Dewey-de-kat

De grafsteen van Dewey de kat

Het graf van Dewey de kat is misschien wel een van de beroemdste graven van een huisdier. Dewey werd 12 jaar oud. Het huisdier kreeg een eigen laatste rustplaats op een toen nog maar net geopende begraafplaats voor huisdieren, ergens in Boston (USA).

Op de zerk staat het volgende:

Dewey (1898 – 1910):
“He was only a cat”
But he was human enough to be a great comfort in hours of loneliness and pain.

Dewey (1898 – 1910):
“Hij was maar een kat”
Maar hij was menselijk genoeg om een grote troost te zijn in uren van eenzaamheid en pijn.

Een gat in je ziel

‘Ik voel me er helemaal kapot van’. Als je hond, kat of ander huisdier is overleden, dan kan je je leeg voelen. Een verdriet dat soms maar moeilijk te vergelijken is. Misschien voelt het wel of er een gat in je ziel is geslagen. 

Uit onderzoek bleek dat 85% van de mensen die een huisdier was verloren een of meer rouwsymptomen kenden. Met het verloop van de maanden ging dat percentage omlaag, maar zelfs na een jaar bleek ruim 20% te rouwen om het verlies van het huisdier (bron).

Bijzondere relatie met je huisdier

Veel mensen kennen een bijzondere relatie met hun huisdier. En dat is niet gek als je weet dat een huisdier jarenlang de vanzelfsprekendheid van het gewone leven is. Misschien bracht je beste vriend wel dagelijks sprankeltjes licht mee, zorgde deze ervoor dat je actief was of voelde je de onvoorwaardelijke toewijding.

Het verlies van een huisdier kan een ingrijpende gebeurtenis zijn, zeker als je bijzonder sterk gehecht was aan je huisdier. En als een echte vriend overlijdt, dan kan je daarom rouwen.

Je vervangt je vriend niet

Stel dat iemand die net een huisdier is verloren, dit te horen krijgt: ‘Ach, huil er maar niet om. We halen volgende week weer een nieuwe!’

Daarmee krijg je twee dingen te horen:

  1. Je mag je niet verdrietig voelen.
  2. Een verlies kan worden vervangen.

Het kan precies de verkeerde boodschap zijn als je zegt dat een huisdier even vervangen kan worden. Alsof je deze vriendschap vervangt met iets nieuws en dan weer kan doorgaan of er niets is gebeurd. 

Je mag gemis ervaren

Rouwt iemand in je omgeving om een huisdier? Laat rouw niet onbesproken. Het verdriet mag er zijn. Het gemis mag ervaren worden. De leegte mag gevoeld worden. De herinnering mag gekoesterd worden. 

Dus vraag ernaar. Laat weten dat je meeleeft.

Doe iets. Hoe klein dan ook!

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.

De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.

Rouwtijd aanmelden

Naam(Vereist)