Rouwen
Rouw is voor iedereen anders. Wat gebeurt er als je een dierbare moet missen. Waar moet je hulp vinden en hoe kan je zelf aan de slag met het gemis? Daarnaast ook aandacht voor wat je kan doen voor iemand in rouw.
Nederlandse huisartsen actief in rouwzorg, maar niet voor iedereen vanzelfsprekend
Een overleden patiënt laat vaak familie en vrienden achter die moeten leren leven met het verlies. Uit nieuw onderzoek blijkt dat Nederlandse huisartsen hier vaak actief bij betrokken zijn, maar dat er ook ruimte voor verbetering is in de zorg voor nabestaanden.
Lees verder »Wat gebeurt er als je rouw wegduwt?
Wat gebeurt er eigenlijk als je je verdriet en rouw niet toelaat? Ze zeggen wel eens dat tijd wonden heelt, maar dat klopt niet helemaal. Je hebt wel tijd nodig. Maar tijd heelt alleen als je jezelf toestaat om door je verdriet heen te werken. Stapje voor stapje.
Lees verder »De donkere dagen voor kerst: als rouw extra zwaar voelt
De feestdagen staan voor de deur. Voor veel mensen een tijd van gezelligheid, familie en samenzijn. Maar voor wie een dierbare moet missen kunnen juist deze dagen extra zwaar zijn. De lege stoel aan tafel is dan pijnlijk zichtbaar.
Lees verder »Anders dan verwacht: als rouw niet komt zoals gedacht
“Ik voelde me schuldig omdat ik niet genoeg verdrietig was.” Zo’n uitspraak horen we regelmatig bij Bright Elephant. Het is een van die ongemakkelijke geheimen die mensen vaak voor zich houden na een verlies.
Lees verder »NIEUW BOEK: Troostifant – Verhalen die je omarmen als je rouwt
Gisteren werd tijdens de opening van de expositie “DOOD – Herinner Me” in de Oude Kerk van Delft het eerste exemplaar van Troostifant uitgereikt aan auteur Wouter van der Toorn. Dit bijzondere boek is een verzameling troostende verhalen voor mensen die rouwen én voor degenen die hen willen steunen.
Lees verder »Zorg goed voor jezelf als je rouwt!
‘Ik ben zo moe, maar ik kan niet slapen. Ik vergeet te eten. En eerlijk gezegd kan ik me er ook niet toe zetten om voor mezelf te koken.’ Dat horen we regelmatig van mensen die een dierbare hebben verloren. Als je in rouw bent, vergeet je soms zomaar om goed voor jezelf te zorgen. Gek is dat niet, want je hoofd en je hart zitten vol met heel andere dingen.
Lees verder »Rouw is geen ziekte die genezen moet worden
Rouwen om het verlies van een dierbare is een normale menselijke ervaring. Toch wordt rouw steeds vaker gezien als iets dat ‘behandeld’ of ‘opgelost’ moet worden. Psychologen en therapeuten spreken soms over ‘gecompliceerde rouw’ of ‘langdurige rouwstoornis’ wat officiële termen zijn. Maar is het wel terecht om rouw als een ziekte te zien?
Lees verder »Hoe kan je iemand die is overleden blijven herinneren?
Nee, je gaat iemand echt nooit vergeten. Je kan je herinneringen aan een overleden dierbare extra vasthouden door de tips in dit artikel.
Lees verder »De troostende kracht van herinneringsobjecten
Spullen van overledenen kunnen een belangrijke rol spelen in het rouwproces en het herinneren van iemand die er niet meer is. Het lijkt misschien op de rol van overgangsobjecten voor kinderen.
Lees verder »De Pietà: een tijdloos beeld van rouw
Rouw is voor iedereen anders. Sommige mensen huilen veel, anderen worden stil. Sommigen willen praten over hun verlies, anderen sluiten zich af. Maar als je je afvraagt hoe rouw eruit ziet, is er één beeld dat veel mensen raakt: de Pietà. Dit is een afbeelding van Maria die haar overleden zoon Jezus vasthoudt.
Lees verder »- 1
- 2
- 3
- …
- 12
- Volgende »