De was ophangen blog

Wat de ander altijd zei…

Ze zeggen wel eens dat als iemand is overleden, deze een nieuw adres heeft gekregen. De persoon is er niet meer, en tegelijkertijd is iemand er nog steeds. Je dierbare zit in je hart en in je herinneringen. Hoe hou je deze herinneringen levend?

Herinneringen levend houden

We schrijven regelmatig over hoe je herinneringen vast kunt houden en kunt levend houden. Zoals in dit artikel waar we verschillende suggesties geven. Er zijn grote dingen om herinneringen vast te houden, zoals het oprichten van een stichting of een doel. Maar het kan ook heel dichtbij, heel alledaags.

‘Dit zou hij hebben gezegd’

Een van de manieren om de herinnering aan een ander levend te houden is om de steeds te bedenken: ‘Dit zou hij of zij hebben gezegd’.

Hoe dat werkt? Nou, misschien wel heel onbewust. Je weet dat je pa bulderend van lachen kon krijgen bij een bepaalde grap of situatie. Je weet dat moeder altijd wel een of andere levenswijsheid noemde die de dag ontspannen maakte. Daarom vertellen we steeds weer de verhalen en halen we herinneringen op. Zo ontstaan anekdotes en legendes die een familie maken wat een familie is.

De vraag is: wat zei je overleden dierbare altijd? Welke levensfilosofie had iemand? Welke eigenaardigheden zijn te vertellen? Want juist de alledaagse dingen helpen om de ander te blijven herinneren.

Kijk dan naar de straattegels

Een mooi voorbeeld kwam ik tegen waar Ria vertelt hoe ze haar overleden moeder in de alledaagse zaken tegenkomt en de tips die ze dan van haar moeder kreeg:

Eén daarvan wil ik jullie dan ook niet onthouden. Haar tip vanaf haar wolkje is de volgende. Mijn moeder zei altijd; ‘Als je je afvraagt of de was wel zal drogen wanneer je hem buiten hangt kijk dan naar de straattegels. Als die drogen droogt je was ook!’.

Met welke uitspraken herinner jij?

Zijn er uitspraken van iemand die je moet missen die altijd aan hem of haar doen herinneren?

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.

De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.

Rouwtijd aanmelden

Naam(Vereist)