Hoe houden we goede herinneringen vast?
2020 zullen we niet eenvoudig vergeten. Hoe kunnen we, want het was in vele opzichten een jaar om niet te vergeten. Een Pandemie, lockdowns, onzekerheid, ziekte… En toch zullen we ons niet het meest herinneren van het nare, maar van hoe we de tijd zijn doorgekomen. Uit onderzoek blijkt dat we goede dingen beter lijken te onthouden dan de nare dingen.
Onderzoek naar herinneringen
In de jaren 30 van de vorige eeuw verzamelden psychologen herinneringen van mensen. Van die herinneringen moesten ze dan zeggen of het positieve of negatieve herinneringen waren. Denk aan een vakantie of andere dingen die ze meemaakten.
Een aantal weken na dat die eerste vraag kwamen ze onaangekondigd terug en vroegen om hun herinneringen opnieuw op te halen. Een opvallende uitkomst was dat mensen 60% van de dingen die ze als vervelend hadden ervaren, waren vergeten. Ook positieve dingen waren ze vergeten, maar dat was slechts 42%. Op zich is die uitkomst niet heel verrassend. Je kan het gezellige etentje je nog goed voor de geest halen, maar dat je urenlang vertraging had richting een vakantiebestemming, daarvoor moet je veel dieper graven in je herinneringen.
Fading Effect Bias – Er is door de tijd veel meer onderzoek over de hele wereld gedaan naar ‘Fading Affect Bias’, de neiging hebben om negatieve herinneringen te vergeten. Negatieve herinneringen worden als minder intens en belangrijk ervaren dan positieve herinneringen
Dit Fading Effect Bias heeft onbewust invloed. Zo aan het eind van het jaar kan je terugkijken op het jaar en net als velen zeggen ‘wat een raar jaar was dit hè?’ Maar je zult ook terugkijken naar de dingen die dierbaar zijn, die je gaande hielden. Misschien zijn dat wel de zaken die het meest blijven hangen.
Herinneringen aan een dierbare
Rondom het overlijden van een dierbare speelt het ook een rol. Het verliezen van iemand maakt zoveel emoties los. Daar waar in het begin veel negatieve emoties een rol spelen, zullen op langere termijn juist het goede meer blijven hangen. Goede herinneringen zullen meer actief blijven.
Je kunt je herinneringen aan een geliefde helpen levend te houden. Een paar suggesties:
1. Blijf de verjaardag van iemand vieren
Zeker de eerste verjaardag nadat een dierbare is overleden kan het een pijnlijke herinneringen zijn. Maar je kan op zijn of haar verjaardag een speciaal momentje maken en zo iemand herinneren.
2. Een kist vol herinneringen
Dit is een suggestie die misschien vooral voor kinderen belangrijk is. Als ze een ouder, een broer of zus of grootouders moeten missen, dan kan een kistje vol herinneringen helpend zijn om iemand die je mist weer even dichtbij te halen. In een kist kunnen brieven, foto’s, typische voorwerpen zoals een ketting of een bril.
3. Ontwikkel je eigen traditie
Herinneringen zijn bijzondere dingen. Soms is het horen van een muziekstuk of het ruiken van een speciaal gerecht al genoeg om je terug in de tijd te schieten. Dit zijn ingrediënten die je kunt gebruiken voor je eigen traditie. Misschien vonden jullie scrabble een ontzettend leuk spelletje samen. Dan kan zoiets jullie traditie worden om iemand te herinneren.
4. Bezoek betekenisvolle plekken
Weet je nog wat jullie samen deden? Het bezoeken van een bepaalde plek kan erg helpen om herinneringen weer helemaal terug te brengen. Denk dan het uit eten gaan in een bepaald restaurant, het bezoeken van een stad waar jullie mooie herinneringen hebben liggen. Of het wandelen over de hei, omdat jullie dat graag samen deden.
Als we iemand zijn verloren, dan zijn ze toch niet helemaal weg. De liefde voor onze geliefden blijft. En in onze herinneringen blijven ze dichtbij.
Bronnen: BBC / Taylor & Francis Online / Applied Cognitive Psychology
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.
De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.
Het is bijna een jaar geleden dat onze zoon Yorick op 16 juli 2020 overleed aan de progressieve MS waardoor hij meer en meer in zijn cocon leefde. De vraag hierboven:”Hoe houden jullie zijn herinneringen leefend?” Alleerst hebben wij zijn verjaardag op het bankje gevierd met een kop koffie en een gebakje. Meegenomen van huis weliswaar. Donderdag 2 juni j. l. zijn wij terug gegaan naar de zorginstelling waar hij tien jaar verzorgd is waarvan… Lees verder »