Rouwen

Rouw is voor iedereen anders. Wat gebeurt er als je een dierbare moet missen. Waar moet je hulp vinden en hoe kan je zelf aan de slag met het gemis? Daarnaast ook aandacht voor wat je kan doen voor iemand in rouw.

Verliezen van identiteit door het overlijden van een ander

Verliezen van identiteit door het overlijden van een ander

16 mei 2024 |

Een ander verliezen kan zoveel verdriet geven! Maar weet je dat rouwen zoveel meer is dan alleen het verdriet om het verlies van een dierbare. Rouwen betekent ook dat je op een bepaalde manier een stukje van je identiteit verliest.

Lees verder »
Liefde op leeftijd: nieuwe liefde na verlies

Liefde op leeftijd: nieuwe liefde na verlies

26 april 2024 |

Liefde is voor alle leeftijden. Hoe oud je ook bent, het verlangen naar verbinding en intimiteit zal blijven bestaan. Als je een partner hebt verloren, kan het idee van opnieuw beginnen een nogal groots idee lijken. Het aangaan van nieuwe relaties op latere leeftijd kunnen ook bijdragen aan groei en geluk. 

Lees verder »
Bright Elephant 4 jaar

4 jaar Bright Elephant

15 april 2024 |

Het was 15 april 2020. Corona hield ons allemaal thuis en we wisten niet wat de tijd die voor ons lag ons zou gaan brengen. En toch lanceerden we ons bedrijf. We zaten op twee verschillende locaties achter de computer en stuurden een eerste bericht de wereld in: Bright Elephant was geboren.

Lees verder »
Mannen die rouwen

Mannen die rouwen

3 april 2024 |

In veel culturen merk je een groot verschil in hoe mannen en vrouwen omgaan met verlies en verdriet. Nog steeds worden mannen aangemoedigd om sterk te zijn en niet te veel hun emoties te laten zien. ‘Doe maar normaal’ en ‘schouders eronder’ zijn de tips die veel worden gegeven.

Lees verder »
Het Nieuwe Rouwen (NTR uitzending)

Het nieuwe rouwen (NTR, 28 maart ’24)

29 maart 2024 |

Iedereen krijgt er vroeg of laat mee te maken: het overlijden van een dierbare. En ook al is dit ingrijpend, de meeste mensen hebben geen professionele hulp nodig bij hun verwerking. Maar als de rouwreacties zo heftig zijn dat het dagelijks functioneren wordt beperkt, spreken we van een rouwstoornis.

Lees verder »
Doe mee aan wetenschappelijk onderzoek naar rouw

Doe mee aan wetenschappelijk onderzoek naar rouw

13 maart 2024 |

Bij de Rijksuniversiteit Groningen lopen momenteel twee onderzoeken naar het thema rouw. Ben jij iemand met een verlieservaring? Dan kan je de onderzoekers helpen!

Lees verder »
Wereldwijze lessen in Rouwverwerking

Wereldwijze lessen in rouwverwerking

29 februari 2024 |

Hoe wordt er gerouwd in andere culturen? In een boeiend onderzoek wordt gekeken naar rouw in Japan, Maleisië en Zweden. Daar zijn ook mooie lessen uit te halen!

Lees verder »
Je creativiteit gebruiken in rouw

Creativiteit en rouw: creativiteit gebruiken in rouwverwerking

8 februari 2024 |

Helaas overkomen ons dingen in het leven waar ieder woord voor tekortschiet. Creativiteit kan je een andere taal bieden waarmee je, soms helemaal zonder woorden, wel iets kan zeggen.

Lees verder »
Leren leven na een verlies

Leren leven na een verlies

24 januari 2024 |

Wat kan je plotseling in een nieuwe wereld terechtkomen als je iemand verliest. Iemand van wie je houdt, is er niet meer en misschien wens je wel dat hij of zij terug zou komen. Hoe kan je door na een verlies?

Lees verder »
Eeuwig leven als AI

Eeuwig leven als AI, moet je dat wel willen?

11 januari 2024 |

2023 was het jaar dat AI opeens over ons allemaal ging. ChatGPT, Bard, Dall-E, Midjourney en ontelbare platformen zijn ondertussen breed gebruikt. Hoe gaan deze nieuwe technologische mogelijkheden rouwverwerking helpen?

Lees verder »

Rouw doormaken

Er is geen recept voor het rouwproces, maar wel een beschrijving van de taken die verricht moeten worden. Er is ook geen vaste volgorde en de fasen en taken lopen door elkaar heen.

Rouw & Verlies in je omgeving

Wat kan je doen als iemand intens verdrietig is en in rouw? Die vraag is de basis van het e-boek 'Rouw & Verlies in je omgeving'. Wat kan jij betekenen voor iemand in rouw? Het antwoord is simpel en de uitvoering moeilijker.

Wie is Bright Elephant

Bright Elephant heeft een belangrijke missie, namelijk mensen helpen de dood en rouw bespreekbaar te maken en de herinneringen aan het samengeleefde leven te vieren. Maak kennis met het team.