Thermography van het lichaam

Je lichaam herinnert ook

We zeggen regelmatig dat in onze herinneringen onze dierbaren het meest nabij zijn. Maar onze herinneringen zijn tegelijkertijd ingewikkeld en niet altijd goed te vertrouwen. We maken verhalen, er komen overdrijvingen in de verhalen die we onthouden, we vergeten selectief.

In de afgelopen jaren is veel inzicht opgedaan rondom het thema geheugen en ingrijpende gebeurtenissen.

Traumasporen

Het boek ‘Traumasporen’ van prof. dr. Bessel van der Kolk werd voor het eerst in 2014 uitgegeven. Het is de uitkomst van tientallen jaren onderzoek naar trauma en de invloed ervan op het lijf. Hij zag dat angst en eenzaamheid letterlijk veranderingen aanbrengt in het brein en in het lichaam. Trauma zit diep in je systeem als mens. De originele titel van het boek is dan ook veelzeggend: ‘The body keeps the score‘ (‘Het lichaam houdt de score bij‘).

Het geheugen van je lijf

Een andere naam op het gebied van onderzoek naar trauma en het lichaam is dr. Peter A. Levine die ook veel publicaties op zijn naam heeft staan. Hij onderzocht bijvoorbeeld of het geheugen wel betrouwbaar is. Als je overweldigende dingen hebt meegemaakt, hoe weet je dan of herinneringen wel kloppen en betrouwbaar zijn?

Een van de dingen die hij in zijn jarenlange onderzoek vond is dat het betrouwbaarste geheugen het geheugen van je lichaam is. Je lichaam weet dus te herinneren en deze herinneringen zijn niet zomaar te beïnvloeden door verhalen en meningen.

Weten wat je weet en voelen wat je voelt

Luister naar je lichaam. Je lijf weet zich veel dingen te herinneren. Je lijf ervaart stress, verdriet, schoonheid en geluk ook. Vaak weet je lijf het al eerder hoe het met je gaat, dan dat je brein het weet. Het wegredeneren van ongemak lukt misschien wel in je hoofd, het werkt niet zo met het lichaam.

Die lage rugpijn die altijd weer opkomt als je te lang te veel hebt gedaan? De hoofdpijn die komt en je duidelijk maakt dat je stress hebt. De verkrampte handen omdat je maar niet kan loslaten. Of de neiging om de leegte weg te snoepen… Het zijn allemaal signalen van het lichaam en vertellen hoe het echt met je gaat.

Van missen krijg je het koud

We schreven het boek ‘Van missen krijg je het koud’ ook met de uitkomsten van deze onderzoekers in het achterhoofd. Er is zoveel te leren.

Als we meer weten wat we weten en voelen wat we voelen, dan wijst dat een weg om meer in balans te komen.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.

De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.

Rouwtijd aanmelden

Naam(Vereist)