Vrouw loopt in de mist naast haar fiets

Wat zijn rouwtriggers?

Als je kijkt naar de woorden die we vaak gebruiken voor rouw, dan zijn ze soms best bijzonder. Rouwverwerking is er zo een van. Alsof je rouw door een fabriek heen moet en als afval verwerkt moet worden. Of wat te denken van rouw een plekje geven, alsof je naar het archief wordt gestuurd om je verdriet maar te kunnen parkeren.

Om de rouw heen groeien

De werkelijkheid is dat rouw niet verdwijnt, maar dat het misschien minder dagelijks allesomvattend voelt. Door de tijd groeit ons leven om het gemis heen. Het gemis blijft er, maar er komt ook meer ruimte voor het verdere leven. Al kan soms, op een onverwachte moment, rouw weer even extra rauw voelen. Of je schiet opeens in een fijne en mooie herinnering.

Rouwtriggers

Iets wat dit veroorzaakt zou je rouwtriggers kunnen noemen. En hoewel sommige dingen mooie herinneringen boven brengen, kan er de angst zijn voor de lastige gevoelens. Je zit er niet altijd op te wachten dat de sluisdeuren van het verdriet worden opengezet.

En van alles kan zo’n trigger zijn. Ze lijken zomaar uit het niets op te komen terwijl je achter je bureau zit, terwijl je een wandeling maakt, terwijl je aan het koken bent… 

Rouwtriggers zijn herinneringen
die plotseling een golf van verdriet kunnen veroorzaken.
Het kan je diep raken en uit het lood slaan.

Ze lijken uit het niets te komen, maar dat is het natuurlijk niet. Iets triggert de herinnering. Een liedje, een bepaalde geur, het weer, een bericht op het nieuws, een foto, een woord… Je zou kunnen zeggen dat veel herinneringen onschuldig zijn, mooi, gewoon, en laten je denken aan je dierbare. Maar soms raakt het een diep verdriet. 

Ook een nieuw verlies kan een trigger zijn om overspoeld te worden in de rouw om een ouder verlies.

Angst om te verdrinken in verdriet

Als je nog niet zo lang geleden een dierbare bent verloren, kan je best nerveus worden van dat gekke systeem dat je zelf bent. Je kunt bang zijn dat opeens het verdriet je dreigt te verstikken en dat je het niet goed kunt hanteren als je opeens het gemis zo nadrukkelijk ervaart. 

Zeker als je nog in prille rouw zit kan je zoekende zijn hoe je moet omgaan met al die herinneringen. Je kunt de pijn gaan vermijden. Je wilt niet meer op bepaalde plekken komen of bepaalde liedjes luisteren omdat ze de deuren van verdriet open zetten.

Hier blijven onze dierbaren leven

Het is echt waar dat onze dierbaren in zekere zin blijven leven in onze herinneringen, ook al zijn ze er niet meer. 

Sluit de deuren van de herinneringen niet omdat sommige herinneringen je pijn doen. Met het dichthouden van de deuren, hou je ook de deuren dicht van de mooie herinneringen, de troostende gedachten aan wat er was. 

‘k Wens je toe dat het verdriet met de tijd meer ruimte zal maken voor liefdevolle herinneringen en dankbaarheid.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Aafke
Aafke
2 jaren geleden

Ik heb veel aan wat jullie schrijven, ook dit artikel was weer verhelderend en kwam op een goed moment binnen. Dankjewel ??

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.

De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.

Rouwtijd aanmelden

Naam(Vereist)