Rouwen

Rouw is voor iedereen anders. Wat gebeurt er als je een dierbare moet missen. Waar moet je hulp vinden en hoe kan je zelf aan de slag met het gemis? Daarnaast ook aandacht voor wat je kan doen voor iemand in rouw.

Je creativiteit gebruiken in rouw

Creativiteit en rouw: creativiteit gebruiken in rouwverwerking

8 februari 2024 |

Helaas overkomen ons dingen in het leven waar ieder woord voor tekortschiet. Creativiteit kan je een andere taal bieden waarmee je, soms helemaal zonder woorden, wel iets kan zeggen.

Lees verder »
Leren leven na een verlies

Leren leven na een verlies

24 januari 2024 |

Wat kan je plotseling in een nieuwe wereld terechtkomen als je iemand verliest. Iemand van wie je houdt, is er niet meer en misschien wens je wel dat hij of zij terug zou komen. Hoe kan je door na een verlies?

Lees verder »
Eeuwig leven als AI

Eeuwig leven als AI, moet je dat wel willen?

11 januari 2024 |

2023 was het jaar dat AI opeens over ons allemaal ging. ChatGPT, Bard, Dall-E, Midjourney en ontelbare platformen zijn ondertussen breed gebruikt. Hoe gaan deze nieuwe technologische mogelijkheden rouwverwerking helpen?

Lees verder »

De dingen die je onthoudt

29 december 2023 |

Netflix heeft onlangs de klassieker ‘Good Will Hunting’ uit 1997 toegevoegd aan zijn bibliotheek. Deze film, met in de hoofdrollen Matt Damon als Will en Robin Williams als zijn psychiater Sean, gaat niet alleen over de worstelingen van een bijzonder intelligente jongeman, maar raakt ook aan diepere thema’s zoals rouw en herinnering.

Lees verder »

Zeg eens iets anders dan FIJNE FEESTDAGEN!

20 december 2023 |

Met de feestdagen die dichterbij komen, hoor ik vaak de wens ‘fijne feestdagen’ en ‘geniet met elkaar’. Deze oprechte wensen raken me, maar ze zetten me ook aan het denken. Hoe vaak nemen we echt de tijd om te begrijpen wat anderen het afgelopen jaar hebben meegemaakt?

Lees verder »

De eerste dertien weken van rouw

30 november 2023 |

De eerste dertien weken na het ervaren van een groot verlies zijn als een reis door een nog onbekend land. Zelfs als je al eerder een verlies hebt meegemaakt, is deze tijd nieuw en vol uitdagingen. Er spelen veel emoties en je moet zoeken naar een nieuwe balans.

Lees verder »
Rouwen mannen en vrouwen anders?

Rouwen mannen en vrouwen anders?

15 november 2023 |

Het is opvallend dat in de meeste lotgenotengroepen voornamelijk vrouwen aanwezig zijn. Zoek je naar een rouwbegeleider, dan blijkt het lastig om een man te vinden. Het lijkt alsof rouwen vooral iets voor vrouwen is. Maar wat doen mannen dan eigenlijk?

Lees verder »
Een lied van hoop geboren uit verlies

Een lied van hoop, geboren uit verlies.

1 november 2023 |

Dit is een gastblog van singer-songwriter Marcel Broekman, vader van twee zonen. Na 24 jaar getrouwd te zijn met Mirjam werd hij weduwnaar. Op 27 juni 2021 gebeurde datgene waarvan hij hoopte het nooit mee te hoeven maken.

Lees verder »

Een frisse blik op rouwverwerking

19 oktober 2023 |

Nog steeds wordt het model van de ‘vijf fasen van rouw’ gebruikt om aan te geven hoe rouw werkt. Ondertussen is er veel meer inzicht in rouw en zijn er veel passender modellen ontwikkeld .

Lees verder »
Rouw en Woede en Boosheid

Woede en boosheid: de verborgen taal van verdriet

5 oktober 2023 |

Het is een bekend citaat van C.S. Lewis: “Ik zat lang genoeg met mijn woede totdat ze me vertelde dat haar echte naam verdriet was.” Lees de zin nog eens. Het raakt aan een veelvoorkomend maar onderbelicht aspect van rouw: de rol van woede en boosheid.

Lees verder »

Rouw doormaken

Er is geen recept voor het rouwproces, maar wel een beschrijving van de taken die verricht moeten worden. Er is ook geen vaste volgorde en de fasen en taken lopen door elkaar heen.

Rouw & Verlies in je omgeving

Wat kan je doen als iemand intens verdrietig is en in rouw? Die vraag is de basis van het e-boek 'Rouw & Verlies in je omgeving'. Wat kan jij betekenen voor iemand in rouw? Het antwoord is simpel en de uitvoering moeilijker.

Wie is Bright Elephant

Bright Elephant heeft een belangrijke missie, namelijk mensen helpen de dood en rouw bespreekbaar te maken en de herinneringen aan het samengeleefde leven te vieren. Maak kennis met het team.