Nalatenschap
Hoe zit het met erven en nalaten? Deze artikelen gaan over nalatenschap, erven en alles wat er geregeld kan worden bij leven en wat geregeld moet worden na een overlijden.
Waarom duurt een nalatenschap afwikkelen zo lang?
“Wanneer krijg ik nou eindelijk mijn erfenis?” Die vraag krijgen we nog wel eens van nabestaanden. Veel mensen zijn verbaasd als we vertellen dat het afwikkelen van een nalatenschap gemiddeld een jaar duurt. En soms zelfs langer. Maar waarom duurt het eigenlijk zo lang? We leggen het je uit.
Lees verder »Erfenis aanvaarden? Wees voorzichtig met ‘onzichtbare schulden’
We krijgen regelmatig de vraag van mensen of ze een erfenis zonder meer kunnen aanvaarden. Het lijkt zo logisch: je kent je dierbare goed, dus je weet wel ongeveer hoe die er financieel voor stond. Maar de praktijk leert dat dit vaak tegenvalt. Zelfs bij mensen die je heel goed denkt te kennen.
Lees verder »De blinde vlek in je financiële planning: wat gebeurt er met je woning na overlijden?
Recent onderzoek van het Verbond van Verzekeraars laat me schrikken. Onder 17.000 mensen blijkt dat vooral huurders en zelfstandige ondernemers hun financiële zaken na overlijden niet goed hebben geregeld.
Lees verder »Vakantie en verdriet
De telefoon gaat. Een WhatsApp-bericht licht op, precies om acht uur ’s avonds. Ik zit heerlijk te eten in een Griekse taverne, midden in mijn welverdiende vakantie. Het bericht is kort maar dringend: “Sandra, heb jij misschien even tijd voor mij? Ik zit hier bij een familie en die hebben eigenlijk een spoedvraag.”
Lees verder »Kunst in je nalatenschap: van amateurwerk tot kostbare collecties
Veel mensen hebben kunst in huis. Misschien ben je zelf een amateurkunstenaar, heb je kunstwerken gekocht of heb je bijzondere stukken geërfd. Maar wat gebeurt er met al die kunst als je er niet meer bent?
Lees verder »Regel het nu voor later
Op de hoogtedagen van het leven zoals een huwelijk, gaan samenwonen of het kopen van een huis, praten we niet graag over het einde ervan. Maar juist dan zou je het moeten bespreken.
Lees verder »Waarom ontstaan vaak conflicten rondom erfenissen?
Een erfenis zou je kunnen zien als een laatste geschenk van een dierbare aan de nabestaanden. Maar hoe komt het toch dat erfenissen zo vaak een bron zijn van familieconflicten. Daar zijn best een aantal psychologische en emotionele factoren bij aan te wijzen.
Lees verder »Strijd tegen ongewenste huisdieren en een vervuild huis
Je thuis opruimen klinkt misschien als een eenvoudige klus. Maar wat nu als het het huis is waarin je samen met je moeder en je broer hebt gewoond, en je bent alleen over en ondertussen 86 jaar oud. Voor meneer is het huis opgeruimd krijgen een bijna onmogelijke klus.
Lees verder »Stichting RegisterExecuteur: deskundig, betrouwbaar en transparant
Aan wie zou jij het toevertrouwen om je nalatenschap voor te bereiden of af te wikkelen? Dat doe je natuurlijk niet bij de eerste de beste amateur of iemand die een Excel-lijstje kan maken. Je wilt een partij waarop je kunt vertrouwen qua deskundigheid en betrouwbaarheid.
Lees verder »Wanneer rouw en nalatenschap botsen: een verhaal van twee zussen
Wanneer iemand overlijdt komt er veel op nabestaanden af. Je moet een verlies verwerken, maar je komt ook heel veel concrete zaken tegen waar je mee aan de slag moet. Het afwikkelen van een nalatenschap is een hele belangrijke. Maar wat doe je als je als erfgenamen niet op één lijn zitten? Daarover belde Simone ons.
Lees verder »- 1
- 2
- 3
- …
- 7
- Volgende »