Lichaam en Geest rouwen samen

Lichaam en geest rouwen samen

Professor Bessel van der Kolk heeft als psychiater veel onderzoek op zijn naam staan die gaat over het ontstaan en de gevolgen van trauma en Post Traumatisch Stress Syndroom (PTSS) dat bij bijvoorbeeld (ex-)militairen regelmatig voorkomt. Eerder schreven we erover in het artikel ‘Als je vastzit in pijnlijke herinneringen’.  

Aandacht voor lichamelijkheid

In een interview in NRC vorig jaar is van der Kolk in gesprek met Wouter van Noort. Een belangrijk thema in het gesprek is dat het erg westers is om te weinig aandacht te hebben voor lichamelijkheid. Niet de lichamelijkheid van een fit lijf, sportscholen, work-outs en dat soort dingen. Maar lichamelijkheid als wezenlijk onderdeel van wie je bent en hoe je emoties de ruimte krijgen. 

Niet los te krijgen

Te vaak lijken we ons denken los te hebben gekoppeld van ons lichaam. Maar we zijn een mens en onderdeel van mens zijn is het hebben van een lijf. Het is niet zo dat deze los van elkaar te krijgen zijn. Als we het hebben over thema’s als rouw en herinneren, dan lijkt daar vooral de aandacht voor het hoofd te zijn. 

Alcohol of een pilletje

In het interview signaleert professor van der Kolk de neiging in de westerse culturen om een slok alcohol te pakken als we ons rot voelen. Of er wordt gevraagd om een pilletje. En door die neiging vergeten we vaak te luisteren naar wat ons lijf ons eigenlijk probeert te vertellen. 

Het helpt je om je zintuigen af te stompen

‘Het is altijd al alcohol geweest: het helpt je om je zintuigen af te stompen. Er is een enorme correlatie tussen trauma en alcohol- en drugsverslavingen. Het is vrijwel onmogelijk om drugsverslaafd te worden als je geen traumatisch verleden hebt.’ ~ Prof. Bessel van der Kolk

Ons lijf weet het al

In het proces van rouw is het ook vaak een onderschat element: ons lijf rouwt hard mee. Omdat we niet altijd gewend zijn om goed naar het lichaam te luisteren, raakt het lijf soms, samen met het verdriet, helemaal ontregeld. Dat is dan de manier waarop het lijf rouwt. Het lichaam weet vaak de dingen al, die ons hoofd nog niet weet. Lichamelijk ongemak, burn-out, oververmoeidheid, rugpijn, buikpijn… het kunnen allemaal gevolgen zijn van een lichaam in rouw. 

Van missen krijg je het koud

Samen met rouwcoach Karin Plancke hebben we het boek ‘Van missen krijg je het koud; en wat rouw nog meer met je lijf doet’ geschreven.

We schreven het omdat het goed is als er meer aandacht komt voor de lichamelijke kant van onze rouw.

Het boek komt uit in oktober 2021 en is nu al te reserveren.

Van missen krijg je het koud; en wat rouw nog meer met je lijf doet
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

E-boek 'Rouw & Verlies in je Omgeving' gratis

"Moet ik nu wel vragen naar het overlijden van haar partner of toch maar niet?" "Wat moet ik eigenlijk zeggen?"  Het ongemak zullen velen herkennen als er iemand in de omgeving is die geconfronteerd is met verlies en rouw. Wat moet je doen?

'Rouw & Verlies in je omgeving' ontvang je gratis bij aanmelding voor onze maillijst.

Rouw & Verlies in je omgeving

Rouwtijd aanmelden

Naam(Vereist)