Aandacht voor nalatenschap

Je nalatenschap: wij blijven het er over hebben, omdat het te belangrijk is!

Ik blijf, ondanks de reacties, aandacht vragen voor het thema van nalatenschap. Simpelweg omdat het nodig is! Het is dan allemaal misschien niet nodig voor jou, maar wel voor je dierbaren!

Wat doe jij eigenlijk?

Afgelopen week was ik op een verjaardag, zittend in de tuin waar (eindelijk) de zon al dagen achter elkaar scheen. Het was een leuk gezelschap van mensen die ik al lang niet had gezien en gesproken. Dat maakte de middag nog leuker. 

Ergens in het gesprek vroeg iemand: wat doe jij trouwens op dit moment? Het is vaak een leuke en ontspannen vraag en ik krijg em ook regelmatig te horen. Als ik dan vertel dat ik mij bezighoud met voorbereiden en afwikkelen van nalatenschappen, bespeur ik enige weerstand. En vorige week, tijdens een gezellige avond in de tuin van mijn vrienden, was dit niet anders. Zodra ik het woord nalatenschap noem, voelde ik een soort afweer. Misschien is afkeer wel een beter woord. 

Ook op onze socials wordt aandacht voor nalatenschap niet altijd gewaardeerd.
Ook op onze socials wordt aandacht voor nalatenschap niet altijd gewaardeerd.

Niet echt een hip thema

Toen we in 2019 aan Bright Elephant begonnen te werken wisten we al dat het thema ‘nalatenschap’ niet een super hip thema was. Dit was al duidelijk geworden uit drievoudig marktonderzoek dat we hebben uitgevoerd bij het grote publiek in 2007, 2014 en 2018. Hieruit bleek dat de overgrote meerderheid van de mensen met wie we spraken niets had geregeld. Vaak hadden ze wel een uitvaartpolis of -verzekering, maar wat deze precies inhield en waarvoor ze verzekerd waren, dat konden de meeste mensen niet duidelijk uitleggen.

Onze droom: aandacht voor dood en rouwen

Onze droom bij Bright Elephant is om meer aandacht te geven aan de dood en het rouwproces. Rouwen is al moeilijk genoeg en het is vaak een eenzame reis. Kun je je voorstellen hoeveel troost het biedt als je niet hoeft te worstelen met de chaos van ongeregeldheden?

We helpen om hun nalatenschap goed voor te bereiden en te zorgen dat er later ook echt een cadeau klaarligt.

Sinds 2019 zijn we op een missie om mensen bewuster te maken van het belang van goede voorbereiding van hun persoonlijke en zakelijke nalatenschap.

Hoe ziet de wereld eruit als jij er niet meer bent?

Tijdens het gesprek in de tuin dacht ik terug aan hoe we zijn gestart met Bright Elephant. Ik dacht aan onze droom. En ik geef niet toe aan de afweer die ik voel. Het is ook vrij simpel als je weet welke situaties ik in de dagelijkse praktijk meemaak. Of wat te denken van 3 miljoen alleenstaanden in Nederland? Wat laten zij achter als ze er niet meer zijn? Wat te denken van 1,4 miljoen ZZP’ers in Nederland waarbij achterblijvers vaak moeten gissen en puzzelen om erachter te komen hoe alle zaken waren geregeld. Heb je er al eens over nagedacht hoe de wereld eruitziet als jij er niet meer bent?

Waar beginnen?

En dan moet je weten dat al de mensen die ik tot op heden heb gesproken over hun nalatenschap er allemaal achter komen dat ze hulp nodig hebben om het ook echt goed te regelen. Oprecht, ik overdrijf hier niet bij. Mensen zijn zich echt meer bewust van de noodzaak van het goed regelen van hun nalatenschap, maar er is een hele slag te maken om het daadwerkelijk ook te doen!

Tijd voor actie

Voor iedereen die dit pleidooi leest en ook weer afweer of afkeer merkt: het geeft niets en je bent echt niet de enige. Maar ik wil je toch een advies meegeven. 

Zet een eerste stap en zoek hulp. Wellicht heb je geen idee waar je moet beginnen, dus laat je het maar en schuif je het voor je uit. Dat kan voor veel dingen in het leven prima gaan, maar laten we eerlijk zijn: je weet zeker weet dat je doodgaat. Dus dit is wat ons betreft iets waar je dus zeker niet van weg moet blijven kijken. Misschien heb je er dan zelf wel geen last, van maar je dierbaren die achter blijven zadel je op met een opdracht die je iemand in rouw niet gunt.


Wil je meer weten over het goed voorbereiden van je nalatenschap? Download onze brochure: ‘Erven en Nalaten

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.

De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.

Rouwtijd aanmelden

Naam(Vereist)