Hoe werken onze herinneringen?
Ons brein en ons geheugen werken fascinerend. Denk eens aan alle dingen die je hebt geleerd, die je hebt onthouden en de dingen die je blijkbaar ook bijna automatisch vergeet. Nou ja, dat is misschien weer lastig om te bedenken, want je bent die dingen blijkbaar weer vergeten.
Weet je nog dat je iets echt helemaal nieuw moest leren? In het begin moest je alles zo bewust bedenken en overal scherp op zijn. Maar ondertussen fiets je onnadenkend terwijl, ‘als je erover nadenkt’, dat best een ingewikkeld kunstje is waarbij je je voortbeweegt terwijl je voortdurend moet balanceren.
Twee geheugensystemen
Psychologen praten over twee geheugensystemen die we gebruiken. Het eerste systeem is supersnel en gaat automatisch en onbewust. Het tweede systeem is wat trager en vraagt voortdurend om concentratie en analyse.
Dat eerste systeem wordt vaak verbonden met het idee van het onthouden van informatie en het snel kunnen oproepen. Die gaan over onze dagelijkse routines, de dingen die we onbewust en onnadenkend kunnen doen. Het tweede systeem is juist actief bij het leren en ontdekken.
Hoe ons geheugen werkt
Hoe ons brein werkt hangt af van de soort activiteit. Je hebt kortetermijngeheugen en langetermijngeheugen. In ons kortetermijngeheugen past niet zo heel veel. Dat heeft slechts een beperkte capaciteit. Maar er kan oneindig veel worden opgeslagen in ons langetermijngeheugen.
Het ophalen van informatie uit ons langetermijngeheugen kost echter wel extra inspanning. Niet alle herinneringen liggen aan het oppervlak en je moet soms door heel wat deuren en luiken in je geheugen dwalen om bij de herinneringen uit te komen.
Daarbij wordt niet alles uit het kortetermijngeheugen opgeslagen in het langetermijngeheugen. In het kortetermijngeheugen blijven dingen maximaal een halve minuut hangen. Nutteloze zaken vergeten we (en dat is vaak maar goed ook) en de belangrijke zaken komen min of meer automatisch terecht in het langetermijngeheugen.
Verschillende soorten opslag
Niet alle informatie wordt op dezelfde manier in ons geheugen opgeslagen. Je herinnert iets zoals je het hebt ervaren. Er zijn vier belangrijkste manieren van opslag van het geheugen:
- Hoe ziet iets eruit?
- Hoe klinkt iets?
- Wat betekent iets?
- Hoe voelt iets?
Liedjes en muziekstukken worden op een andere manier in ons geheugen opgeslagen als de betekenis van iets, iets begrijpen. Muziek is een fascinerende manier om te herinneren! Net als geuren.
Herinneringen ophalen
Het ophalen van herinneringen gaat niet altijd foutloos. Dat is ook hoe ons geheugen werkt. Door de tijd veranderen herinneringen of vergeten we zelfs. Hoe kan je zorgen dat je dingen beter onthoudt?
Uit onderzoek blijkt dat als je je in eenzelfde soort toestand bevindt als toen iets gebeurde of toen je iets leerde, je je het beter kunt herinneren. Dat betekent dat je het geheugen kan helpen door terug te gaan naar een soortgelijke toestand.
Daarom zijn sommige gelegenheden ook zo’n trigger voor je herinneringen: een etentje, een bepaald muziekstuk, in de auto op weg naar je vakantiebestemming… Je komt dan in eenzelfde toestand als toen iets gebeurde en dat zorgt ervoor dat je dingen beter kunt herinneren of dat een herinnering je ook zomaar kan overvallen.
Blijf verhalen vertellen
En verder slaan we herinneringen op in verhalen. De verhalen helpen je ook de details te onthouden. Veel details in een samenhangend geheel, zo kan je dus wel onthouden. Zonder het verhaal erbij is dat bijna niet te doen.
Nu is ons geheugen ook een beetje vreemd. Het is best gezond om de verhalen een beetje aan te dikken. Dat gaat zeker niet altijd bewust. Sommige details verdwijnen, andere details krijgen een grote rol. Maar met de verhalen in zijn geheel herinneren we.
Dus blijf verhalen vertellen van en over de mensen die uit je leven zijn verdwenen. In de verhalen blijven ze dichtbij en zie je ze soms weer even je leven binnenwandelen.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.
De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.