De geur van oude boeken

De geur van herinneringen

Een liedje kan je zo terugschieten in de tijd waardoor je jezelf in je herinnering opeens terugvindt als tiener of twintiger. Met een paar klanken ben je weer ergens en voel je de emoties van lang geleden. Het is bijzonder hoe muziek een herinnering kan triggeren. 

Onvoorspelbare momenten

Wat een herinnering misschien nog wel sterker activeert is een specifieke geur. Een bepaalde parfum doet je opeens denken aan verliefde jaren. De geur van oude boeken brengt opeens een herinnering te binnen van toen je ziek was, of toen je op school zat, of ergens snuffelde bij opa op zolder. Geur brengt niet alleen die herinnering je helder voor de geest, maar het kan je ook weer het gevoel van toen laten voelen. Een geur kan dat op hele onvoorspelbare momenten doen.

Hoe ons brein werkt

Hoe dat komt heeft alles te maken met hoe ons brein werkt. De gebieden van de hersenen waar geuren worden waargenomen (dat is in hippocampus en amygdala), zijn precies dezelfde plekken waar onze emoties worden geregeld. Dat heet het limbische systeem en is betrokken bij emotie, motivatie, genot en het emotioneel geheugen. Het zorgt er dus voor dat we geuren relatief makkelijk en snel linken aan een herinnering of een emotie. 

Onderzoeken van zo’n twintig jaar geleden (1) lieten zien dat herinneringen die gekoppeld zijn aan geuren veel sterker zijn dan herinneringen die gekoppeld zijn aan wat je ziet.

Verdriet en blijdschap

Een herinnering kan je overvallen. Opeens voel je de leegte die is ontstaan nadat iemand is overleden. Of een bitterzoete herinnering dringt zich op. 

Je kan het ook bewust opzoeken als je weet welke specifieke geur een herinnering oproept. Een bepaalde aftershave, de geur van stoofpeertjes met kaneel of de geur van een oude zolder. Mensen willen soms zo graag de ongewassen kleding van hun dierbaren bewaren, omdat ze dan nog even ruiken hoe het was. En in dat ruiken komt een herinnering èn de emotie opeens weer scherp boven. 

Hoe het dan ook voor jou werkt… in herinneringen zijn onze dierbaren dichtbij. In onze blijde en de verdrietige herinneringen blijven ze aanwezig.

Hoe werkt het bij jou?

‘k Ben eigenlijk benieuwd of jij het herkent. Is er een specifieke geur die een herinnering oproept of je altijd aan een dierbare, aan je opa of bijvoorbeeld aan je kindertijd doet herinneren? Je kunt onder dit artikel reageren!

Wouter van der Toorn
Abonneer
Laat het weten als er
guest

3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Janny
Janny
3 jaren geleden

De reuk is iets wat ik inderdaad nu juist zo mis. Ik heb in december corona gehad en sinds die tijd ruik ik niet. Mijn man is in januari overleden, maar ik zou inderdaad zo graag de geuren van zijn kleding en bv deo nog willen kunnen ruiken.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.

De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.

Rouwtijd aanmelden

Naam(Vereist)