Herinneringen

Herinneringen verwelkomen

Op een overlijden van een dierbare reageert iedereen anders. We zijn immers allemaal verschillende mensen! Het heeft ook te maken met de verschillende soorten relaties die we hebben of hadden met een ander. Zelfs binnen een gezin zal iedereen anders reageren op een verlies. Hoe we de ander herinneren, zal ook voor iedereen anders zijn. Hoe herinner je en hoe verwelkom je herinneringen in het veranderde leven?

Zijn herinneringen welkom?

Je kunt als rouwende terughoudendheid ervaren om de herinneringen vast te pakken. Misschien is het angst voor de emoties die die herinneringen weer gaan losmaken. De vraag is of je je er klaar voor voelt om de deuren van herinneringen open te zetten.

Het juiste woord vinden

Het is niet altijd bewust dat je de herinneringendeur dichthoudt. Soms weet je de emoties en herinneringen niet goed te omschrijven. Hoe kan je ook uitleggen wat er in je omgaat, wat rouw met je doet, als je het zelf al niet eens goed begrijpt?

Er zit een soort magie in het kunnen vinden van de juiste woorden of handelingen die ruimte geven aan de herinneringen. Gun jezelf de tijd.

Hulp van je omgeving

Het hebben van een dragende en liefdevolle omgeving is echt bijzonder belangrijk als je rouwt. En als je deze hebt, dan kun je deze ook inschakelen om je te helpen herinneren. Je kunt aangeven dat je het fijn vindt om het af en toe over je dierbare te hebben. Zo help je hen ook: ze weten waar ze het wel (of niet) over kunnen hebben.

Niet alle herinneringen hebben woorden nodig. Je herinnert op zoveel verschillende manieren. Je herinnert als je scrollt door je fotoalbum op je telefoon. En door muziek die wordt opgezet, door een film die je kijkt, door te wandeling te maken die jullie samen maakten of door het lievelingseten te eten.

Onderdeel van je veranderde leven

Als je herinneringen weer helemaal kunt omarmen en deze er ook kunt laten zijn, kun je ze onderdeel maken van je veranderde leven. Een leven waarin je dierbare niet meer fysiek aanwezig is, maar wel altijd onderdeel van zal blijven.

PS: in ons boek ‘Van missen krijg je het koud‘ gaan hoofdstuk 20 en 21 over herinneringen verwelkomen en alle verschillende soorten herinneringen die er zijn.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.

De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.

Rouwtijd aanmelden

Naam(Vereist)