Karin Plancke

We denken te vaak ‘het gaat vanzelf wel over’

In oktober 2021 komt ons boek ‘Van missen krijg je het koud’ uit. In de voorbereidingen van het schrijven hebben we veel gesproken met Karin Plancke. Ze is een ervaren rouwcoach met veel aandacht voor het lichaam. We gingen nog eens met haar in gesprek.

Waarom ben je ooit met rouwcoaching begonnen?

Dat rouwcoachen is me op het pad gekomen tijdens mijn werk als masseur. In de praktijk kwam ik mensen tegen die met rouw te maken hadden. Zelf was ik toen al weduwe, dus ik begreep ze wel.

Ik heb zo’n last van mijn maag’ was dan zo’n klacht die ze met me deelden. Of vage rugklachten die niet komen van een verkeerde houding hebben gehad. Er is een relatie tussen ongemak in je lijf en rouw en juist in de praktijk ging het gesprek daarover. Aandacht voor het ongemak in het lijf.

Voor mij was die relatie tussen rouw en lijf best wel logisch. Na het overlijden van mijn man heb ik weken, zo niet maanden, koud in mijn bed gelegen en ik kreeg mezelf maar niet warm, hoeveel dekens ik ook pakte. Het was een diepe, innerlijke kou. Die kou was een hele fysieke uiting van rouw en gemis.

Van Missen Krijg je het Koud; en wat rouw nog meer met je lijf doet

Als er iets mis is in ons lijf, dan leggen we vaak de link met de buitenwereld, maar veel te weinig met de binnenwereld. Als je honger hebt, moet je eten. Als je het koud hebt, moet je een warm bad nemen. Het is goed om ook te leren om dit allemaal te verbinden met de binnenwereld. Niet alle kou kan worden opgelost door een warm bad. En niet alle vermoeidheid los je op door meer slapen. Kijk, als je uren hebt zitten poetsen in huis, dan kan je nek vastzitten. Dat is de buitenwereld die het veroorzaakt. Maar als je teveel zorgen hebt, kan je ook last van je nek krijgen, maar dat heeft een hele innerlijke oorzaak.

Het zou echt goed zijn als er meer aandacht is voor wat het lijf je te vertellen heeft in rouw.

Het lijkt of we te weinig aandacht hebben voor ons lijf. Waar komt dat vandaan denk je?

Je moet verdriet een plekje geven’. Dat kennen we wel. Maar dat rouw en verdriet een hele lijfelijke ervaring zijn, dat wordt vaak vergeten.

‘Nu weet ik tenminste waarom ik het koud heb’ is regelmatig de reactie die ik van mensen hoor.

Klachten en ongemak kunnen ook een momentopname zijn. Leer maar eens luisteren naar je lijf: als je een moeilijk gesprek hebt gehad, heb je hoofdpijn. Als je hard hebt gewerkt, kunnen je schouders vast zitten. Deze dingen snappen we wel. Maar de langdurigheid van rouw zorgt ervoor dat we de klachten vaak te weinig koppelen rouw. De klachten zijn soms ook gewoon vaag en dan denken we: ach, het gaat vanzelf wel weer over. Als je echter snapt waar het vandaan komt, bijvoorbeeld door het verdriet dat geen ruimte krijgt, dan kan je daar wat mee doen. Zo is ongemak ook beter te verdragen.

Hoe kan je beter luisteren naar je lijf?

Rouwbegeleiding is toch vaak een pratende aangelegenheid. Al pratend probeer je te zoeken hoe het met iemand gaat en wat je voor ze kan doen.

Als ik lichaamsgericht werk, dan vraag ik aan mensen of ze ergens specifieke klachten hebben. Aan dat ongemak geven we aandacht. Als mensen hele stramme schouders hebben van het dragen van verdriet, en je vraagt aan ze om er goed bij stil te staan, de schouders aan te raken en zelfs te ondersteunen, dat is een moment dat iemand zich anders gaat voelen. Ideeën en gedachten krijgen daarin de ruimte en er is ruimte voor emoties.

Kijk, wat je anders doet is wat met de schouders rollen en hup, weer doorgaan. Maar aandacht in de zin van ‘het mag er zijn’, dat verzacht het lijf. De spanning kan weg door het aandacht te geven.

Welke dingen kom je vooral tegen in je praktijk?

Niet iedereen wil praten. Toch is dat vaak het eerste waaraan wordt gedacht bij rouwbegeleiding. Maar het is gewoon niet genoeg. Vaak komen mensen bij een lichaamsgerichte rouwcoach als ze daarin vastlopen. En de ene keer is de aandacht meer op massage, de andere keer meer op rouwcoaching.

De ene wordt enorm geholpen met een gesprek, de ander meer met stilte. Als je al langer in rouw bent, dan is je verhaal niet meer overal echt welkom. Daarbij kan je zelf ook moe worden om het steeds maar te hebben over je verdriet.

Massage kan ook echt helpend zijn met mensen die last hebben van huidhonger. Je mist het lijf van je partner bijvoorbeeld. De fysieke afwezigheid van de ander, het gemis van aanraking, wordt vaak niet besproken. Een massage helpt daarin echt.

In rouw heb je vaak het gevoel dat je iets moet doen. Je wilt de dingen doen die een oplossing bieden voor je verdriet. Je omgeving wil eigenlijk ook weten: wat doe je eraan dat je je weer beter gaat voelen? Maar wat weet je nu eigenlijk wat je moet doen? Daar heb je vaak geen antwoord op. Je merkt dat je lijf wat nodig heeft, maar je weet nog niet precies wat.

Het zou echt goed zijn als er meer aandacht is voor wat het lijf je te vertellen heeft in rouw.


Het boek ‘Van missen krijg je het koud; en wat rouw nog meer met je lijf doet’ komt uit in oktober 2021. brightelephant.nl/boek

Bezoek ook de website van Karin Plancke: karinplancke.nl

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.

De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.

Rouwtijd aanmelden

Naam(Vereist)