Gebrokenhartsyndroom

Het gebroken hart bestaat echt

Als je een groot verdriet overkomt kan je het gevoel hebben dat je hart in duizend stukjes uit elkaar valt. Je zou zeggen dat het mooie beeldspraak is, maar cardioloog Ivo van der Bilt ontdekte dat een gebroken hart echt bestaat.

Medische diagnose

Een gebrokenhartsyndroom is een medische diagnose. Een cardioloog kan dat dus vaststellen en de symptomen lijken op een hartaanval: pijn op de borst, kortademigheid en niet lekker zijn. Als ze gaan meten, dan stellen ze een minder goed pompend hart vast. Er is dus daadwerkelijk wat aan de hand.

Emotionele stress als oorzaak

Een hart dat normaal functioneert knijpt in zijn geheel samen. Bij een gebroken hart knijpt de onderkant van het hart niet of nauwelijks samen. Het hart krijgt dan de vorm van een Tako-tsubo, een Japanse pot of fles die wordt gebruikt om inktvissen te vangen. 

De oorzaak kan liefdesverdriet, het plotseling overlijden van een dierbare of plotseling heftige pijn zijn, maar ook het winnen van een loterij kan acute heftige emotionele stress geven. 

Door de plotselinge stress komt er een grote dosis stresshormoon vrij in het lichaam. Denk dan aan adrenaline en noradrenaline. Op deze overdosis reageert het hart met een soort acute ontstekingsreactie. Deze symptomen zijn dezelfde als bij een normale hartaanval. 

Het verhaal achter de klachten

Een dokter moet de verhalen achter de klachten wel horen om het te kunnen herkennen als een gebrokenhartsyndroom. Het is goed om te weten dat het gebroken hart niet alleen maar een figuurlijke uitdrukking is, maar dat het daadwerkelijk bestaat.

De symptomen houden niet lang aan en na twee weken is alles weer genormaliseerd, zonder dat er een medische ingreep of medicatie nodig is (bron).

Littekens in je hart

Je hart kan dus daadwerkelijk een beetje stuk gaan door het overlijden van een dierbare, door rouw en verdriet, door liefdesverdriet of andere grote stressvolle gebeurtenissen. Een jaar na zo’n gebrokenhartsyndroom kunnen littekens gevonden worden op het hart van een patiënt (bron). 

Interview met cardioloog van der Bilt

Een aantal jaren geleden vertelde cardioloog van der Bilt in RTL Late Night meer over het gebrokensyndroom:

PS: in ons boek ‘Van missen krijg je het koud’ leggen we veel meer uit over dit onderwerp in het hoofdstuk ‘De biologie van rouw’. Daarin gaat het onder andere over de invloed van stresshormonen op het lijf.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Mieke
Mieke
1 jaar geleden

9 jaar geleden overleed mijn zoon 23 jaar
Ik was letterlijk ziek van verdriet
En dat heeft mijn lijf zo’n klap gegeven
Vorig jaar heb ik een stend in mij hart gekregen
En de cardioloog vroeg als aller eerst
Of ik veel stress had
Ik geloof in een gebroken hart
mieke Ziengs

Wijnants - Beutjens Maria
Wijnants - Beutjens Maria
1 jaar geleden

Ik ben het boek bij de Boekhandel hier in Hasselt (Belgie) gaan bestellen , ik lees er elke dag in , en zeg telkens weer hardop , Dit is echt waar wat hier geschreven staat , toen ik de titel van de boek hoorde “Van missen krijg je het koud ” wist ik die moet ik hebben.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.

De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.

Rouwtijd aanmelden

Naam(Vereist)