Vader en zoon in gesprek

Het gesprek met de doden voeren

Bij het graf van je geliefde kan je zomaar gaan praten tegen degene die je zo moet missen. Of thuis staande voor een foto aan de muur lucht je even je hart. Hoe graag zou je willen dat je nog eens een keer het gesprek kon voeren, even het leven zou kunnen delen of vragen om advies. Wat zou je ervoor over hebben om het nog eens te kunnen doen?

Weet je, het gesprek met de overledenen kan vaak nog steeds worden gevoerd. Dat is trouwens niet een of ander vage magie uit een slechte goochelaars show. Onze dierbaren hebben namelijk meer van zichzelf in ons achtergelaten dan we vaak realiseren… Je weet immers wie de ander was, wat hij of zij belangrijk vond. Je kan precies vertellen hoe ze zouden hebben gereageerd op wat er gebeurt of wat je vertelt. Als de radio aangaat weet je bij welk liedje altijd werd meegezongen en wat de mening zou zijn geweest bij iets wat er gebeurt in de wereld.

Wat zou hij hebben gezegd?

‘k Ben bevriend met een oude monnik in Griekenland. Af en toe kan ik hem ontmoeten, maar het zijn steeds slechts een paar dagen in een hele lange tijd. De laatste keer dat ik hem ontmoette in zijn kleine kloosterboerderij vertelde ik hem dat ik wel wat vaker zijn vaderlijke advies kon gebruiken. ‘Weet je,’ zo reageerde hij, ‘stel je je bij die situaties voor dat we in gesprek zijn. Bedenk dan wat ik je zou zeggen. Je weet het dan wel. Je hoeft niet altijd hier te zijn.’ 

Het werkt. 

Het werkt met hem, die ik gelukkig nog steeds heel af en toe kan ontmoeten.

Wat zou de ander terugschrijven?

Het werkt dus ook met mensen die er niet meer zijn. Meestal weet je wel wat je vader, oma, je vriendin of je partner zou hebben gezegd. Je kan in je hoofd een heel gesprek voeren met iemand die er niet meer is. De schaterlach van je zoontje hoor je gewoon als er iets grappig gebeurt waar hij altijd plezier om zou hebben gehad. Je kan een brief schrijven aan iemand die er niet meer is en je kan namens je dierbare jezelf weer een brief terugschrijven, omdat je toch wel weet wat de ander ongeveer zou hebben geschreven.

Laat je niet afremmen

Soms laten we ons daarin onterecht afremmen. Durf je fantasie te gebruiken om je herinneringen weer nieuwe brandstof te geven. Ga het gesprek maar aan. 

Wouter van der Toorn

Het programma ‘Schrijvend door Rouw’ neemt je aan de hand mee op deze spannende tocht. We begeleiden je in allerlei opdrachten om je dierbare op een bijzondere of onverwachte manier toch weer te ontmoeten. Meer info over ons schrijfprogramma »

Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Cis Leeuwendal
Cis Leeuwendal
2 jaren geleden

Beste Wouter.
Wat is toeval? Op het moment dat ik de telefoon neerleg over een afspraak om de as van Ad op te halen verschijnt de tekst van Bright Elephant.
Ik ben in het rouwproces zover dat ik de as kan
uitstrooien. Nog altijd met behulp van de rouwverwerking, een maand lang schrijven,
En al jullie teksten!
Hartelijke groet,
Cis Leeuwendal.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.

De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.

Rouwtijd aanmelden

Naam(Vereist)