Hoe lang duurt rouw?

Gaat rouw ooit voorbij?

Als je iemand verliest en het gemis als een golf over je heen spoelt, kan je je weleens afvragen of dit ooit over gaat. Je kunt je afvragen of er een moment zal komen dat je rouw voorbij zal zijn. 

Ben je er nog steeds mee bezig?

Met de tijd die verstrijkt kan je omgeving er ook nog eens een schepje bovenop doen met vragen als ‘je moet toch ook weer verder toch?’ Of je krijgt verbaasde opmerkingen als ‘ben je er nog steeds mee bezig?’ Eerlijk gezegd kunnen die opmerkingen best steken. Ze maken pijnlijk duidelijk hoeveel onbegrip er is als het gaat om het verliezen van een dierbare en dat wat het met je doet. 

De eenzaamheid van rouwen

Rouwen maakt soms ook eenzaam. Vanwege het ongemakkelijk gevoel dat je verdriet bij anderen geeft. Of omdat mensen geen enkel idee hebben wat er gebeurt met je als je iemand verliest. 

Rouw gaat niet voorbij

Een simpel gegeven is dat rouwen niet voorbij gaat. Niet helemaal in ieder geval. De tijd zal het verlies wat kunnen verzachten, maar niet omdat het verlies weg is gegaan, maar omdat het leven om je gemis is heen gegroeid. Het gemis krijgt een plek in het leven van iedere dag.

Een mooi voorbeeld daarvan is een illustratie die in de afgelopen weken veel werd gedeeld op sociale media. Het legt uit dat rouw niet kleiner wordt. Maar wij groeien om ons gemis heen. 

Hoe lang duurt het?

‘Oh, je zit nu in de fase van boosheid. Nou dan duurt het nog wel even.’ Misschien heb je zoiets wel eens gehoord. Voor je het weet word je in een hokje gestopt van waar je nu zit in je rouwproces. Vaak worden de rouwfasen van Kübler-Ross erbij gehaald (ontkenning – woede – marchanderen – verdriet – aanvaarding). Wat is er mis met dat model? Het gaat er vanuit dat je van de ene naar de andere fase doorwerkt en dat het dan voorbij is.

Rouw gaat niet voorbij, zoals eerder gezegd. Daarom is het beter om te praten over rouwarbeid (lees dit artikel eens) omdat rouwen ook gewoon heel hard werken is en veel energie kan kosten.

Iedereen is anders en iedereen rouwt ook anders. Soms hebben mensen hinder van het verdriet en blokkeert het hen in normaal functioneren. Anderen hebben weer een manier waarbij het gemis onderdeel wordt van het gewone leven. Dus op de vraag hoe lang rouw duurt is geen antwoord te geven.

Wat kan jij doen voor iemand in rouw?

Lees daarover in ons boek ‘Rouwtijd. Je kan het hier gratis aanvragen »

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.

De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.

Rouwtijd aanmelden

Naam(Vereist)