Ondernemerstestament

Laat jij een puinzooi achter als je dood bent?

Ja, dat is bewust een hele dramatische titel. Want als de zaken van jouw zaak niet goed geregeld zijn, dan laat je een puinzooi achter voor je nabestaanden èn voor de mensen die in je bedrijf achterblijven. Er zijn in Nederland 2,2 miljoen ondernemers. Ben jij er een? En wat heb jij geregeld? Dàt is de vraag die we je vandaag stellen.

Niks geregeld. Bedrijf failliet?

Als een ondernemer komt te overlijden kan dat voor het bedrijf grote gevolgen hebben. Wie neemt de dagelijkse leiding over? Wie betaalt de lonen? Wat is er geregeld voor de erfgenamen? Kunnen de erfgenamen eisen dat het bedrijf wordt verkocht? Wat als de erfgenamen de bedrijfsopvolger zijn en daar geen zin in hebben? Of wat denk je van een partner in je bedrijf die de eerste keus heeft om de aandelen te kopen maar hierdoor het bedrijf in de afgrond stort?

Het is niet ondenkbaar dat een bedrijf in zwaar weer komt door het overlijden van een van de eigenaren. Dat hoeft niet altijd door geld, maar dat kan ook door een relatienetwerk waar geen goed zicht op was.

Check wat er is geregeld

Als de zaken niet geregeld zijn, heeft dat grote gevolgen voor je collega-ondernemers en de mensen bij jou in dienst. Maak met jezelf de afspraak om op korte termijn te checken of je de zaken goed hebt geregeld. Doe dat voor je eigen nabestaanden en voor de mensen in je bedrijf.

In het derde kwartaal van 2023 waren er in totaal 2,24 miljoen bedrijven. 69 procent van alle bedrijven in Nederland is een eenmanszaak (ruim 1,5 miljoen bedrijven!). Bron CBS.

Regel het voor de achterblijvers

Wens jij chaos toe bij je achterblijvers? Of heel veel stress omdat de lonen niet kunnen worden betaald? Als ondernemer neem je dagelijks verantwoordelijkheid voor je business en wij helpen je graag om ook verantwoordelijkheid te nemen voor als je er niet meer bent.

Wil je je nalatenschap goed en zorgvuldig voorbereiden? Maak direct een afspraak »

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.

De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.

Rouwtijd aanmelden

Naam(Vereist)