Verschillende soorten rouw, een meisje zit verdrietig in een verhuisdoos.

Verschillende soorten rouw

Vaak wordt er gesproken over rouw als we een dierbare verliezen door een overlijden. We nemen afscheid van iemand die niet meer leeft en het gemis wordt iedere keer voelbaar: er wordt niet meer gebeld, een stoel blijft leef, een ‘goede morgen’ klinkt niet meer door de kamer, de wandeling maak je nu alleen, een kamerdeur blijft dicht… Maar er is zoveel meer waar we om rouwen.

Afscheid en verlies 

Rouw gaat soms om hele kleine dingen die niet worden herkend als rouw. Soms noemen we het ‘heimwee’ naar dingen die we hadden en plekken die er niet meer zijn of die niet meer zijn wat we ze waren.

Verlies van spullen

Je kunt rouwen om dingen die kwijt zijn geraakt of kapot zijn gegaan. Kinderen kunnen ontzettend verdrietig zijn als ze speelgoed kwijt zijn, of als het speelgoed zo kapot is gegaan dat er niet meer mee te spelen is. 

Heb je ook lievelingskleren? Wat kan er een gevoel van melancholie opkomen als deze kapot zijn of -dat is zeker voor kinderen soms aan de hand- als deze te klein zijn geworden.

Verlies van een vertrouwd thuis

Je kunt rouwen om het verlies van thuis. Er zijn situaties dat thuis niet meer thuis is. Dat kan zijn door een indrukwekkende gebeurtenis zoals een brand, een inbraak of een verhuizing. Je verliest je thuis, wat het was, de veilige basis en soms verlies je ook het vertrouwen dat thuis veilig is.

De impact van een verhuizing moet niet worden onderschat. Je verliest je thuis, maar ook je bekende sociale omgeving, kinderen verliezen vriendjes en vriendinnetjes. Ook dit is een rouwproces waarin wordt afscheid genomen en waar nieuwe ervaringen om het gevoel van gemis heen moeten groeien.

Verlies van een huisdier

Soms is het nemen van een huisdier een belangrijke bron van ervaring voor kinderen. Op jonge leeftijd leren ze dat het leven niet vanzelfsprekend is en dat een lievelingsdier kan doodgaan. Voor veel kinderen is het afscheid van hun huisdier een van de eerste rouwervaringen.

Verlies van een baan of zekerheid

De invloed van het verliezen van een baan of bijvoorbeeld inkomenszekerheid moet niet onderschat worden. Het bekende is er niet meer: de regelmaat en de structuur die een baan ook biedt is weggevallen. Ook hier kunnen rouwklachten ontstaan.

Verlies van mensen

Je kunt mensen verliezen doordat ze overlijden. Maar je kunt mensen op veel meer manieren verliezen die ook allemaal zo een rouwproces kunnen veroorzaken:

  • Vriendschappen die voorbijgaan. Door verhuizen, doordat je uit elkaar bent gegroeid of door een andere oorzaak.
  • Liefdes die voorbijgaan. Een verliefdheid die niet meer wordt beantwoord.
  • Echtscheiding. Dat kan voor zowel partners als voor kinderen grote impact hebben.
  • Ziekte en overlijden. Je kunt mensen op verschillende manieren verliezen. Soms worden mensen ziek en bereidt je je (ook emotioneel) voor op een afscheid. Soms krijg je de tijd niet om afscheid te nemen of je er emotioneel op voor te bereiden omdat iemand totaal onverwachts overlijdt.

Rouwarbeid

Over welk verlies het ook gaat, rouwen kan betekenen dat je onbewust hard aan het werk moet gaan. Een vriend noemde dat alsof op de achtergrond er voortdurend een programma hard aan het werk is, terwijl je het niet goed door hebt. 

Waar wordt zo hard aan gewerkt? Aan deze vier rouwtaken:

  1. Het aanvaarden van de waarheid van het verlies
  2. Het ondergaan van de pijn van het verdriet
  3. Het aanpassen aan een nieuw leven
  4. Het verlies een plaats geven, de draad van het leven weer oppakken

In het artikel ‘Rouw doormaken’ worden vier rouwtaken verder uitgelegd.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Anja de Jong
2 jaren geleden

verlies omdat je dromen niet vervuld worden

haiku het afscheid nemen.jpg
Enny
Enny
2 jaren geleden

Ik heb lang gerouwd toen ik ziek werd. Je moest je leefstijl compleet veranderen. Je kon niet meer honderd procent werken. Je sociale leven veranderde. In je hoofd kun je nog alles, alleen je lichaam doet niet meer mee. Je moet ook leren omgaan met frustraties, je emoties en het feit dat je voor anderen soms een kort lontje hebt.

wanda tassel
wanda tassel
3 maanden geleden

waarom zie ik zo weinig een dierbare verliezen door een hevige diagnose bijv. RHS of Dementie. Levend verlies !!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.

De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.

Rouwtijd aanmelden

Naam(Vereist)