Familie ‘ik-heb-er-nog-nooit-mee-te-maken-gehad’
Maak kennis met de familie ‘ik-heb-er-nog-nooit-mee-te-maken-gehad’. De familie heeft net een uitvaart achter de rug en de post van de gemeente, de belastingdienst en allerlei instanties begint al vrij snel binnen te komen.
Ze voelen zich opgejaagd om de nalatenschap af te wikkelen, zo vertellen ze mij in een telefoongesprek. Dat gesprek is onrustig en chaotisch en je hoort de stress in de stem, want wat moeten ze nu precies doen? Er zijn alleen maar huissleutels, een portemonnee met wat bankpassen. Maar verder weten ze niets omdat de zus alleenstaand was, zonder kinderen.
Tijdens het gesprek vertel ik ze dat wij vaker de nalatenschap afwikkelen van een alleenstaande en dat het (helaas) vaker voorkomt dat er eigenlijk niets verder bekend is. Graag kom ik kennismaken, zo vertel ik. Want dan kan ik beter uitleggen wat ze zelf kunnen doen en wat ze vooral nog even niet moeten of kunnen doen. De familie vindt dit een goed idee, blij dat ze hun zorg konden delen en we maken een afspraak.
Onzekerheid en chaos
Een aantal dagen later bel ik aan bij deze familie. Die eerste afspraak probeer ik zo snel mogelijk te doen, want zo kan de onrust wat worden weggenomen.
Bij binnenkomst voel ik de stress van de familie in de kamer hangen. ‘k Ga rustig zitten en neem het flesje water aan dat ze me aanbieden. Ze zijn in de war. Dat is direct wat ik merk. In zo’n situatie heeft het niet zoveel zin om direct alles te vertellen wat ik allemaal kan betekenen, welke stappen er genomen moeten worden, wat er al wel en wat er nog niet kan worden ondernomen. Het is veel beter om te luisteren, dus dat doe ik maar eens. ‘k Vraag ze naar het overlijden, wie degene was die is overleden, of het afscheid onverwacht was en ik wil natuurlijk ook graag weten met wie ik aan tafel zit. Het uur dat volgt vult zich met een familiegeschiedenis, verdriet om het afscheid en allerlei herinneringen. Dit is een belangrijke eerste kleine stap in een kwetsbare situatie
Orde in de chaos
Na een uur neem ik afscheid en spreek met de familie af dat ik een stappenplan maak wat ik later met ze zal doorspreken. ‘Ja maar we moeten toch de bank informeren, de abonnementen opzeggen en kan het saldo van wat er op de bank staat niet alvast overboeken op onze eigen rekening?’, zo reageert een van de aanwezigen. Het lijken dan misschien kleine vragen, maar dit soort handelingen kunnen grote consequenties hebben. Er is nog niet bekend of er een testament is (en wat er precies instaat), of dat het wettelijk erfrecht van toepassing is. Daarnaast is het ook fijn als bekend is of er een positief nalatenschap is of dat er sprake is van schuldeisers.
‘k Leg uit dat dit vaak nog allemaal vragen zijn en dat we daarom altijd een stappenplan hanteren. Want bij nalatenschappen is het ontzettend belangrijk om te weten WAT er valt te verdelen. En minstens zo belangrijk is dat bekend is WIE erft. Daarom is het belangrijk om nog even niets te doen. Na een paar dagen kom ik om een stappenplan te bespreken en dan kunnen we duidelijk maken wat wel en wat niet gedaan kan worden.
Blijf bij je plan
Enerzijds voel je de haast bij de familie om alles nu maar direct te regelen, maar nu merk ik ook dat er rust komt omdat het duidelijk is hoe we dit gaan aanpakken. Het stappenplan is ongelofelijk belangrijk. Het schept duidelijkheid. En waar duidelijkheid komt, daar komt weer de rust.
‘STICK TO THE PLAN’ is een van de lessen tijdens de opleiding van RegisterExecuteur! De emoties van de familie zijn voelbaar en je begrijpt waar het vandaan komt. Tegelijkertijd is het zo belangrijk dat de RegisterExecuteur de rust bewaart. Zo breng je ook weer rust bij de familie. De rust komt niet door maar direct aan de slag te gaan, maar vooral door het duidelijk maken hoe we alles gaan aanpakken en hoe het plan is.
Vraag voor vandaag
Stel je nu zelf eens voor dat je gisteren was overleden: wie weet bij jou wat er allemaal geregeld moet worden? Zit er dan ergens een kamer vol met mensen die vooral een groot vraagteken hebben of is er al orde in de chaos gebracht?
Mocht je denken: ik wil voorkomen dat mijn nabestaanden in deze chaos terecht komen, voel je dan vrij om contact op te nemen (vul het formulier hieronder in). Dan kijken we samen hoe we rust voor rouw kunnen creëren bij je nabestaanden.
Stuur een bericht
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.
De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.