Kan je leren rouwen?

Kun je leren om goed te rouwen?

Rouwen, zou dat iets zijn wat je kunt leren? Regelmatig lijkt de belofte van allerlei zelfhulpprogramma’s te zijn dat ze je op de goede manier leren rouwen. Dat ze je helpen om weer vrolijk het leven in te stappen en dat ze helpen om het zonnetje te laten schijnen. 

Rouwen is geen vaardigheid

De werkelijkheid is echter dat het met rouwen hetzelfde werkt als oververmoeidheid, ongeconcentreerd zijn of je depressief voelen. Daarvan is het een beetje gek als je zegt dat je kunt leren om op een goede manier oververmoeid, ongeconcentreerd of depressief te zijn. Dat kun je ook niet leren. Het is niet een vaardigheid die je kunt ontwikkelen.

Waarom rouwen we?

We rouwen omdat we liefhebben. Het is als twee kanten van dezelfde medaille. Rouwen en liefhebben zijn niet los te verkrijgen. En als je rouwt, dan komt dat omdat je verbonden was met iemand die er niet meer is. Het is onmogelijk om te onderhandelen met je verdriet. 

Luisteren is wel een vaardigheid

Weet je wat wel een skill is, een vaardigheid die je kunt ontwikkelen? Luisteren. Proberen te begrijpen wat de ander nodig heeft. Geduld hebben met iemand die rouwt, iemand die oververmoeid is of depressief. 

Niet leren rouwen maar leren luisteren

Hoe kan je leren luisteren? Een paar korte tips:

  1. Zorg dat je aandachtig kunt zijn en niet afgeleid wordt.
  2. Kijk naar de ander als deze iets vertelt en onderbreek zo weinig mogelijk.
  3. Stiltes laten vallen is prima.
  4. Zorg dat je de tijd hebt en niet een dringende afspraak hebt.
  5. Vat soms kort samen of stel een verdiepende vraag.
  6. Vermijdt ieder oordeel. Gebruik niet dingen als ‘je moet niet zo denken’ of ‘je moet je niet zo voelen.’
  7. Voel mee. Maar let op: ‘Ik begrijp precies wat je bedoelt’ klinkt misschien wel mooi, maar het is maar de vraag of je de ander begrijpt.
  8. Bedenk bij alles: als je zelf in rouw zou zijn, hoe zou jij willen dat een ander met jou om zou gaan?

Tenslotte

Doe iets. Hoe klein dan ook. En wellicht blijkt dat kleine juist iets heel groot te zijn.

Wouter van der Toorn
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.

De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.

Rouwtijd aanmelden

Naam(Vereist)