Een hamster wordt in de handen vastgehouden

Rouwen om een huisdier: ‘Volgende week halen we een nieuwe’

De hamster van mijn dochter was een gezellig beestje dat ze door de kamer liet wandelen en als de wandeling weer over was, kroop het pluizige bolletje zo in haar hand om lekker bij haar te blijven zitten. Een poosje terug ging de hamster dood. De hamster is begraven in het bos. Een kruis van ijsstokjes werd op het minigrafje gezet.

Gemis van een vriend

Sommigen vinden het verdriet om het gemis van een huisdier maar overdreven. Het gemis van een huisdier kan echter grote impact hebben. Een huisdier is voor veel mensen een zeldzaam betrouwbare vriend. Een vriend zonder oordeel. Een vriend die er altijd is. Het moeten missen van die vriend kan diep gevoeld worden.

Rouw om een dier is ook rouw

Hoe moet je omgaan met een kind of een vriend die een huisdier is verloren? Nu is het zo dat voor iedereen dat anders is. Ieder gemis is uniek. Iedere rouw is anders.

Je weet daarbij ook niet altijd de betekenis van vriendschap met een huisdier en zelfs als je dat weet is het misschien ook maar moeilijk voor te stellen wat het met iemand doet die zijn huisdier moet missen. Voor iedereen is dat anders.

‘Volgende week halen we een nieuwe’

Mensen die als kind een huisdier hadden, of het nu een konijn, cavia, parkiet of huiskat is, zullen vroeg of laat ook moeten leren om afscheid te nemen. Hoe kinderen leren omgaan met de dood van hun huisdier is ook een blauwdruk van hoe ze leren omgaan met de dood in zijn algemeenheid.

Stel dat iemand die net een huisdier is verloren, dit te horen krijgt: ‘Ach, huil er maar niet om. We halen volgende week weer een nieuwe!

Daarmee krijg je twee boodschappen:

  1. Je mag je niet verdrietig voelen.
  2. Een verlies kan worden vervangen.

Vervangen van iemand die je mist?

Het kan precies de verkeerde boodschap zijn als je zegt dat een huisdier even vervangen kan worden. Alsof je deze vriendschap vervangt met iets nieuws en dan weer kan doorgaan of er niets is gebeurd. 

Het is iets dat je leert voor andere verliezen die een mens kan ervaren. Een verkering gaat uit? Ach, zit er maar niet over in, er zijn weer nieuwe vrienden en vriendinnen te vinden. De hond is dood? Ach, zit er maar niet over in, we kopen binnenkort weer een nieuwe puppy. Oma is overleden? Wees er maar niet te verdrietig over, ze is gelukkig heel oud geworden en gelukkig heb je ons nog.

‘Hij heeft even tijd alleen nodig’

Het is jammer dat we vaak zijn geleerd om het verdriet maar te verdringen. Alsof het gevoel van gemis geen bestaansrecht heeft. Ja, we krijgen ruimte om ‘even alleen te zijn’. Alsof rouw dus slechts gevoeld mag worden in de eenzaamheid, als je op jezelf bent.

Misschien is dit wel de reden waarom veel rouw in eenzaamheid wordt ervaren.

Laat rouw niet onbesproken. Het verdriet mag er zijn. Het gemis mag ervaren worden. De leegte mag gevoeld worden. De herinnering mag gekoesterd worden.

Mis jij iemand?

Probeer eens voor de geest te halen welke boodschappen jij altijd heb meegekregen. Ons gedrag van vandaag is vaak bepaald door hoe we het vanaf kinds af aan hebben meegekregen. Daar zitten goede dingen tussen. Maar er zijn ook dingen die opnieuw geleerd mogen worden. 

PS: in het hoofdstuk ‘Jong geleerd, oud gedaan’ van ons boek ‘Van missen krijg je het koud‘ gaan we dieper in op dit thema.

Niemand zou alleen moeten rouwen. En het gemis dat je voelt, de rouw die je ervaart, dat mag er allemaal zijn.

Ken jij iemand in rouw?
Doe iets, hoe klein dan ook.

Wouter

Abonneer
Laat het weten als er
guest

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Maan B.
1 jaar geleden

Mooi geschreven artikel; dit thema wordt té weinig belicht, wat vooral voor kinderen die hier mee te maken hebben /krijgen, erg verwarrend kan zijn Heel móói & goed dat dit online ‘ter sprake’ is gekomen!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.

De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.

Rouwtijd aanmelden

Naam(Vereist)