Rouwen
Rouw is voor iedereen anders. Wat gebeurt er als je een dierbare moet missen. Waar moet je hulp vinden en hoe kan je zelf aan de slag met het gemis? Daarnaast ook aandacht voor wat je kan doen voor iemand in rouw.
Verdriet onderdrukken is geen goed idee
Veel mensen dromen van een medicijn tegen verdriet – iets om de scherpe pijn van het gemis na een verlies even te verzachten. Die wens om tijdelijk niet te voelen is begrijpelijk. Toch wijst recent onderzoek uit dat het onderdrukken van verdriet juist contraproductief werkt voor ons verwerkingsproces.
Lees verder »Cultuur, rouw en wat helpt bij vastgelopen verdriet
In ons vorige artikel hebben we uitgelegd wat Langdurige Rouwstoornis is en welke risicofactoren hieraan bijdragen. We zagen ook dat cultuur een grote invloed heeft op hoe mensen rouwen. Laten we daar nu dieper op ingaan.
Lees verder »Als rouwen niet zomaar voorbijgaat
Als je iemand verliest die je dierbaar is, is het normaal om verdriet te voelen. Voor de meeste mensen wordt dit verdriet na verloop van tijd minder heftig, maar voor sommigen blijft het intense verdriet lang aanhouden. Dan spreken we van een Langdurige Rouwstoornis.
Lees verder »Het ene verdriet is het andere niet: waarom rouw anders voelt dan gewoon verdriet
“Rouw is toch ook gewoon verdriet?” Je zou het denken, maar is dat wel zo? Onderzoekers hebben onlangs ontdekt dat ons brein anders reageert op rouw dan op ander verdriet.
Lees verder »Zoeken en vermijden: hoe ga je om met herinneringen in rouw?
Hoe moet je als rouwende omgaan met alle herinneringen die achterblijven? Je mist iemand, je wilt iemand niet missen, maar het is de realiteit. Moet je dan vooral foto’s bekijken of juist even niet? Ga je plekken opzoeken waar je samen kwam of vermijd je die voorlopig?
Lees verder »Informele steun bij rouw het allerbelangrijkste
Een belangrijk onderzoek dat in 2020 verscheen in het tijdschrift ‘Palliative Care & Social Practice’ laat zien wat mensen in rouw echt nodig hebben. De onderzoekers vergeleken de ervaringen van rouwenden in Australië en Ierland. Een opvallende conclusie: het zijn vooral familie en vrienden die het verschil maken.
Lees verder »Nederlandse huisartsen actief in rouwzorg, maar niet voor iedereen vanzelfsprekend
Een overleden patiënt laat vaak familie en vrienden achter die moeten leren leven met het verlies. Uit nieuw onderzoek blijkt dat Nederlandse huisartsen hier vaak actief bij betrokken zijn, maar dat er ook ruimte voor verbetering is in de zorg voor nabestaanden.
Lees verder »Wat gebeurt er als je rouw wegduwt?
Wat gebeurt er eigenlijk als je je verdriet en rouw niet toelaat? Ze zeggen wel eens dat tijd wonden heelt, maar dat klopt niet helemaal. Je hebt wel tijd nodig. Maar tijd heelt alleen als je jezelf toestaat om door je verdriet heen te werken. Stapje voor stapje.
Lees verder »De donkere dagen voor kerst: als rouw extra zwaar voelt
De feestdagen staan voor de deur. Voor veel mensen een tijd van gezelligheid, familie en samenzijn. Maar voor wie een dierbare moet missen kunnen juist deze dagen extra zwaar zijn. De lege stoel aan tafel is dan pijnlijk zichtbaar.
Lees verder »Anders dan verwacht: als rouw niet komt zoals gedacht
“Ik voelde me schuldig omdat ik niet genoeg verdrietig was.” Zo’n uitspraak horen we regelmatig bij Bright Elephant. Het is een van die ongemakkelijke geheimen die mensen vaak voor zich houden na een verlies.
Lees verder »- 1
- 2
- 3
- …
- 13
- Volgende »