Afwikkelen nalatenschap na overlijden eerste ouder
Als een van je ouders overlijdt, is dat een ingrijpende gebeurtenis. Je moet zelf een weg zien te vinden na het verlies van je ouder en je moet ook aandacht geven aan een achterblijvende ouder. Praktische zaken, zoals het afwikkelen van een nalatenschap, zijn misschien niet waar je op zit te wachten. Toch is het cruciaal om hier aandacht aan te besteden.
Waarom actie ondernemen noodzakelijk is
In de praktijk blijkt dat in zeker 80% van de gevallen er niets is gedaan wat afwikkeling betreft. Want, zo is de gedachte, ‘de langstlevende ouder heeft toen alles gekregen’. Maar waarom is het belangrijk om toch na een eerste overlijden al af te wikkelen?
- Duidelijkheid over de omvang van de erfenis.
Na het overlijden van de eerste ouder hebben kinderen (afhankelijk of er sprake is van de wettelijke verdeling of wat er is vastgelegd in het testament) een vordering van hun erfdeel op de langstlevende ouder. De kinderen hebben dus recht op een erfenis, maar krijgen dat nog niet omdat er sprake is van langstlevende bescherming. Ook kan de vordering groeien omdat er bijvoorbeeld sprake is van een afspraak in het testament van een rentevergoeding over de vordering. - Fiscale voordelen.
Als er een goede boedelbeschrijving wordt opgemaakt en duidelijk is wat de erfdelen zijn voor de kinderen kan er ook fiscaal voordeel worden behaald. Als over het eerste deel bijvoorbeeld al erfbelasting is betaald hoeft er na het tweede overlijden over dit deel niet nogmaals erfbelasting worden betaald. - Verhuizing en opeisbaarheid.
Het hangt af hoe de afspraken zijn vastgelegd in een testament wanneer de vordering opeisbaar is. Je kan bijvoorbeeld afspreken dat de vordering opeisbaar is als de tweede ouder naar een verpleeg- of verzorgingshuis zou gaan
De langstlevende bescherming is bij wet geregeld om de langstlevende partner goed verzorgd achter te laten, zodat die bijvoorbeeld in het huis kan blijven wonen en toegang heeft tot het geld. De kinderen erven hun deel pas na het overlijden van de langstlevende ouder. Dit helpt de familie om financieel stabiel te blijven en voorkomt dat de langstlevende in de problemen komt.
De gevolgen van uitstel
Het niet afwikkelen van de nalatenschap kan leiden tot onduidelijkheid, geschillen en ruzies tussen erfgenamen na het overlijden van de tweede ouder. Ook kan hertrouwen van de langstlevende ouder de zaken extra complex maken. En, zoals in het rijtje hierboven blijkt, kunnen er allerlei financiële voordelen onbenut blijven, zoals besparingen op erfbelasting door het maken van renteafspraken.
Advies en ondersteuning
Heb je vragen of behoefte aan advies over het afwikkelen van de nalatenschap? Sandra is als RegisterExecuteur deskundig op het gebied van erven en nalatenschap. We zorgen ervoor dat de nalatenschap van beide ouders op een zorgvuldige en correcte manier wordt afgehandeld!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.
De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.