Slaap jij nog wel goed?

‘Slaap jij nog wel goed?’ Slaapgebrek na een verlies.

‘Hoe gaat het met je?’ Nou, dàt is dus een ingewikkelde vraag, ondanks dat je deze waarschijnlijk heel vaak stelt. Wees eerlijk: wat moet je daarop antwoorden? ‘Goed hoor!’ is de eenvoudige, maar nietszeggende reactie.

Andere vraag

Stel eens een andere vraag. Zeker als iemand een verlies heeft doorgemaakt, een scheiding doormaakt of als de ander veel tijd en aandacht moet geven aan een familielid die ziek is. Vraag in het vervolg eens of de ander nog goed slaapt. Je komt dan zoveel meer te weten!

Slecht slapen

Slaapgebrek en slecht kunnen slapen komt ook vaak voor bij mensen in rouw. Het lijkt logisch in een week na het overlijden. Dan ben je druk met het regelen van de uitvaart, het contact opnemen met bekenden en onbekenden. Je staat dan bol van emoties.

Stilte na de stoet

Maar het slaapgebrek houdt niet zomaar op na een uitvaart. Het is niet zo vreemd. Na de uitvaart komt de gekke, maar zo herkenbare ‘stilte na de stoet’. Dat is een tijd van realiseren wat je allemaal bent kwijtgeraakt.

Keer op keer word je geconfronteerd dat iemand er niet meer is. Deze tijd van rouw kan zorgen voor intense emoties. Dan kan het moeilijk zijn om je ’s nachts te ontspannen. Slaapproblemen zijn een begrijpelijk effect.

Vicieuze cirkel

Slecht slapen kan echter zorgen voor een vicieuze cirkel: door slechter slapen word je prikkelbaarder, je wordt gevoeliger voor kwaaltjes, je zit minder goed in je vel en je lijf gaat kraken. En vervolgens slaap je nog slechter.

Slaap is echt een ongelofelijk onderschat onderdeel van ons welbevinden.

Wat kan je doen?

Als jij nu last hebt van slapeloze nachten of het maar moeilijk kunnen inslapen, dan zou je wel wat kunnen doen:

  1. Allereerst is het goed om te herkennen dat het erbij hoort.
  2. Zorg dat je een goede slaapomgeving hebt. Stop bijtijds met beeldschermen en ga niet te laat naar bed.
  3. Zorg voor een regelmatig slaapschema. Ga iedere dag rond hetzelfde tijdstip naar bed en sta ook weer op tijd op. Probeer een ‘normaal ritme’ aan te houden. Zo help je je interne klok weer te stabiliseren.
  4. Vecht niet met je rouw. Het mag er zijn. Je hebt ruimte nodig om het leven weer opnieuw uit te vinden. Je hebt tijd nodig om terug in balans te komen.
  5. Beperk het gebruik van caféïne en alcohol. Het kan namelijk je slaapproblemen verergeren.
  6. Wees een beetje geduldig met jezelf. Ook slaapproblemen zijn niet zomaar opgelost en herstel kost ook tijd.

Zeg, slaap jij nog goed?

Dàt is dus een goede vraag om te stellen. Omdat het zoveel duidelijk maakt hoe het met je gaat. En als je er niet uitkomt, schroom niet om professionele hulp in te schakelen. Bijvoorbeeld een gesprek met je huisarts.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.

De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.

Rouwtijd aanmelden

Naam(Vereist)