Hoe-vier-je-verjaardag-overledene

Vier je de verjaardag van iemand die is overleden?

De jaarkalender zit vaak onbewust diep in ons lijf opgeslagen. Belangrijke data komen op de een of andere manier als vanzelf weer boven. De een heeft het sterker dan de ander, maar  verjaardagen, jubilea en sterfdagen voelen toch altijd anders. Vaak met een onbewuste herinnering van je lijf.
De vraag is: hoe doe je dat nu als het de verjaardag is van iemand die is overleden? Moet je die vieren of herdenken of toch maar gewoon voorbij laten gaan?

Doe wat past

Er is geen voorschrift hoe je hiermee om moet gaan. We zijn allemaal andere mensen en daar waar de een sterk de behoefte heeft om verjaardagen als herinnerdagen te gebruiken, daar hoeft het voor een ander niet. Hier is geen voorschrift voor. Dus doe wat je past.

Doe wat jullie gewend waren

Wat deed je normaliter op de verjaardag van je dierbare? Iedere familie of iedere vriendengroep heeft zo zijn eigen tradities. Wij ontbijten altijd op verjaardagen met verse warme broodjes en croissantjes op de verjaardagen. Die houden we erin. Ik kan me voorstellen dat we dat blijven doen. Misschien aten jullie altijd een bepaald lievelingsmaal of een bepaald taartje. Of maakten jullie altijd een wandeling?

Kijk, dat zijn dingen die je op de verjaardag van iemand die er niet meer is ook gewoon kan doen. Zo hou je de herinnering levend.

Van missen krijg je het koud; en wat rouw nog meer met je lijf doetVaak staan we te weinig stil bij de lichamelijke gevolgen van een verlies. Je lijf rouwt altijd mee. We schreven het boek ‘Van missen krijg je het koud‘ en vragen aandacht voor de fysieke gevolgen van rouw. Je krijgt praktische handvatten voor wat je zelf kunt doen.

Check en bestel het in de shop »

Bezoek het graf

Iemand vertelde dat ze ‘de verjaardag gingen vieren in de hemel’ van iemand die is overleden. Ze bedoelde daarmee dat ze op de verjaardag en andere belangrijke momenten in het jaar naar de uitstrooiplek ging om zo wat dichterbij te kunnen zijn op deze bijzondere dag. Ze wilde deze dagen niet voorbij laten gaan. En ze at een taartje bij de laatste rustplek van haar dierbare. Zo kan het ook gewoon.

Wat kan je zeggen?

Weet je dat het de verjaardag is van iemand die is overleden? Laat iemand in rouw (dat kan ook gewoon jaren later zijn) weten dat je het niet bent vergeten dat het een bijzondere datum is van hun geliefde die ze moeten missen. Dit kan je bijvoorbeeld zeggen:

  • Ik weet dat het vandaag de verjaardag is van (naam van overledene)…
  • Het is de verjaardag van (naam van overledene). Misschien is het een pittige dag voor je. Ik denk aan je en ben er voor je!

Op welke manier vier jij de verjaardag van iemand die is overleden?

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.

De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.

Rouwtijd aanmelden

Naam(Vereist)