Op een dag ga je dood

Op een dag ga je dood. Zo kan je je erop voorbereiden.

Iedereen gaat een keer dood en er is geen ontsnappen aan. Je zou zeggen dat het een waarheid als een…, tja, als wat eigenlijk? Toch denken we er misschien liever niet aan. Maar je kan het jezelf en je familie toch eenvoudiger maken als je nu dingen goed voorbereidt.

Uitvaartwensen

Soms komt de dood onverwacht. Soms sterven mensen na een ziekbed. Je weet niet of er tijd zal zijn om dingen te bespreken als het einde daar is. Daarom is het goed om nu al te bespreken wat je wilt rondom je uitvaart. Wil je begraven worden of gecremeerd? 

Of misschien iets anders zoals je lichaam ter beschikkingstellen voor de wetenschap? Heb je een donor codicil? Dat zijn allemaal belangrijke dingen om te bespreken en vast te leggen. Zodat er geen twijfels zijn bij achterblijvers.

Besluit over wat er gebeurt na je overlijden

 De belangrijke punten van wat je wilt na je overlijden leg je legaal vast in een testament. Alles rondom het nalatenschap is daarmee juridisch vastgelegd. Denk dan bijvoorbeeld aan wat er moet gebeuren met je bezit, wie er voor je kinderen moet zorgen en wie zorgt dat alles wordt afgehandeld zoals jij wilt (de executeur).

Je nalatenschap wordt geregeld in een testament. Daarin leg je vast wie welk gedeelte van je vermogen krijgt na je overlijden. Ook kun je bepalen wie de executeur moet zijn. De executeur is degene die verantwoordelijk wordt voor het beheer en afwikkelen van je nalatenschap. Een testament leg je officieel vast bij een notaris.

Naast deze grote zaken zijn er nog veel meer dingen die ook geregeld moeten worden, maar niet per se in een testament terecht moeten komen. Die zaken kan je bijvoorbeeld vastleggen in het unieke digitale nalatenschapsdossier zoals Bright Elephant deze aanbiedt. Hierin beschrijf je de hele situatie van het gezin, erfgenamen, bezittingen en schulden, de zakelijke kanten en de persoonlijke wensen.

De executeur

Je kan zelf een executeur aanwijzen. Dat is iemand die ervoor zorgt dat je nalatenschap netjes wordt afgehandeld. Dat moet dus iemand zijn die je kunt vertrouwen, wat deze persoon moet alles volgens jouw wensen behandelen. Je begrijpt dat dat iemand moet zijn die je ook bij leven vertrouwt.

Testamentscan

In de diensten die Bright Elephant aanbiedt om het nalatenschap goed voor te bereiden zit ook altijd een testamentscan. We geven advies in wat er moet worden vastgelegd. Het kan ook zijn dat er een testament lang geleden ooit is vastgelegd. Dan kan het nuttig zijn om deze met de inzichten van vandaag de dag opnieuw te bekijken en, waar nodig, te laten wijzigen.

Geen puzzel achteraf

Wat je vandaag regelt geeft rust aan je dierbaren morgen. Check onze brochure voor meer informatie. Vul het formulier hieronder in, en dan sturen we de informatie direct toe!

Naam(Vereist)

Brochure Wat Wil Jij Achterlaten
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.

De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.

Rouwtijd aanmelden

Naam(Vereist)