Levenstestament ondertekenen

Levenstestament: goed voorbereid op onverwachte situaties

Iedereen kan in een situatie terecht komen dat je niet in de gelegenheid of niet in staat bent om je eigen wil te bepalen en belangrijke besluiten te nemen. Door een ziekte of een ongeval kan je je zaken niet regelen, maar wie doet het dan? Dat regel je in je levenstestament.

In een levenstestament kan je iemand aanwijzen die je helemaal vertrouwt om al je belangen te behartigen. Zo hou je zelf regie over je leven en zorg je ervoor dat de zaken worden geregeld zoals je dat zelf wenst.

Wat staat er in een levenstestament

Een levenstestament is een strikt persoonlijk document waarin je belangrijke zaken vastlegt over financiële, medische en persoonlijke zaken. In een levenstestament:

  • wijs je een vertrouwenspersoon aan die namens jou mag handelen. Zo iemand noemen we een gevolmachtigde;
  • leg je precies en gedetailleerd vast welke taken hij of zij krijgt;
  • geef je aan wanneer het levenstestament ingaat;
  • bepaal jij bij wie je vertrouwenspersoon verantwoording moet afleggen voor zijn handelingen.

Wat zijn de taken van een vertrouwenspersoon?

Jij kunt helemaal zelf bepalen welke taken en wensen in het levenstestament komen te staan. Bekende voorbeelden van dingen die geregeld zijn in een levenstestament zijn:

  • het regelen van de dagelijkse leiding van je onderneming en de belangrijkste beleidslijnen;
  • het regelen van je dagelijkse financiën en belastingzaken;
  • schenkingen die je wilt (blijven) doen en onder welke voorwaarden;
  • toestemming voor het al dan niet mogen verrichten van medische handelingen;
  • instructies voor de verkoop van je woning als je niet meer zelfstandig kunt wonen;
  • de meubelstukken die je wilt meenemen en wat er met de rest van de inboedel moet gebeuren (verdelen, verkopen etc.);
  • de bewindvoerder, curator of mentor, mocht het nodig zijn dat deze benoemd wordt;
  • praktische informatie voor de gevolmachtigde(n) zoals een overzicht van bankrekeningen, verzekeringspolissen; met eventueel de benodigde inlogcodes en wachtwoorden;
  • specifieke wensen rondom het regelen van de uitvaart en het al dan niet doneren van organen;
  • praktische zaken zoals je persoonlijke verzorging of de verzorging van uw huisdier;
  • het wijzigen of laten verwijderen van profielen op sociale netwerken.

Wie geef je het vertrouwen? 

Het is natuurlijk belangrijk dat je belangen worden behartigd door iemand in wie je het volste vertrouwen hebt. Wie je benoemt als vertrouwenspersoon is afhankelijk van je persoonlijke situatie.

Je kunt je partner of één van je kinderen aanwijzen. Maar dat hoeft niet. Dat bepaal je zelf. Het is ook mogelijk iemand anders in wie je vertrouwen hebt te benoemen, bijvoorbeeld een goede vriend.

Meerdere vertrouwenspersonen 

Bedenk of het wel verstandig is dat één persoon verantwoordelijk wordt voor je financiën. Je kunt namelijk de taken ook verdelen over meerdere personen. Het is ook mogelijk dat deze vertrouwenspersoon of -personen zijn/hun uitgaven moet(en) verantwoorden aan de door jou benoemde toezichthouder.

Ook als echtpaar heb je een volmacht nodig om voor elkaar een handtekening te kunnen zetten. Dan is het niet genoeg om met elkaar in gemeenschap van goederen te zijn getrouwd. Daar komen mensen nogal eens te laat achter als een van de partners dement wordt. Regel dit daarom ook op tijd.

Vastleggen en wijzigen levenstestament

Een levenstestament is alleen officieel en rechtsgeldig als deze wordt vastgelegd bij een notaris.

Je persoonlijke situatie kan veranderen met de tijd. Het is goed om te weten dat je je levenstestament altijd weer in een later stadium kunt wijzigen. Op het moment van die wijziging moet je wel nog zelf in staat zijn om je eigen wil te bepalen.

Meer informatie?

Wil je meer informatie over het levenstestament, neem contact op. Sandra Jongeneelen is gecertificeerd RegisterExecuteur en helpt je graag verder. Of download onze brochure ‘Wat wil jij achterlaten?

Abonneer
Laat het weten als er
guest
4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
I. Buijs
2 jaren geleden

Heel goed om hier aandacht aan te besteden. Ik ben zelf al jaren aan het wikken en wegen wie ik nu moet/zal/kan vragen. Ik ben een single zonder kinderen en met een bedrijf, dus wie zorgt er voor dit soort dingen? Wat ik jammer vind is de foto erbij. Juist als je jonger bent, denk je hier misschien helemaal nog niet aan. En het wekt de indruk van een opa, die dus waarschijnlijk kinderen heeft… Lees verder »

I. Buijs
Antwoord aan  Wouter van der Toorn
2 jaren geleden

Wat fijn dat jullie ook echt iets doen met feedback, dat zie je weinig!
Ja het is misschien wat zakelijk, maar de nadruk ligt wel op het testament en niet op wie het nodig heeft. En het moet gewoon ook officieel, dus ik vind het wel passend.

Ik moet enkele malen per week beeld zien te vinden bij van alles, dus ik weet hoe lastig het is, hoor!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.

De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.

Rouwtijd aanmelden

Naam(Vereist)