Nalatenschap notaris

Voorkom gedoe over nalatenschap

In augustus 2021 kwam Follow the Money met een uitgebreid artikel onder de titel ‘Erfenis dementerende ouderen is makkelijke prooi voor mantelzorgers‘ en gaat over een lastig thema. Hoe zit het eigenlijk met de nalatenschap van iemand, wat staat er in een testament en wie kan en mag dat aanpassen?

In het artikel wordt het verhaal verteld van een mantelzorger die uiteindelijk de enige erfgenaam lijkt te zijn van Johanna, een 88 jarige dementerende dame. De familie staat met lege handen en kan niet geloven dat dit is wat ze had gewild. ‘Ze was al jaren dementerend en kon de gevolgen van haar beslissing niet overzien, vindt de familie. Ze proberen haar testament uit 2017 nietig te laten verklaren. Deskundigen noemen het aanvechten van een testament meestal kansloos‘, zo schrijft FTM.

Gedoe over nalatenschap

Vaak is er gedoe over een nalatenschap als er zaken onduidelijk zijn. In de afgelopen jaren zijn steeds vaker rechtszaken gevoerd over erfenissen. De cijfers daarover die bekend zijn is dat in 2015 wel acht keer zo vaak een rechtszaak werd gevoerd als in 2003 en dat zal zeer waarschijnlijk meer zijn.

De complexiteit van gezinnen en families is in de afgelopen jaren ook toegenomen. Er zijn meer samengestelde gezinnen, maar steeds vaker maken mensen gebruik van bijvoorbeeld hun rechtsbijstandverzekering om een zaak aanhangig te maken als ze het oneens zijn over de gang van zaken.

Check je erfenis

Wil je de ruzie rond je eigen kist voorkomen, of rond de kist van je dierbare? Zorg dan dan alles helder en duidelijk is vastgelegd. Wie is erfgenaam, wie is partner en is dat ook je partner volgens de wet? In je nalatenschap werk je dat precies uit en zie je hoe alles zit. Ook leg je vast wie je executeur moet zijn, dus degene die belast is met het afwikkelen van je nalatenschap. Wil je wel dat een van je kinderen dat is, of wil je dat door een goede vriend laten doen of juist beleggen bij een professionele RegisterExecuteur?

Vergeet daarbij ook niet je testament moet je zeker eens per vijf jaar controleren. Want het leven verandert en je wensen veranderen daar ook mee.

PS: een testamentcheck zullen we ook altijd voorstellen als je bij Bright Elephant je nalatenschap vastlegt in het digitale dossier van RegisterExecuteurs.

Praat erover

Misschien is het belangrijkste wel om over deze dingen te praten. Weet jij van je ouders, of weten je kinderen van jou wat je wil? Het is dan misschien erg Hollands om niet teveel over geld te praten, maar daardoor blijven veel vragen open voor nabestaanden.

Vind je het lastig om te praten over geld omdat er toch al gedoe is in de familie? Zorg dan dat je testament duidelijk en helder is, en dat je daarin je keuzes eventueel toelicht. Zo voorkom je ruzie door onduidelijkheid.

Regel het nu

Waarom zou je nu niet beginnen om je nalatenschap vast te leggen? Nee, dat is zeker niet altijd een complexe en ingewikkelde exercitie. In het proces van alles op een rijtje zetten, worden de zaken ook voor jou ook duidelijker. En zie je ook waar nog werk is aan de winkel. Dan komen de thema’s als testament, codicil, schenkingen, erfbelasting, kindsdeel, langstlevende regelingen en meer vanzelf aan bod als het van toepassing is.

En weet je wat het is? Het geeft jezelf veel rust als het eenmaal is geregeld. Daarna is het een kwestie van eens in de paar jaar weer eens (laten) checken. Na je overlijden, of dat van een dierbare, heb je ruimte en rust omdat alles duidelijk was.

Vraag onze brochure ‘Wat wil jij achterlaten’ aan

In onze brochure ‘Wat wil jij achterlaten?’ leggen we uit hoe het vastleggen van je nalatenschap te werk gaat. Je kunt ook eerst hier meer uitleg lezen.

Naam(Vereist)

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.

De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.

Rouwtijd aanmelden

Naam(Vereist)