Rouwen

Rouw is voor iedereen anders. Wat gebeurt er als je een dierbare moet missen. Waar moet je hulp vinden en hoe kan je zelf aan de slag met het gemis? Daarnaast ook aandacht voor wat je kan doen voor iemand in rouw.

Slaap jij nog wel goed?

‘Slaap jij nog wel goed?’ Slaapgebrek na een verlies.

21 september 2023 |

Zo vaak vragen we ‘hoe gaat het met je?’ Je zou die vraag eens moeten veranderen in: ‘slaap je nog goed?’ Je komt zoveel meer te weten!

Lees verder »
Begrijp wat de ander echt nodig heeft

Begrijp wat de ander echt nodig heeft

13 september 2023 |

Soms kunnen we vergeten dat wat het beste voor ons is, niet altijd het beste is voor anderen. Denk alleen al aan het kiezen van het perfecte cadeau voor een ander. Dat leert veel over hoe we met een ander omgaan in rouw.

Lees verder »

Bevroren in de tijd

30 augustus 2023 |

Het verlies van een dierbare kan je het gevoel geven dat je zit vastgevroren in de tijd: vast tussen wat was en tussen het nieuwe nu. Het lijkt soms een niemandsland waar je maar moeilijk uitkomt.

Lees verder »

Bewegen bij verdriet: werkt dat?

16 augustus 2023 |

Iedereen vroeg of laat rouw en verlies mee. Een interessante vraag wordt gesteld, is: kan bewegen helpen om beter met de emoties van rouw om te gaan?

Lees verder »

Herkenning vinden in rouwverhalen

2 augustus 2023 |

Wat is het ongelofelijk belangrijk om herkenning te vinden in verhalen van anderen. Maar ook verhalen in boeken, in films of series en in computergames omdat die herkenning van rouw je helpt de weg te vinden door een soms verwarrende tijd.

Lees verder »
Voorbereidende rouw & anticiperende rouw

Voorbereidende rouw: rouwen voordat iets is gebeurd

19 juli 2023 |

Soms zijn komende veranderingen verdrietig en moeilijk, zoals het verlies van een geliefde of het einde van een relatie. In deze tijden kan je je verdrietig voelen, zelfs voordat het verlies echt gebeurt. Dit heet anticiperende of voorbereidende rouw.

Lees verder »
Het monster van rouw aankijken

Het monster van rouw in de bek kijken

5 juli 2023 |

Dat grote verdriet kan voelen alsof je erin verdrinkt. Het toelaten dat het verdriet je overspoelt voelt alsof je dan alle controle kwijtraakt. Een diepte waarin je gaat vallen en je weet niet wanneer de bodem daar is.

Lees verder »
Widowtalk podcast

Rouwen, wat betekent dat? Hoe doe je dat en hoe lang duur het?

28 juni 2023 |

Wouter is in gesprek met Marianne Heemskerk van Widows & Widowers over rouwen, wat rouwen betekent en hoe je dat doet en hoe lang het duurt.

Lees verder »

Sociale media en digitaal rouwen

22 juni 2023 |

Gebruik van technologie verandert ook de manier waarop we omgaan met verlies. Rouwen en herinneren doen we steeds meer online: digitaal rouwen.

Lees verder »
Moet je rouw verwerken? Zoals een deur die je achter je dichttrekt?

Moet je rouw verwerken?

7 juni 2023 |

Vaak wordt gesproken over dat je “rouw moet verwerken”. Alsof je rouw te boven moet komen. Of dat je het achter je kan laten. Je werkt eraan, je hebt het verwerkt en het is nu klaar. Deur dicht en weer door met de rest van het leven.

Lees verder »

Rouw doormaken

Er is geen recept voor het rouwproces, maar wel een beschrijving van de taken die verricht moeten worden. Er is ook geen vaste volgorde en de fasen en taken lopen door elkaar heen.

E-boek Rouwtijd

Wat kan je doen als iemand intens verdrietig is en in rouw? Die vraag is de basis van het eerste e-boek van Bright Elephant. Wat kan jij betekenen voor iemand in rouw? Het antwoord is simpel en de uitvoering moeilijker.

Wie is Bright Elephant

Bright Elephant heeft een belangrijke missie, namelijk mensen helpen de dood en rouw bespreekbaar te maken en de herinneringen aan het samengeleefde leven te vieren. Maak kennis met het team.