Bewegen-bij-verdriet

Bewegen bij verdriet: werkt dat?

In 2022 hebben we in Nederland afscheid moeten nemen van 170.112 mensen. Elk van deze mensen liet familie, vrienden en bekenden achter die elk op hun eigen manier met dit verlies omgingen. Nu maakt iedereen vroeg of laat rouw en verlies mee, maar de manier waarop we ermee omgaan is voor ieder mens weer anders. 

Een interessante vraag die regelmatig wordt gesteld, is: kan bewegen helpen om beter met deze gevoelens om te gaan?

Bewegen als tegengif voor somberheid en angst

Ken je nog het ‘ommetje’? Tijdens de Corona-lockdowns zijn we massaal aan het wandelen geslagen. Professor Scherder heeft er veel moeite voor gedaan en de ‘Ommetje-app’ is voor best wat mensen een stok achter de deur om in beweging te blijven. 

Het is bekend dat bewegen positieve effecten heeft op onze gezondheid. Regelmatige lichaamsbeweging is ook goed voor de mentale gezondheid!

Onderzoek heeft aangetoond dat fysieke activiteit kan helpen om symptomen van depressie en angst te verminderen. Dit geldt zeker voor mensen die een verlies hebben geleden en in rouw zijn. Dat heeft ook met stofjes te maken: door de endorfines die vrijkomen tijdens het bewegen, kunnen we ons tijdelijk wat beter voelen en krijgen we een ‘geluksboost’.

Bewegen om na te denken

Als je een dierbare moet missen kan je hele ritme zijn verstoord. Waar je vroeger misschien gezellig met je partner ging wandelen, moet je dat nu alleen doen. Dan is het gemakkelijker om dan maar thuis te blijven.

Om toch maar weer te beginnen, zoals bij het maken van een wandeling, kan heel heilzaam zijn. Je hebt even een moment om na te denken. Het helpt om weer te voelen wat je voelt. Zo’n eenvoudige wandeling kan van grote betekenis worden. 

Dan heb ik het nog niet eens over het lekker buiten zijn in de natuur zoals een bos of een park. Dat zijn omgevingen die goed zijn voor je brein. 

Bewegen als afleiding: even uit het hoofd, in het lichaam

Rouw kan overweldigend zijn. Het constant nadenken, het missen en het verdriet kunnen je dagelijkse leven overheersen. Er is alleen maar dat ene grote gemis…

Fysieke activiteit, zoals sporten, dansen of gewoon een wandeling maken, kan echt een welkome afleiding bieden. Je concentreert je even op je lichaam, op je ademhaling en op de beweging, waardoor je geest even kan rusten. En dat heeft je hoofd ook af en toe gewoon nodig!

Het totaalplaatje: goed voor zowel lichaam als geest

Bewegen is goed voor je lichamelijke gezondheid: het houdt je hart gezond, verbetert je conditie en versterkt je spieren. 

Maar het is ook bewezen dat het je slaap verbetert, stress vermindert en je algemene welzijn bevordert. In moeilijke tijden zoals na een verlies, kan dit een steun in de rug zijn.

Niet vergeten: iedereen is anders

Het is belangrijk om toch maar weer te vertellen dat iedereen anders is. De ene vindt troost in beweging, maar dat hoeft niet voor iedereen zo te zijn. Probeer te luisteren naar wat jouw lichaam en geest nodig hebben. Kies een activiteit die bij jou past en je helpt bij je verlies. Maar blijft niet alleen in je bed liggen of op je stoel zitten!

Bronnen:

  1. Can Physical Activity Support Grief Outcomes in Individuals Who Have Been Bereaved? A Systematic Review
  2. What roles does physical activity play following the death of a parent as a young person? A qualitative investigation
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.

De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.

Rouwtijd aanmelden

Naam(Vereist)