Rouwen

Rouw is voor iedereen anders. Wat gebeurt er als je een dierbare moet missen. Waar moet je hulp vinden en hoe kan je zelf aan de slag met het gemis? Daarnaast ook aandacht voor wat je kan doen voor iemand in rouw.

Geef aandacht, geen oplossing

16 maart 2023 |

Psycholoog Marc Schulz is geluksonderzoeker. In zijn boek ‘Het goede leven’ wordt duidelijk wat echt gelukkig maakt. Het is geen geld of aanzien. Wat echt telt is hoe we in relatie met anderen staan.

Lees verder »
Rouwende brein

De biologie van rouw

1 maart 2023 |

Rouw gaat vaak gepaard met tijden van stress. Dat heeft grote invloed op je lichaam, je geest en je brein. We leren er steeds meer over.

Lees verder »

In rouw verlies je ook jezelf

15 februari 2023 |

Wie ben je als je een dierbare bent verloren? Bij het verlies van een dierbare kun je ook jezelf verliezen en bestaat rouw ook uit het opnieuw vinden van jezelf.

Lees verder »

De grafsteen van Dewey de kat

18 januari 2023 |

Het graf van Dewey de kat is misschien wel een van de beroemdste graven van een huisdier. Dewey werd 12 jaar oud. Het huisdier kreeg een eigen laatste rustplaats op een begraafplaats voor huisdieren in Boston.

Lees verder »

Rouw eens wat langer

4 januari 2023 |

Soms lijkt het erop dat we maar zo snel mogelijk door rouw heen willen werken. Als het maar niet meer zo zeer doet. Als het maar wat minder donker wordt. Het werkt vaak tegenovergesteld: hoe meer je probeert rouw op te lossen, hoe langer het blijft.

Lees verder »
Een familie zit aan tafel in kerstsferen. Opa zit er alleen.

De donkere decemberdagen

21 december 2022 |

Voor sommigen is december de ultieme feestmaand met bijvoorbeeld Sinterklaas, Chanoeka, Kerst en Oudjaar. Niet voor iedereen zijn de decemberdagen vanzelfsprekend feestelijk.

Lees verder »
Foto van broers en zussen

Het verlies van een broer of zus

14 december 2022 |

Broers en zussen zijn vaak degene die je in het leven het langst kent. Maar wat nou als je je broer of zus moet missen? Welke invloed heeft dat op je en hoe ga je daarmee om?

Lees verder »
Rouwhormonen

Rouwhormonen

30 november 2022 |

Je lijf rouwt altijd mee. En we zeggen het nog eens heel regelmatig ook, omdat regelmatig wordt vergeten dat rouw niet alleen maar een mentale kwestie is. Rouw kan je letterlijk koud maken en allerlei kwaaltjes kunnen samenhangen met een verdriet dat je met je meedraagt.

Lees verder »

Hoe kunnen we jouw rouw noemen?

2 november 2022 |

Iedereen rouwt anders. Ieder verlies is anders. Rouw is uniek, ondanks dat je bij anderen veel herkenning kan vinden. Maar hoe werkt jouw eigen rouw nu eigenlijk? Stel, je geeft rouw een naam, welke naam moet het worden?

Lees verder »

Het gebroken hart bestaat echt

19 oktober 2022 |

Als je een groot verdriet overkomt kan je het gevoel hebben dat je hart in duizend stukjes uit elkaar valt. Cardioloog Ivo van der Bilt ontdekte dat een gebroken hart echt bestaat.

Lees verder »

Rouw doormaken

Er is geen recept voor het rouwproces, maar wel een beschrijving van de taken die verricht moeten worden. Er is ook geen vaste volgorde en de fasen en taken lopen door elkaar heen.

E-boek Rouwtijd

Wat kan je doen als iemand intens verdrietig is en in rouw? Die vraag is de basis van het eerste e-boek van Bright Elephant. Wat kan jij betekenen voor iemand in rouw? Het antwoord is simpel en de uitvoering moeilijker.

Wie is Bright Elephant

Bright Elephant heeft een belangrijke missie, namelijk mensen helpen de dood en rouw bespreekbaar te maken en de herinneringen aan het samengeleefde leven te vieren. Maak kennis met het team.