Nalatenschap

Hoe zit het met erven en nalaten? Deze artikelen gaan over nalatenschap, erven en alles wat er geregeld kan worden bij leven en wat geregeld moet worden na een overlijden.

Wie moet je erfgenaam worden als je geen familie hebt?

10 april 2024 |

Het kiezen van een erfgenaam is een belangrijk onderdeel van je nalatenschapsplanning, vooral al je geen directe familie zoals kinderen of broers en zussen hebt. Daarom bespreken we eens hoe je het dan moet regelen. Wie kun je aanwijzen als je erfgenaam en waar moet je rekening mee houden?

Lees verder »
De loterij winnen - Met goede planning win je meer

De loterij winnen? Met goede planning win je meer!

20 maart 2024 |

Veel mensen dromen van het winnen van de loterij. Toch zijn er andere manieren om financieel voordeel te behalen die vaak over het hoofd worden gezien.

Lees verder »

Afwikkelen nalatenschap na overlijden eerste ouder

7 maart 2024 |

Als een van je ouders overlijdt, is dat een ingrijpende gebeurtenis. Praktische zaken, zoals het afwikkelen van een nalatenschap, zijn misschien niet waar je op zit te wachten. Toch is het cruciaal om hier aandacht aan te besteden.

Lees verder »

Vijf veelgestelde vragen over erfenissen

23 februari 2024 |

Erfenissen en nalatenschappen kunnen behoorlijk ingewikkeld zijn. Je hebt er immers niet dagelijks mee te maken. Daarom hebben we de vijf meest gestelde vragen over dit onderwerp voor je op een rijtje gezet. Zo helpen we je om beter te begrijpen wat je opties zijn en hoe je het beste kunt handelen. 

Lees verder »

Wat gebeurt er als je niets regelt voor je digitale nalatenschap?

31 januari 2024 |

Kom jij wel eens accounts tegen op Facebook, Instagram of LinkedIn van mensen die zijn overleden? Het kan een lastige confrontatie zijn. Om dergelijke problemen te voorkomen is het goed om in gezonde tijden na te denken over wat je zou willen met je digitale nalatenschap na je overlijden.

Lees verder »
Wie mag op je uitvaart komen?

Wie nodig je wel en niet uit voor een uitvaart?

3 januari 2024 |

Jos had van zijn vrouw de instructie gekregen: de mensen die tijdens mijn ziekzijn nooit van zich lieten horen, hoeven ook niet op mijn uitvaart te komen. Hoe ga je daarmee om?

Lees verder »
Als een ondernemer overlijdt

Als een ondernemer overlijdt …

7 december 2023 |

Het leven is eindig. Het is een waarheid als een koe, maar in de praktijk leven we alsof we het eeuwige leven hebben. Als je beseft dat het leven vroeg of laat ophoudt, dan is het nooit te vroeg om je nalatenschap goed te regelen. Dat gaat zeker op als je ook een onderneming hebt.…

Lees verder »
Wat kost je eigen uitvaart?

Wat kost zo’n uitvaart eigenlijk?

26 november 2023 |

Heb jij al eens nagedacht over je eigen uitvaart? Eerlijk gezegd gaan veel mensen dat toch wel een beetje uit de weg. Echter, een begrafenis of crematie kan toch een kostbare aangelegenheid zijn.

Lees verder »

Regie houden over je eigen toekomst

9 november 2023 |

Hoe zorg je dat je regie houdt over je eigen leven? Bij het antwoord op deze vraag hoort zeker ook het levenstestament en het benoemen van een levensexecuteur.

Lees verder »
Bespreken afscheid

Waarom we het gesprek over afscheid moeten voeren

25 oktober 2023 |

In een recent onderzoek uitgevoerd in opdracht van Monuta kwam naar voren dat openheid over afscheidsthema’s nog steeds een gevoelig punt is onder Nederlanders. Waarom zou je het wel moeten voeren?

Lees verder »

Rouw doormaken

Er is geen recept voor het rouwproces, maar wel een beschrijving van de taken die verricht moeten worden. Er is ook geen vaste volgorde en de fasen en taken lopen door elkaar heen.

Rouw & Verlies in je omgeving

Wat kan je doen als iemand intens verdrietig is en in rouw? Die vraag is de basis van het e-boek 'Rouw & Verlies in je omgeving'. Wat kan jij betekenen voor iemand in rouw? Het antwoord is simpel en de uitvoering moeilijker.

Wie is Bright Elephant

Bright Elephant heeft een belangrijke missie, namelijk mensen helpen de dood en rouw bespreekbaar te maken en de herinneringen aan het samengeleefde leven te vieren. Maak kennis met het team.