Vergeten geld uitvaartverzekering. Een man zit aan de telefoon en schrijft mee op een notitieblok

Uitvaartverzekeringen en verborgen geld

Ligt er nog ergens geld op de plank waar jouw familie recht op heeft? Dat zou zomaar kunnen. Want er blijken toch regelmatig uitvaartpolissen te zijn waar nog geen aanspraak op is gemaakt.

Wat is een uitvaartverzekering?

Met een uitvaartverzekering verzeker je je tegen de kosten van een begrafenis of crematie. Als een verzekerde is overleden, wordt een geldbedrag uitgekeerd aan de nabestaanden waarmee zij de uitvaart kunnen bekostigen. 

Je kunt ook de in natura verzekering hebben. Daarbij krijgen de nabestaanden geen geld, maar een pakket aan vaste kosten worden hiermee gedekt.  

Heeft iedereen een uitvaartverzekering?

Je bent niet verplicht om een uitvaartverzekering te hebben, toch blijkt dat zo’n 70% van de Nederlanders er een heeft. Je bent dan verzekerd voor (een groot deel) van de kosten van een begrafenis of crematie.

De kosten voor een uitvaart of crematie zijn algauw €7500,-. Heb je zelf geen grote spaarrekening, dan is het hebben van zo’n verzekering een fijne gedachte dat je nabestaanden niet opzadelt met grote kosten, en je hebt het goed voor hen geregeld.

Is er nog ergens geld?

Deze week stond in het Algemeen Dagblad een verhaal over de Enschedese uitvaartondernemer Heidi Wevers die voor families op zoek gaat naar vergeten polissen. Ze vindt regelmatig vergeten geld; van honderden tot een paar duizend euro waar families aanspraak op kunnen maken. 

Veel mensen hebben niet alleen de bij hun bekende uitvaartverzekering, maar in het verleden werden ook begrafenisverzekeringen door ouders voor hun kinderen geregeld. Voor weinig geld per maand werd een potje opgebouwd. Maar deze polissen zijn vaak in vergetelheid geraakt, terwijl er wel recht is op het opgebouwde geld.

Zelf op zoek

Het verbond van verzekeraars heeft een service bedacht die helpt bij het vinden van vergeten geld. Via de website vanatotzekerheid.nl (op deze pagina met de zoekservice) kun je zelf kijken of er ergens nog geld ligt. Let wel, je hebt niet met een druk op de knop boven tafel of er nog ergens geld beschikbaar is. Een zoektocht kan tot een paar maanden duren.

Wil je snel antwoord op de vraag of er nog ergens geld ligt, dan is het mogelijk om zelf te gaan bellen. In het eerdergenoemde artikel van het AD doet de journalist zelf een belrondje en heeft ook al snel beet. Het is daarom zeker de moeite waard om te kijken of er nog recht is geld dat in vergeten polissen zit.

Wil je zelf bellen? Dit zijn de verzekeraars die je kunt afgaan: De Goudse, Onderlinge ’s Gravenhage, Nationale Nederlanden, Nationaal Spaarfonds, Reaal, Ardanta, Monuta, Yarden, Dela, Twenthe Verzekering, Lifetri, Uitvaartvereniging Onderlinge Hulp Glanerbrug, Ohra, Avero Achmea. Wat heb je nodig: de volledige naam en geboortedatum van de overledene. 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.

De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.

Rouwtijd aanmelden

Naam(Vereist)