Goede-doel-in-testament

Een goed doel in je testament opnemen?

Wat wil jij achterlaten en aan wie wil je je nalatenschap doorgeven? Veel mensen kiezen ervoor om ook na te laten aan een goed doel. Dat kan op verschillende manieren. We leggen het uit.

Waarom zou je een goed doel opnemen in je testament?

Er zijn veel redenen waarom iemand ervoor kiest om een erfenis na te laten aan een goed doel. Misschien wil je bijdragen aan een betere wereld, wetenschappelijk onderzoek steunen of een specifiek thema dat je belangrijk vindt. Voor de een is het een keuze om, naast de ‘gewone erfgenamen’ ook andere doelen te willen ondersteunen, maar het kan ook zijn dat erfgenamen de erfenis niet nodig hebben. En ja, soms speelt belasting ook een rol – erfenissen die naar bepaalde goede doelen gaan, zijn vrijgesteld van erfbelasting.

Nalaten aan wie jij dat wilt

Als je geen kinderen hebt, kun je je erfenis nalaten aan wie je wilt. Zonder een testament, zouden andere familieleden zoals broers, zussen of neven en nichten je erfgenamen zijn. Maar als dat niet is wat je wilt, kun je dat veranderen.

Heb je wel kinderen, dan kun je nog steeds een deel van je erfenis aan een goed doel nalaten. Houd er wel rekening mee dat kinderen recht hebben op een minimum deel van je erfenis, de zogenaamde ‘legitieme portie’. Maar als de erfgenamen samen besluiten hun legitieme portie niet opeisen, kan je hele erfenis naar een goed doel gaan.

Hoeveel goede doelen telt Nederland? Bij de Belastingdienst zijn meer dan 50.000 instellingen geregistreerd met een ANBI-status; als een organisatie die zich inzet voor een betere samenleving. Geschat wordt dat er vijf- tot zeshonderd goede doelen in Nederland op landelijke schaal werven.

Hoe zet je het in het testament?

Als je een deel van je vermogen wilt nalaten aan een goed doel, moet dit vastgelegd worden in een testament en dat gebeurt altijd via een notaris. Deze zorgt er ook voor dat jouw testament wordt opgenomen in het Centraal Testamenten Register. Dat is belangrijk, want zo weet iedereen na je overlijden wat er is afgesproken.

Er zijn twee manieren om een goed doel in je testament op te nemen:

  1. Een legaat: Je kunt een specifiek bedrag of specifieke bezittingen nalaten aan een goed doel. Dit kan variëren van kunstwerken tot een huis of aandelen. Dit zet je in een legaat die je opneemt in je testament.
  2. Erfgenaam: Je kunt een goed doel aanwijzen als erfgenaam. Hierbij krijgt het goede doel een deel van je totale nalatenschap (zowel bezittingen als schulden).

Een goed doel dat als erfgenaam is aangewezen, aanvaardt de erfenis ‘beneficiair’. Dit betekent dat het goede doel niet aansprakelijk is voor schulden die hoger zijn dan de bezittingen.

Welk goede doel moet je nu kiezen?

Als je overweegt een goed doel op te nemen in je testament, zijn er enkele belangrijke punten om over na te denken:

  1. Kies een doel dat je nauw aan het hart ligt. Dit kan variëren van kunst en cultuur tot gezondheid, natuur, dieren, religie, mensenrechten, internationale hulp, onderwijs, welzijn, etc. Welk doel past het best bij jou?
  2. Veel goede doelen worden gecontroleerd door het CBF (Centraal Bureau Fondsenwerving), een onafhankelijke toezichthouder. Deze controleert of de goede doelen zorgvuldig omgaan met hun vermogen en zich daadwerkelijk inzetten voor hun doel.
  3. Om ervoor te zorgen dat het goede doel geen erfbelasting hoeft te betalen over jouw nalatenschap, moet het een ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling) of SBBI (Sociaal Belang Behartigende Instelling) zijn. Je kunt bij de Belastingdienst controleren of de instelling deze status heeft.

Nog een paar opmerkingen

We merken in de praktijk dat het belangrijkste is voor nabestaanden dat er geen verrassingen zijn. Je bent niet verplicht om je besluiten met erfgenamen te delen, maar het kan wel helpend zijn.

Vermoed je dat je besluit tot gedoe zal leiden, bespreek dit dan met de RegisterExecuteur of de notaris om te kijken of er bijvoorbeeld nog dingen specifiek geregeld moeten worden.

Ook is het goed als een goed doel op de hoogte is van het feit dat ze in een testament worden genoemd. Zo kan je bijvoorbeeld je specifieke wensen kenbaar maken.

Meer weten?

We praten er graag over door en bekijken hoe je je nalatenschap het beste kunt voorbereiden. Meer via deze pagina »

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.

De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.

Rouwtijd aanmelden

Naam(Vereist)