Rouw en de symboliek van een blok ijs
Daisy is de kunstenaar die het ontwerp heeft gemaakt voor de cover van het nieuwe boek ‘Van missen krijg je het koud; en wat rouw nog meer met je lijf doet’.
Hoe maak je in een beeld duidelijk waar een boek over gaat? Als je ooit een boek hebt uitgegeven, dan weet je dat dat best wel een uitdaging kan zijn.
Voor ons boek over de fysieke kant van rouw zochten we naar iets unieks en door onze uitgever Paul van der Niet werden we gekoppeld aan Daisy Ranoe. Hij had het gevoel dat Daisy ons zou kunnen helpen met een uniek ontwerp voor ons boek dat over een niet altijd eenvoudig onderwerp gaat.
Wij zijn ontzettend blij met het eindresultaat. Maar in één beeld zit een heel verhaal verborgen. Dus dachten we: we praten er gewoon nog eens over.
Wie is Daisy?
Dat is best wel een grote vraag. Ik ben een beeldmaker: ik maak beeld in de breedste zin van het woord. Je kunt dan denken aan puur foto’s maken, maar ook aan collages maken, styling en conceptontwikkeling. De vele kanten van het beeld-maken zijn in dit boek wel heel erg mooi samengekomen.
Ik heb een bijzonder voorliefde voor moeilijke onderwerpen. Je weet wel, van die onderwerpen die je niet zomaar op een verjaardagsfeestje luchtig zult bespreken. Als beeldmaker vestig ik de aandacht op thema’s als onrecht. Een bijzonder project gaat over naamlozen. Denk aan de mensen die in het nieuws worden genoemd zonder naam. Een vluchteling, een slachtoffer. De namen worden niet genoemd en daar wil ik juist de aandacht voor vragen. Een ander bijzonder project was het fotograferen van een verhaal over automutilatie (lees er hier meer over).
Ik maak mijn werk niet voor de likes op Instagram. Bij sommige onderwerpen weet je dat het niet gaat werken op sociale media, maar misschien vind ik het daarom wel belangrijk om er aandacht aan te geven!
‘Jij bent gewend te werken met beeldtaal. Vertel eens meer over een bloem in ijs!’
Toen we begonnen te werken aan het boek had ik oorspronkelijk drie grove ideeën, drie hele verschillende moodboards. De derde liet bloemen en ijs zien, maar over de eerste twee waren we al zo enthousiast dat we de derde toen niet eens hebben besproken. Toch liepen we met die eerste twee ideeën vast en daarom gingen weer helemaal terug naar het oorspronkelijke idee. Helemaal terug naar de basis. Grappig hoe dat in creatieve processen soms grillig verloopt. We kwamen pas na weken werken weer terug bij dit idee.
De dood is een bijzonder onderwerp. Het is zowel koud als warm. Het is koud in het gemis en tegelijkertijd ook warm in de herinneringen. Dat blok ijs was een letterlijk ijskoud idee. En dan de gedroogde bloem, want dat is zo fascinerend! Dat iets dat dood is nog zoveel schoonheid in zich kan hebben. Als de bloem doodgaat, ziet het er weliswaar anders uit dan een levende bloem, maar toch is het nog mooi. Dat is de paradox die ook in dit beeld naar voren komt; de dood hoeft niet lelijk te zijn en kan ook schoonheid brengen.
Op de achterkant van de boekomslag zie je het verloop van het ontdooien. Ook dat is een bijzonder beeld. Je begint bij ondoorzichtig ijs en langzaam wordt het helder transparant en op het einde is al het water verdwenen.
Goed, je kan het idee hebben, maar het moet ook nog gemaakt worden! Dat betekende dat ik aan de gang moest met bakjes water en allerlei verschillende bloemen. Toen afwachten tot het netjes en volledig bevroren was en de blokken ijs uit de vriezer konden. ‘k Had direct voorkeur voor de gele bloem.
Die droogbloemen boeien je sowieso. Je studio hangt vol met gedroogde bloemen en bladeren. En je hebt net een boek uitgegeven over droogbloemen!
Mijn werk met droogbloemen is een beetje bij toeval groot geworden. Het is één van de materialen waar ik graag mee werk. Het boek over droogbloemen is inderdaad recentelijk uitgekomen.
‘k Heb heel veel ideeën. Ook voor droogbloemen. Ik hoop met dit boek anderen te inspireren om er zelf mee aan de slag te gaan. Zelf aan de slag gaan is sowieso heel leuk. Ik plaats ook veel creatieve uitdagingen op Instagram (check). Zo laat ik twee dingen zien; allereerst dat het echt heel eenvoudig is om creatief te zijn, en aan de andere kant laat het ook enorm verschillende eindresultaten zien die uit eenzelfde opdracht voortkomen.
Heb je zelf iets met het thema rouw?
Het is niet zo dat ik zelf iemand van nabij moet missen. Wel ben ik sterk gefascineerd door de dood en het levenseinde. Vroeger vertelde ik al tegen mijn moeder in welke kleding ik begraven zou willen worden. ‘k Ben niet per se bang voor de dood, zo merk je al.
Het ontwerpen van dit boek ‘Van missen krijg je het koud’ was echt een heel mooi project. Het liet heel goed zien hoe zo’n creatief proces verloopt. Je weet van tevoren gewoon niet waar je uitkomt. Maar als uiteindelijk het eindresultaat daar ligt en goed gelukt is, dan is dat genieten!
Het boek is medio oktober 2021 beschikbaar en nu al te reserveren via brightelephant.nl/boek
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.
De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.