'Ik ben een struisvogel'. Hidde wil niet graag over de dood en nalatenschap praten.

Ben jij ook een struisvogel?

Een paar weken terug was ik op bezoek bij de familie van Hidde. We zouden het gaan hebben over zijn nalatenschap. Althans, dat was de bedoeling van het bezoek. Zodra ik binnenstapte was Hidde behoorlijk direct. En verrassend eerlijk. ‘Ik ben een struisvogel’, zei hij.

Een wat?

Een struisvogel’, herhaalde hij. ‘Voor als het over de dood gaat!

Hij was het niet zelf die contact had gezocht. Zijn partner had het initiatief genomen om mij uit te nodigen. Zelf had hij er namelijk totaal geen zin in om over zoiets na te denken, laat staan om dingen voor je nalatenschap te regelen.

Waarom wachten tot ‘later’?

Na een kop koffie en wat kletsen over koetjes en kalfjes vroeg ik aan Hidde waarom hij zichzelf een struisvogel noemde. Hij legde uit dat dit gepraat over zijn nalatenschap voor zijn gevoel de dood dichterbij bracht. En dat terwijl hij ziek was en dat het thema van afscheid onvermijdelijk werd. Maar in zijn beleving was de dood nog altijd iets voor ‘later’ en niet voor ‘nu’.

Misschien ken je dat uitstelgedrag wel rond het thema van de dood, uitvaart en nalatenschap. Zelfs in tijden van ziekte schuiven we het regelen van ons laatste afscheid en onze erfenis voor ons uit. Want, het praten over het onvermijdelijke ‘later’ kan enorm confronterend zijn.

Maak van ‘later’ vandaag

Als jij je in het verhaal van Hidde herkent en je het moeilijk vindt om de eerste stap te zetten, weet dan dat je niet alleen bent. Of je nu gezond bent of te maken hebt met een ziekte, het kan allemaal erg overweldigend zijn.

Wil je in alle rust en vertrouwen je laatste afscheid en je nalatenschap regelen? Voel je dat het tijd is om je kop uit het zand te halen, maar weet je niet waar je moet beginnen?

Begin het gesprek en zorg dat je klaar bent voor ‘later’ zodat je in het hier en nu kunt genieten zonder zorgen.

In onze brochure ‘Erven en Nalaten‘ wordt uitleg gegeven hoe jij je nalatenschap kan voorbereiden en wat er komt kijken bij het afwikkelen van een nalatenschap. Download de brochure direct »

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.

De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.

Rouwtijd aanmelden

Naam(Vereist)