Onverwachte schulden na de erfenis

Onverwachte schulden na de erfenis: wat nu?

Het verdelen van een erfenis is het einde van het hele proces van afwikkeling van een nalatenschap. Dat is vaak een emotioneel en complex proces. Maar stel nu dat de erfenis al is verdeeld en dan plotseling schulden opduiken. Wie moet die schulden dan betalen?

Zuiver aanvaarden: alles of niets

Wanneer je een erfenis zuiver aanvaardt, betekent dit dat je alle bezittingen én alle schulden van de overledene erft. Dat is de optie die je kiest als je weet hoe de nalatenschap eruitziet en als je weet dat de erfenis positief is. Maar als er toch onverwacht schulden boven water komen, moet je dus ook de schulden betalen. Zelfs als dat betekent dat je uit eigen middelen die schulden van de overledene moet betalen.

Beneficiair aanvaarden: een veiliger optie

Als je twijfelt over de financiële situatie van de nalatenschap, is beneficiair aanvaarden vaak de veiligste optie. Hiermee aanvaard je de erfenis onder het voorbehoud dat je alleen de schulden betaalt voor zover het vermogen van de nalatenschap dit toelaat. Dus je zult nooit uit eigen middelen de schulden moeten betalen: je verwerpt dan uiteindelijk de erfenis. Maar als het positief blijkt te zijn, dan aanvaard je deze alsnog.

Verwerpen: geen erfgenaam, geen schulden

Je kunt er ook voor kiezen om de erfenis te verwerpen. Als je verwerpt, dan ben je in juridische zin nooit erfgenaam geweest en ben je dus ook niet verantwoordelijk voor eventuele schulden. Dit is een radicale, maar effectieve manier om financiële risico’s te vermijden.

De reddingsboei: Artikel 4:194a BW

Maar stel nu dat je de nalatenschap hebt aanvaard, maar na dat de afronding van de afwikkeling toch nog onverwachte schulden boven tafel komen, hoe werkt het dan? In de wet is er een mogelijkheid om onder bepaalde voorwaarden je aanvaarding om te zetten naar een beneficiaire aanvaarding. Je moet dan kunnen aantonen dat je niet wist dat deze schuld bestond. Maar als je wel een redelijk vermoeden had kunnen hebben ben je alsnog verplicht om deze onverwachte schulden te betalen.

Laat je adviseren

Het belangrijk om je goed te laten adviseren over hoe je een erfenis aanvaardt. Als je te weinig informatie hebt, of als je twijfel of de erfenis wel positief is, is het raadzaam om altijd beneficiair te aanvaarden. Zo beperk je de financiële risico’s. Laat je adviseren. We helpen je hier graag bij!

Neem direct contact op »

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.

De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.

Rouwtijd aanmelden

Naam(Vereist)