Hoe kan je iemand in rouw ondersteunen?

Hoe kan je iemand in rouw ondersteunen?

‘k Had vroeger een knalgele step waar ik onze straat in rondscheurde. Superleuk natuurlijk. Tot het moment dat ik viel en ik de punt van het stuur keihard op mijn duimnagel kreeg. Hard huilend en met dikke tranen op de wangen kwam ik naar binnen gerend. Goed koelen met ijs, een lieve knuffel, een kusje erop en even verwennen was wat volgde. Zijn we niet allemaal op zo’n manier geprogrammeerd? Je ziet verdriet, en je probeert het te verzachten.

Het kan lastig voor jezelf zijn om een ander in rouw te zien. Je ziet de pijn, het verdriet en misschien de ontreddering. Vaak is een eerste impuls om de rouw te proberen te verzachten, te troosten en weer een glimlach te brengen die de tranen laten verdwijnen of te helpen om het gemis te compenseren. Maar dat is niet wat nodig is.

Troosten of ondersteunen

Simpel gezegd zijn er twee manieren om naast iemand in rouw te staan. Je kan iemand proberen te troosten en gerust te stellen, proberen de ander op te vrolijken en minder verdrietig te laten zijn. Maar dat is niet wat nodig is. Wat juist nodig is is die andere manier: iemand in rouw ondersteunen. En dat betekent dat verdriet, het gevoel van leegte en gemis er allemaal mag zijn.

Het doel is niet om de pijn weg te nemen, maar om de pijn te zien. Het doel is niet om het verdriet op te lossen, maar om ruimte te geven aan de tranen. En ergens is ‘troosten’ een heel mooi woord wat zeker niet moet worden vergeten, maar met onze goede bedoelingen doen we niet altijd de dingen die nodig zijn.

Wat wel en wat niet doen voor iemand in rouw?

NIET DOEN: troostenWEL DOEN: ondersteunen
Proberen de pijn en het ongemak van verlies weg te nemen.Als doel hebben om helpend aanwezig te zijn. En om hulp en ondersteuning te bieden waar kan.
Proberen om de positieve kant van rouw te vinden.De pijn en het verdriet bij de ander laten bestaan.
Proberen om iets te zeggen waardoor de ander zich beter gaat voelen. De zinnen beginnen vaak met ‘In ieder geval…’ of iets als ‘Maak je geen zorgen om…’Actief luisteren naar de ander. Alle gedachten en gevoelens mogen er zijn. Wees stil op gepaste momenten.
Een ander proberen zich beter te laten voelen en aan te moedigen om sterk te zijn.Geef de ruimte aan de ander om op zijn of haar eigen manier te rouwen. Volg hen op hun eigen rouwweg.

Tenslotte

Eigenlijk zeggen we dit voortdurend. In ons boek Rouwtijd (download het hier), in de eerdere artikelen (zoals deze) en in alle andere dingen die we doen. Het zou goed zijn als er ruimte komt voor de pijn en het gemis. Dat we ruimte scheppen voor het ongemak en de schaduwkanten in plaats van het proberen zo snel mogelijk op te lossen.

We moeten elkaar er steeds aan herinneren dat rouw onderdeel is van het leven. Het is onlosmakelijk verbonden met het feit dat we van mensen houden.

Heb je iemand in je nabijheid in rouw? Doe iets, hoe klein dan ook!

Wouter van der Toorn
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.

De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.

Rouwtijd aanmelden

Naam(Vereist)