Man met hoedje op blaast verjaardagskaarsjes uit

Omgaan met herinneringen na verlies

Ieder verlies heeft zijn eigen handtekening, zijn eigen unieke dynamiek. Iemand valt weg uit het leven en er blijft een gat achter. Herinneringen maken soms pijnlijk het verlies voelbaar.

Onverwachte herinneringen

Herinneringen kunnen op vaste momenten voorbijkomen. Een verjaardag, een sterfdag, de trouwdag… Misschien merk je op de verjaardag van een vriend dat je iemand mist om dit mee te maken. De tranen kunnen hoog zitten en de pijn kan even indalen. Maar soms komen ze zomaar, zonder dat je precies weet wat de aanleiding daarvoor is.

Tweewereldland

Al kunnen die emoties je soms overvallen, ze zijn niet verkeerd als je rouwt. Je kan het zien als leven in twee werelden tegelijk: enerzijds zie je het gapende gat van het verlies van iemand die onderdeel was van je leven. Anderzijds voel je de ferme grond onder de voeten van kostbare herinnering aan iemand die belangrijk was voor je.

Herinneringen kunnen overal zijn

Je kunt de herinneringen overal vinden. Ze zijn te vinden in kleine situaties op een dag, een liedje, een bepaalde plek, een favoriete film, een bekende geur… 

Hoe pijnlijk de herinnering soms ook is, herinneringen zijn ook een fundament om op te bouwen. Die herinnering is wie je was en wie je bent geworden. In de herinnering kun je je dierbare weer vinden en ook weer even de nabijheid voelen.

Wees voorbereid op herinneringen

Toch wil je voorkomen dat de emoties je overvallen waardoor je er geen grip op hebt. Wat kun je doen om je erop voor te bereiden?

  • Speciale dagen zitten diep in je systeem geprogrammeerd. Verjaardagen, sterfdagen, maar ook verjaardagen van anderen, kunnen herinneringen in volle omvang terugbrengen.
  • Zorg dat je iets te doen hebt en niet in de leegte wordt overvallen door zware herinneringen.
  • Verwelkom de herinneringen en haal voor ogen hoe het leven was met je dierbare. 
  • Schrijf een brief aan iemand die je moet missen. Maak gebruik van de expliciete herinnering om deze woorden te geven.
  • Deel je herinneringen en je verdriet met anderen. Niemand zou alleen moeten rouwen!

Rouw gaat niet voorbij

Misschien hoop je erop dat de rouw voorbijgaat. Maar dat gaat niet gebeuren. De tijd zal het gemis kunnen verzachten en er kan meer ruimte komen voor herinneringen. Met de loop van de tijd krijgt het gemis een plek in het leven waar ook weer ruimte omheen komt om het leven op te pakken.

Vraag hulp

Het kan zijn dat je vastloopt. Dat het je niet lukt. Misschien ben je wel vastgelopen en voel je dat je dagelijks leven wordt belemmerd. Neem dan contact op met iemand die je hierbij kan ondersteunen. Praat met de huisarts, praktijkondersteuner, een maatschappelijk werker, een geestelijk verzorger of een rouwtherapeut. Zij kunnen de schouder zijn waar je even op kan leunen terwijl je je evenwicht hervindt.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.

De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.

Rouwtijd aanmelden

Naam(Vereist)