Man zit in lege huis van ouders...

Met welke kosten moet je rekening houden na een overlijden?

Als iemand overlijdt, moet je altijd rekening houden met allerlei kosten. De belangrijkste kosten en uitgaven hebben we hier op een rij gezet. 

Kosten voor de uitvaart

Als er een uitvaartverzekering of uitvaartpolis is, kan de uitvaart geheel of gedeeltelijk hieruit worden betaald. Dat is afhankelijk van de waarde van je polis of verzekering. Check daarom goed wat de dekking is van de polis. Is het een in-natura-polis of vertegenwoordigt de polis een bepaald verzekerd bedrag?

Let op: uit ons eigen onderzoek is gebleken dat veel mensen de waarde van hun eigen polis niet weten. Dat je een uitvaartverzekering hebt wil dus niet zeggen dat alles van je uitvaart betaald kan worden.

Een begrafenis kost gemiddeld 8.000 euro. Hoe hoog de rekening uiteindelijk precies zal worden, hangt af van de persoonlijke wensen. Daarbij kost een begrafenis vaak meer dan een crematie. De consumentenbond heeft een handig overzicht gemaakt (check het hier).

Erfbelasting

Als je een erfenis krijgt, moet je, afhankelijk van de hoogte van de nalatenschap, erfbelasting betalen. Ook is de hoogte ervan afhankelijk van wie er erft. Je relatie met een overledene bepaalt de vrijstelling en het percentage van de belasting. Zo hoeft een kind minder belasting af te dragen dan een kleinkind.

De belastingdienst heeft een rekenhulp om te berekenen hoeveel jij zou moeten betalen: ‘Hulpmiddel erfbelasting berekenen‘. Meer informatie van de belastingdienst over erfbelasting is hier te vinden: ‘Erven en erfbelasting‘  

Kosten notaris en executeur

De afwikkeling van een nalatenschap kan worden gedaan door jezelf, een notaris of een executeur. Soms staat in het testament iemand aangewezen. In het testament kan je ook laten vastleggen wat de vergoeding is van de afwikkeling. Als dit er niet in staat vermeld, maak je afspraken hierover met de notaris of de executeur.

De kosten zijn mede afhankelijk van de complexiteit van de nalatenschap. Is deze aanzienlijk, is er sprake van complexe familiaire zaken, zijn erfgenamen eenvoudig te vinden, is de administratie op orde of juist niet, is er conflict tussen erfgenamen? Dat zijn allemaal factoren die van invloed zijn op de uiteindelijke kosten die je kwijt bent voor de notaris en executeur. 

Overige kosten

Er zijn nog andere kosten waar je rekening mee moet houden. Denk dan aan:

  1. Kosten voor de vereffenaar. Een vereffenaar zorgt dat de daadwerkelijke afwikkeling wordt gedaan en kan dus ook de executeur zijn. Denk dan aan het verkopen van bezit, het afbetalen van de schulden, het doen van de belastingaangiftes en de verdeling van de erfenis. 
  2. Taxatiekosten. Denk aan de taxatie van het huis of van de inboedel.
  3. Kosten ontruiming van een huis.
  4. Kosten voor verkoop van een huis. Denk hierbij aan makelaarskosten, notariskosten en overdrachtsbelasting.
  5. Eventuele kosten voor advocaten. Denk aan situaties waarin geschillen spelen.

Goed geregeld voor je nabestaanden

Hoe beter een nalatenschap is besproken, geregeld en vastgelegd, hoe eenvoudiger een afwikkeling ook zal zijn. De tumultueuze tijd na het overlijden van een dierbare wordt vaak bepaald door regeldingen en gedoe terwijl je ruimte nodig hebt voor rouw en het vormgeven van het leven waar verlies onderdeel van is. 

Ons advies is dan ook altijd: wacht niet, maar regel je nalatenschap nu. Het is echt het beste cadeau dat je kan voorbereiden voor de mensen die je moet achterlaat. Wil je meer weten? Check ‘Wat wil jij achterlaten?’ of bel ons direct op nummer 06-82657063.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.

De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.

Rouwtijd aanmelden

Naam(Vereist)