Man werkend achter stapel dossiers

Levenstestament als ondernemer

Het aantal afgesloten levenstestamenten stijgt de laatste jaren fors. In 2021 waren er 169.7000 levenstestamenten (bron). Het is dan ook steeds belangrijker aan het worden om de zaken goed te regelen, zeker voor mensen die eigenaar van een onderneming zijn.

Wat is een levenstestament?

Een levenstestament is een officiële volmacht, vastgelegd bij de notaris, waarbij je vraagt aan mensen om je te vertegenwoordigen als jij er niet toe in staat bent.

Die vertegenwoordiging kan op verschillende gebieden zijn:

  • Medische belangen
  • Persoonlijk vlak
  • Zakelijk vlak

Wie weet hoe het zit in jouw bedrijf?

Als ondernemer is een levenstestament noodzakelijk voor de continuïteit van je bedrijf. Jij mag dan alles weten van de ins en outs van je bedrijf, je weet hoe het zit, waar wat geregeld is, waar sleutels zijn en hoe de procedures zijn. Maar als jij wegvalt, wie weet het dan en wie kan dan zorgen voor continuïteit van het bedrijf?

Daarom is het belangrijk om vast te leggen welke procedures je hebt, waar sleutels en toegangscodes te vinden zijn, wie je boekhouder of accountant is die kunnen zorgen dat zakelijk alles zijn doorgang kan vinden, welke verzekeringen van toepassing zijn en wie is op de hoogte van zakelijke afspraken met leveranciers en klanten.

Van belang voor je onderneming

Als jij verantwoordelijk bent voor een bedrijf en je bent uit de running, dan gaat het niet goed met je bedrijf. Vanuit het oogpunt van je bedrijf is het daarom belangrijk om de zaken vast te leggen in een levenstestament (voor als je er nog wel bent, maar niet in staat bent om je bedrijf te leiden) en een testament (voor als jij er niet meer bent).

Hier gaat het motto op: beter voorkomen dan genezen. Dus regel het zoveel mogelijk als je gezond bent en je ertoe in staat bent.

Lees meer over het levenstestament in het artikel ‘Levenstestament: goed voorbereid op onverwachte situaties’. Wil je meer weten of advies, stuur ons een bericht via onze contactpagina.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.

De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.

Rouwtijd aanmelden

Naam(Vereist)