Dansend koppel

70% heeft zijn uitvaartwensen niet vastgelegd

Het is best een eenvoudige vraag: ‘Heb jij je uitvaartwensen op papier gezet?’ We deden een peiling onder onze volgers op sociale media en de duizenden lezers van onze nieuwsbrief. Wat blijkt? Slechts 30% heeft vastgelegd hoe hij of zij zijn laatste afscheid zou willen zien. 70% dus niet. Een klein percentage daarvan ‘is ermee bezig’, maar de overgrote meerderheid heeft dit dus niet vastgelegd.

Zorg voor rust

Een goede reden om het gesprek aan te gaan is vaak een overlijden in de kring van bekenden. Een eenvoudige vraag is: ‘Wil jij begraven worden? Of gecremeerd?’ Ga er niet vanuit dat je het weet, want je kan nog wel eens verrast worden over de uitvaartwensen van iemand die je denkt te kennen.

In een gesprek van afgelopen week zei iemand nog:

Mijn vrouw komt uit India en ik ging ervan uit dat ze gecremeerd zou willen worden als het zover zou zijn. Dat zijn ze daar immers gewend. Maar ik was verbaasd dat ze graag begraven wil worden. En ik wist het echt niet!

Een ander punt waarvan het goed is om van elkaar te weten: wil je je organen doneren of niet? Tegenwoordig is het zo dat als je niet expliciet aangeeft het niet te willen, dat men er dan vanuit gaat dat je organen beschikbaar zijn voor donatie. Check daarover trouwens alles op donorregister.nl. Maar het is altijd beter om het van elkaar te weten door er bij leven al het gesprek over te hebben. Het geeft rust aan de kist.

Doos brievenWat wil jij achterlaten? Zorg dat je dierbaren weten wat jouw laatste wensen zijn. Weten ze waar ze moeten zoeken als het zover is? Bright Elephant helpt je met het vastleggen van je nalatenschap, inclusief uitvaartwensen. Zo is alle belangrijke informatie altijd beschikbaar voor nabestaanden. Ontdek welk cadeau jij kan achterlaten voor je dierbaren.

TIP! Begin het gesprek met een liedje!

Wat trouwens een ontspannen starter van dit serieuze gesprek is, is welk liedje je eigenlijk op je eigen uitvaart zeker wil laten horen. Zelf heb ik een Spotify speellijst onder de naam ‘Als het einde is gekomen.’ Op mijn uitvaart mogen sowieso twee liedjes klinken:

Never let you go’, een vrolijk dansnummer van Waldeck, want voor mij hoeft het geen sombere bedoening te worden. En ‘Nothing Really Ends’ van dEUS. Het leuke is dat er verhalen in liedjes en muziek zitten. Niet alleen van de artiesten, maar ook die van jezelf. Er zit een herinnering aan vast. Jij hebt ook liedjes die een verhaal vertellen. Die jouw verhaal vertellen!

Bespreek het deze dagen

Waarom vraag je het niet? Het is niet zo dat je je eigen levenseinde over je afroept als je aandacht hebt voor het feit dat het voor iedereen een keer ophoudt. Het geeft echter wel veel rust bij nabestaanden als jij, je partner, je ouders of je kind er onverhoopt en ongepland niet meer zou zijn.

Wil je ook je nalatenschap vastleggen? Lees er alles over op ‘Wat wil jij achterlaten?

Wouter van der Toorn
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.

De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.

Rouwtijd aanmelden

Naam(Vereist)