Als een ondernemer overlijdt

Als een ondernemer overlijdt …

Het leven is eindig. Het is een waarheid als een koe, maar in de praktijk leven we alsof we het eeuwige leven hebben. Als je beseft dat het leven vroeg of laat ophoudt, dan is het nooit te vroeg om je nalatenschap goed te regelen.

Dat gaat zeker op als je ook een onderneming hebt. Want als ondernemer heb je niet alleen je nabestaanden, maar er zijn ook nog klanten, personeel en zakenpartners die achterblijven. Hoe worden zij beschermd tegen de gevolgen als je plotseling overlijdt?

Het testament: je laatste wil goed geregeld

Een goed opgesteld testament is een belangrijk instrument om je wensen goed te verankeren. En dat is niet alleen voor ondernemers zo, maar ook voor particulieren. Als er geen testament is kan de verdeling van je erfenis anders verlopen dan je had gehoopt en gewenst.

Specifiek voor ondernemers is het belangrijk om na te denken over wie het bedrijf overneemt. Is dat een familielid, een partner, of iemand van buiten de familie? Als dat niet duidelijk is geregeld kan dit leiden tot conflicten en kan de continuïteit van het bedrijf in gevaar komen.

Ondernemers die samenwonen

Als je een onderneming hebt en je woont samen met een partner dan is een samenlevingscontract van groot belang. Zonder zo’n contract kan je partner financieel benadeeld worden. Bijvoorbeeld dat er veel meer erfbelasting moet worden betaald dan nodig is.

Een huwelijk of geregistreerd partnerschap biedt hierbij fiscale voordelen. Laat je daarop informeren. We denken graag met je mee.

Bedrijfsopvolgingsregeling

De Bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) biedt aanzienlijke fiscale voordelen. Hiermee kan erfbelasting bespaard worden, wat cruciaal is voor de voortzetting van het bedrijf. Maar wees alert: deze regeling kan in de toekomst veranderen. Lees er meer over op de website van de belastingdienst.

Een ondernemerstestament

In een ondernemerstestament is een testament waarin je als ondernemer / directeur-grootaandeelhouder (DGA) de overgang en voortzetting van je bedrijf regelt na je overlijden. Hierin wordt vastgelegd wie de verantwoordelijkheid over de onderneming overneemt en hoe de zaken geregeld moeten worden. Zo’n specifiek ondernemerstestament kan de overleving van je bedrijf in onzekere tijden waarborgen.

Compagnonsverzekering en overlijdensrisicoverzekering

Een overlijdensrisicoverzekering kan financiële zekerheid bieden aan je nabestaanden. Als je een compagnon hebt in het bedrijf kan een compagnonsverzekering zekerheid geven. Dat is een overlijdensrisicoverzekering (ORV) op het leven van de compagnon. De langstlevende compagnon krijgt dan het verzekerde bedrag uitgekeerd. Je compagnon kan dan het bedrijf voortzetten zonder financiële lasten.

Leg het vast

Het is van belang dat je nabestaanden weten hoe de zaken geregeld zijn rondom je bedrijf. Zorg dat de belangrijkste informatie bij elkaar staat en eenvoudig toegankelijk is. Als je klant bent bij ons of een andere RegisterExecuteur dan worden alle belangrijke gegevens zorgvuldig en veilig opgeslagen in een persoonlijk digitaal dossier wat maximale zekerheid geeft dat de informatie beschikbaar is op het moment dat het nodig is.

Laat je informeren

Dit stuk van ondernemerschap kan best een complexe zaak zijn. Het goed regelen van je nalatenschap is niet alleen goed voor je eigen gemoedsrust, maar je doet het maximale om je nabestaanden, je collega’s en je klanten goed achter te laten als je er niet meer bent.

Stuur een bericht en we nemen zo snel mogelijk contact met je op!

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.

De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.

Rouwtijd aanmelden

Naam(Vereist)