wat is een codicil

Wat is een codicil en hoe werkt dat?

Bij je nalatenschap zijn een aantal dingen van belang. Denk aan een testament of het steeds vaker gebruikte levenstestament. Over het levenstestament legden we laatst heel veel uit. Een codicil kan een aanvulling zijn op het testament. Een korte uitleg daarover.

Donorcodicil: Je kent misschien het donorcodicil. Een donorcodicil was in Nederland een kaartje of pasje waarop een donor heeft aangegeven bereid te zijn na overlijden organen en weefsels af te staan voor transplantatie. Vroeger was dat zelfs handgeschreven. Tegenwoordig wordt het donorregister gebruikt om aan te geven of je organen en weefsel afstaat na je overlijden.

Wat is een codicil?

Een codicil is een door een persoon zelf met de hand geschreven, gedagtekend en door de schrijver zelf ondertekend document. Daar waar je voor een testament en levenstestament het officieel laat vastleggen bij een notaris, daar is dat voor een codicil niet nodig.

Waar gebruik je een codicil voor?

In een codicil kan je je wensen duidelijk maken voor als je komt te overlijden. Denk bijvoorbeeld aan wie bepaalde meubels, sieraden, kunst of andere spullen krijgt. Ook kun je in een codicil opnemen hoe je je uitvaart geregeld wil hebben.

Belangrijk is om te weten dat je in een codicil geen geldbedragen aan iemand kan toewijzen. Ook kun je geen executeur benoemen in je codicil. Dat zijn echt zaken die je moet vastleggen in een testament. Maar stel dat je een kunstwerk wil nalaten aan een goede vriend, en het antieke servies aan het plaatselijke museum, dan zijn dat zaken die je kunt vastleggen in een codicil.

Rechtsgeldigheid van een codicil

Aan een codicil kunnen net zoveel rechten worden ontleend als aan een testament met dit verschil dat een testament centraal wordt geregistreerd en een codicil niet. Bij het afwikkelen van een erfenis zal altijd het Centraal Testamentenregister worden gecheckt en deze zal gevolgd worden. Als een codicil wel is opgesteld, maar niemand weet ervan, dan zal er geen rekening mee worden gehouden.

Dus deel je codicil met degene die ook je nalatenschap zal afwikkelen. Als je bij Bright Elephant een nalatenschapsregistratie doet, zal het ook worden opgenomen in je persoonlijk dossier. Zo weet je zeker dat er rekening zal worden gehouden met je persoonlijke wensen.

Is er iets veranderd?

Als je wensen zijn gewijzigd, of er zijn aanvullingen op een eerder overzicht, dan schrijf je weer handmatig een nieuw codicil met een nieuwe datum en nieuwe handtekening. Vernietig dan de oude. Zo zorg je ervoor dat je altijd het geldende codicil hebt.

Wat wil jij achterlaten?

Heb jij al bedacht wat jij achterlaat als je er niet meer bent? Bright Elephant helpt je graag om je nalatenschap inzichtelijk te maken, het veilig en duurzaam vast te leggen. Daarbij adviseren je ook als het nodig is om zaken beter te regelen in bijvoorbeeld je testament, je levenstestament en eventuele codicillen. Lees voor info ‘Wat wil jij achterlaten?‘ en laat een terugbelverzoek achter, dan nemen we zo spoedig mogelijk contact met je op!

Bel me terug!

Wil je meer informatie over het regelen van je nalatenschap? Of heb je advies nodig? Laat je gegevens achter!

Naam(Vereist)
Ik wil contact hebben over(Vereist)

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.

De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.

Rouwtijd aanmelden

Naam(Vereist)