Lisa's gedicht

Schrijf een brief aan de belangrijkste mensen

Aan het einde van het leven hebben maar weinig mensen er spijt van dat ze niet harder hebben gewerkt. Eerder hebben ze er spijt van dat ze niet meer tijd hadden om dingen recht te zetten, meer tijd met vrienden en familie door te brengen en meer tijd te hebben om herinneringen te maken. Waarom zou je niet nu al werken aan precies die dingen?

Wat laat jij achter als je er niet meer bent? Spullen, bezit of schulden, administratie en meer van zulks. Maar je laat vooral ook achter wie jij bent geweest. Je laat herinneringen achter. Er valt een gat in het leven omdat jij er niet meer bent.

Schrijf een brief

Naast het voorbereiden en vastleggen van je nalatenschap, kan je nog iets moois doen. Schrijf een brief. Schrijf een brief aan de mensen die belangrijk voor je zijn. Een brief voor als je er niet meer bent. Een brief met je persoonlijke boodschap. Je kan het wat algemeen maken voor al je vrienden en familie zoals deze:

‘Lieve familie en vrienden,
Als jullie deze brief lezen, dan ben ik er plotseling niet meer. Ik weet dat een onverwacht afscheid het hele leven op zijn kop kan zetten van iedereen van wie ik houd. Het spijt me dat ik jullie verdrietig heb moeten achterlaten en dat we niet de kans hebben gehad om persoonlijk voor een laatste keer afscheid te nemen. Daarom wil ik jullie op deze manier laten weten dat ik dankbaar ben voor jullie, voor jullie zorg, liefde en vriendschap…’

Je kunt er ook voor kiezen om voor de belangrijkste mensen uit je leven een aparte brief te schrijven waarin je hen een hart onder de riem steekt als voor hen het leven misschien wel het donkerste is geworden.

Bewaar je brieven op een bekende plek, zoals bijvoorbeeld bij je backup boekje met wachtwoorden waarvan slechts een paar mensen weten waar ze deze, in geval van nood, kunnen vinden.

Maak een video

In de weergaloze serie ‘After Life‘ volg je Tony, een knorrige man die het leven niet ziet zitten na het overlijden van zijn vrouw. Het is een serie vol rauwe rouw en een donkere wolk die door het verlies is veroorzaakt. Tony kijkt vaak de videos terug van Lisa, zijn overleden vrouw. In de laatste serie zie je een prachtige video van Lisa, die haar laatste afscheid doorgeeft aan Tony. De tekst is onderaan dit artikel toegevoegd.

Waarom maak je niet een video? Praat tegen je dierbaren voor het moment dat jij er niet meer bent. Laat ze weten wat je wilt dat ze herinneren, hoe ze aan je terugdenken. En als je over een paar jaar denkt: nou dit is wel erg verouderd… Dan maak je gewoon weer een nieuwe video.

Sla ze op een herkenbare plek op je computer of je telefoon. Schrijf bijvoorbeeld in je eerder genoemde wachtwoordenboekje op waar de videos te vinden zijn.

Do not stand at my grave and weep

Do not stand at my grave and weep;
I am not there. I do not sleep.
I am a thousand winds that blow.
I am the diamond glints on snow.
I am the sunlight on ripened grain.
I am the gentle autumn rain.
When you awaken in the morning’s hush
I am the swift uplifting rush
Of quiet birds in circled flight.
I am the soft stars that shine at night.
Do not stand at my grave and cry;
I am not there. I did not die.

Sta niet aan mijn graf, ween niet.
Ik ben er niet. Ik slaap niet.
Ik ben duizend winden die waaien.
Ik ben de diamanten glinstering in de sneeuw.
Ik ben het zonlicht op het rijpe graan.
Ik ben de zachte herfstregen.
Wanneer je ontwaakt in de stilte van de ochtend.
ben ik de plotse vlucht omhoog
Van stille vogels die vliegen in cirkels.
Ik ben de zachte sterren die schijnen in de nacht.
Sta niet aan mijn graf, huil niet;
Ik ben er niet. Ik ben niet gestorven.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.

De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.

Rouwtijd aanmelden

Naam(Vereist)