Hoe moet een nalatenschap worden geregeld na een overlijden?
Als je een dierbare verliest, kom je in een emotionele en uitdagende tijd terecht. Naast het rouwproces moeten er ook praktische zaken geregeld worden, zoals de afwikkeling van de nalatenschap. In dit artikel zetten we op een rijtje wat er komt kijken bij het regelen van een erfenis.
Testament of versterferfrecht
Als iemand overlijdt, kan de erfenis op twee manieren worden verdeeld:
- via een testament
- via het versterferfrecht
Een testament is een door de overledene opgesteld document waarin staat wie wat erft. Ruim de helft van de Nederlanders heeft een testament. Als er geen testament is, geldt het versterferfrecht, waarbij de wet bepaalt wie de erfgenamen zijn en welk deel zij erven.
Aanvaarden of verwerpen van de nalatenschap
Een belangrijke keuze die moet worden gemaakt is of de nalatenschap wordt aanvaard of verworpen.
Dat draait om het volgende: als je niet zeker weet of de nalatenschap een positief saldo heeft, is het advies om de nalatenschap beneficiair te aanvaarden. Dit betekent dat je alleen erft als er na het betalen van alle schulden nog iets overblijft. Als je een nalatenschap verwerpt (dat komt minder vaak voor) dan doe je daarmee formeel afstand van je erfrecht.
Erfbelasting
Het kan zijn dat je over een ontvangen erfenis ook erfbelasting moet betalen. Hoeveel dat is, hangt af van je relatie tot de overledene en hoe groot de waarde is van de erfenis.
Je snapt dat het nuttig is om de aangifte erfbelasting te doen samen met een specialist. Dat kan grote besparing opleveren.
Conflicten tussen erfgenamen
We schrijven geregeld over conflicten tussen erfgenamen. Het is helaas een vaak voorkomend probleem dat er onenigheid is over de erfenis. Dat kan dan bijvoorbeeld gaan over geldopnames vóór het overlijden of het onterven van een afstammeling die aanspraak maakt op zijn of haar legitieme portie (dat is het deel waar een erfgenaam altijd recht op heeft, ook als deze is onterfd).
Juist in deze situaties kan de ondersteuning door een onafhankelijke professional bijzonder helpend zijn. Dat voorkomt dat conflicten escaleren.
Samengestelde gezinnen
Bijzondere aandacht is er altijd voor samengestelde gezinnen. Want de afwikkeling van zo’n nalatenschap is vaak veel complexer en zonder testament gaat het vaak niet zoals een overledene zou hebben gewild.
Juist voor samengestelde gezinnen is het van belang om in gezonde tijden na te denken over de nalatenschap. Hoe wil je dat de zaken geregeld worden, wat erven je eigen kinderen, kinderen van je partner, kinderen van jullie samen. Hoe wordt het voogdij en beheer geregeld. Als bij leven dit zorgvuldig is afgewogen en vastgelegd in een testament kan dat veel verdriet voorkomen.
Tenslotte
Het regelen van een nalatenschap kan ingewikkeld zijn. Juiste informatie en professionele ondersteuning kunnen je in een lastige periode helpen. Bright Elephant ondersteunt veel nabestaanden bij het afwikkelen van de (meer of minder) complexe nalatenschap.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.
De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.