Gebroken droom

Rouwen om vervlogen dromen

Als we het hebben over rouw dan bedoelen we vaak het verliezen van een dierbare door een overlijden. Er zijn echter vele soorten rouw, zoals we eerder al eens schreven. Je kunt rouw ervaren omdat we spullen verliezen, omdat ons vertrouwde thuis niet meer ons vertrouwde thuis is, rouw als gevolg van het verlies van een huisdier, rouw vanwege verlies van een baan of veranderde toekomstzekerheid.

Balans opmaken

Het eind van een jaar is voor veel mensen ook de tijd om de balans op te maken. Wat heb ik gedaan, wat heb ik dit jaar meegemaakt en bereikt? Welke mooie dingen staan er op je lijstje? En waar ben je blij en dankbaar voor?

Maar je stelt je ook de vraag wat je bent kwijtgeraakt. Misschien ben je familie of vrienden uit het oog verloren of gingen de zaken niet goed. Misschien ben je het plezier in je werk of de zekerheid van je werk kwijtgeraakt of heb je met je studie de handdoek in de ring moeten gooien.

Rouwen om vervlogen dromen

Een vaak onbesproken rouw is het verdriet dat wordt veroorzaakt door dromen die zijn vervlogen. Dromen om iets te bereiken, een gezin te stichten, een ambacht te leren, een reis te maken, een studie af te ronden, samen met je familie iets mee te maken of noem maar op welke droom jij koesterde maar die je hebt moeten loslaten.

‘Gewone rouw’ houdt zich vaak aan bepaalde mijlpalen door het jaar en de tijd heen zoals verjaardagen en andere belangrijke datums zoals feestdagen of een overlijdensdatum. Maar rouw om vervlogen dromen is lastiger te (be)grijpen.

‘Het is nooit te laat je droom te volgen’

Het klinkt mooi hoor als we het advies horen dat het nooit te laat is om je droom te volgen. Maar soms is de droom onbereikbaar geworden. Bijvoorbeeld door het verlies aan gezondheid, door het bereiken van een bepaalde leeftijd of door andere omstandigheden.

Als onze grootste droom is vervlogen, dan is een belangrijke reden om ‘s morgens weer uit bed te komen, ook zomaar verdwenen. Dit is rouwen om wat niet meer gerealiseerd kan worden.

Dit is ook rouw en het mag er ook zijn.

We missen rituelen om zulk verdriet een plek te geven of waardig afscheid van te nemen. Een ritueel om te vertellen dat je dankbaar bent voor de droom die je had en dat je onder ogen ziet dat deze droom geen werkelijkheid zal worden. Je zou het iemand toewensen die in de zwaarte blijft hangen van onvervulde dromen.

Verlies onder ogen zien

Een belangrijk stuk van rouwarbeid is dat je het verlies onder ogen gaat zien en het leven van alle dag weer leren omarmen. Dit kan een eenzaam proces zijn. Immers, het rouwwerk moet in je gebeuren. Zijn we er als mensen niet voor om elkaar ook met steun en begrip bij te staan?

We zouden moeten leren om verdrietvrienden te zijn.

Rouw jij om onvervulde dromen?

Probeer je verdriet woorden te geven. Juist het woorden geven aan je nog onuitgesproken verdriet van niet vervulde dromen kunnen helpend zijn om het verlies onder ogen te zien en de rouw toe te laten. Schrijf het eens op of vertel je verdriet aan iemand die je vertrouwt.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ronald Lammers
Ronald Lammers
2 jaren geleden

Verdrietvrienden Je droomde van een leven met vervulde idealen; de verre reis, de liefde, de mooiste baan. Maar nooit wist je je doel te halen. Je twijfelt aan de zin van je bestaan. De mooiste dromen zullen dromen blijven, als het lichaam ziek is, je kracht voorbij. Niet altijd kan de zon de nacht verdrijven. Niet altijd word je echt vrij. Dan heb je verdrietvrienden nodig die mee kunnen huilen om wat verwacht werd maar… Lees verder »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.

De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.

Rouwtijd aanmelden

Naam(Vereist)