Euphoria

Herkenning vinden in rouwverhalen

Rouw staat vroeg of laat bij iedereen voor de deur. De dood is een niet te ontkomen werkelijkheid en het verdriet en gemis dat daarop volgt treft ieder mens op een bepaald moment. En toch vinden we het vaak nog steeds moeilijk om het erover te hebben.

Herkenning vinden in verhalen

Wat is het dan ongelofelijk belangrijk om herkenning te vinden in verhalen. Verhalen van anderen, maar ook verhalen in boeken, in films of series en in computergames.  Omdat die herkenning je helpt de weg te vinden door een soms verwarrende tijd. Publiekelijk delen we maar al te graag succesverhalen, terwijl de verhalen van onheil en tegenslag met herkenning de eenzaamheid kunnen opheffen.

Hier zijn zomaar drie voorbeelden van rouwverhalen in series en games.

After Life

De toch wel fenomenale serie ‘After Life’ van Ricky Gervais vertelt het verhaal van een man die alle interesse in het leven is verloren na de dood van zijn vrouw.

Hij is boos en het leven interesseert hem allemaal geen reet. Hij is grof tegen alles en iedereen en toch voel je zijn diepe verdriet om het verlies van zijn vrouw. Met een lach en een traan zal je veel herkenning vinden in deze donkere en tegelijk lachwekkende serie over rouw.

Euphoria

De populaire tienerserie Euphoria vertelt verhalen over middelbare scholieren en hun ervaringen met seks, drugs, liefde en vriendschap. Je ontmoet de tiener Rue die haar verdriet om het verlies van haar vader wil stillen met drugs.

Je kan de wens dat je de leegte even niet meer voelt misschien goed herkennen! Dat je wenst dat het verdriet even niet meer schrijnt!

Probeer jezelf maar eens eerlijk te bekijken in jouw coping stijl; hoe probeer jij om te gaan met een groot verdriet? Het vraagt moed om jezelf te zien en weer nieuwe keuzes te maken.

God of War

Het verhaal van de game ‘God of War’ speelt zich af in de mythische wereld van de Noorse supergoden. Je speelt Kratos, een halfgod, die samen met zijn zoon Atreus moet zien te overleven in een genadeloze wereld. Ze zitten ook nog eens met elkaar opgescheept na het overlijden van Faye, de moeder van Atreus.

Het onbegrip tussen de vader en zoon is pijnlijk, maar je snapt het ook. De ene zijn rouw is de ander zijn rouw niet. Vader en zoon lijken in hun verdriet vaak ver van elkaar verwijderd, maar het is boeiend om in al die uren dat je deze game speelt te merken dat ze allebei ook veranderen.

Je bent niet alleen

Rouw kan inderdaad eenzaam zijn. Wie van de mensen om je heen snapt nu eigenlijk wat er met je gebeurt? Met wie kan je het erover hebben? Precies daarom is de herkenning van rouwverhalen zo belangrijk. Het vertelt dat je niet alleen bent, je bent niet de enige die dit doormaakt en je bent niet de enige waarbij de fundamenten onder het leven zijn weggevallen. En je bent niet de enige die misschien wel de weg is kwijtgeraakt in het verdriet.

De verhalen kunnen je een beetje de weg wijzen in hoe een rouwreis kan verlopen. Wat rouw met je doet. Hoe je je machteloos kan voelen en dat alles uit de handen geslagen is. En, zoals ik eerder al zei, dat je niet de enige bent! 

Deze verhalen van herkenning zijn geen oplossing maar tegelijk erg belangrijk!

Wil je aan de slag met je eigen verhaal? Begin met schrijven. Het programma ‘Schrijvend door Rouw’ helpt je om jouw eigen verhalen te vertellen. Check voor meer info deze pagina »

Er is niet één formule

In al die verschillende verhalen zal je ook merken dat er niet maar één formule is. Bij het ene verhaal zal je het ene herkennen, bij het andere verhaal iets anders. En dat is goed.

Ben je in rouw? Pak een boek of begin aan een nieuwe serie. Zoek naar een verhaal dat raakt en dat misschien tranen van herkenning geeft. Je bent immers niet de enige.

Tips

  1. Series om te kijken als je in rouw bent
  2. Het monster van rouw in de bek kijken
  3. Iemand tevoorschijn vertellen

Heb jij tips voor boeken, films, series of games? Deel ze in een reactie!

Abonneer
Laat het weten als er
guest

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Josienkoreneef@gmail.com
Josienkoreneef@gmail.com
11 maanden geleden

Niet alleen het verlies van twee dierbare kinderen in een periode van 1,5 jaar heeft ons laten ervaren dat deze twee zo heel verschillend waren. Yorick ons derde kind kreeg op zijn 23e jaar de diagnose MS. Nog niet wetende welke vorm precies. In de jaren daarna werdt het duidelijk dat het om de meest progressieve vorm van MS ging. Onze dochter Rivka heeft jarenlang geworsteld met haar anorexia /bordeline en een aantal psyische stoornissen.… Lees verder »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.

De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.

Rouwtijd aanmelden

Naam(Vereist)