Het monster van rouw aankijken

Het monster van rouw in de bek kijken

‘Ik durf eigenlijk niet’. De vrouw waar ik mee praat weet dat er een belangrijke stap wacht: de confrontatie met een oud verdriet. Een verdriet dat haar leven al zo lang heeft bepaald. Maar voor echte rouw was geen ruimte en ze was zomaar jaren doorgegaan. ‘Maar ik weet dat ik nog een grote klus heb te doen’, vertelt ze. Ze is klaar voor de confrontatie met het grote verdriet, maar ze vindt het eng omdat ze niet weet wat haar te wachten staat.

Rouw als monster

Dat grote verdriet kan voelen alsof je erin verdrinkt. Het toelaten dat het verdriet je overspoelt voelt alsof je dan alle controle kwijtraakt. Een diepte waarin je gaat vallen en je weet niet wanneer de bodem daar is.

Het toelaten van rouw, kan het voelen alsof je een monster loslaat. En je weet niet of je het monster van rouw wel aankan. Want dat monster dwingt je om de diepste emoties en angsten onder ogen te zien. Je kan het gevoel hebben dat er een storm kan losbarsten van emoties die je niet hebt leren bedwingen: boosheid, verdriet en zelfs depressie kunnen voor je gevoel als grommende monsters op de loer staan.

A MONSTER CALLS: Als je eens een film wilt bekijken die rouw laat zien als een enorm monster waarmee je de confrontatie aan moet gaan, kijk dan eens ‘A Monster Calls’. Het is een donkere film uit 2016, gebaseerd op het gelijknamige boek van Patrick Ness. Het vertelt het verhaal van de 12-jarige Conor O’Malley die worstelt met de terminale ziekte van zijn moeder. Op een nacht wordt Conor bezocht door een gigantische boom, het Monster, die hem verhalen vertelt. De film is o.a. via HBO Max te bekijken »

Uitgestelde rouw

Het niet aangaan van het verdriet om een verlies, het toelaten van rouw, betekent dat je rouw uitstelt. Het verlies lijkt ergens weggestopt te zijn zodat het je niet kan raken. Soms is er een oorzaak dat rouw opeens opkomt. Het kan een gebeurtenis zijn, iets dat opeens het gemis groots terugbrengt.

Als het deksel van het potje met rouw dan wordt losgedraaid kan het zomaar in alle hevigheid over je heen spoelen. Ook als dat vele jaren na een verlies is. Het is gewoon rouw zoals rouw bij veel anderen ook gaat: een chaos aan emoties die je soms plotseling lijken te pakken te nemen. Soms komt het is grote heftigheid bij je binnen.

Trailer van de film ‘A Monster Calls’

Niet aangeraakte rouw

Er bestaat iets dat je ’niet aangeraakte rouw’ zou kunnen noemen: rouwen waar de tijd niet voor is genomen. De pijn heb je willen vermijden, het verdriet heb je niet willen voelen. Niet aangeraakte rouw kan niet genezen.

Soms moet rouw letterlijk worden aangeraakt. Dat is een thema waarover we in ons boek ‘Van missen krijg je het koud’ over schrijven. Want ook het lijf rouw helemaal mee. Een aanraking van je eigen rouwende lijf is soms de troost die je heel hard nodig hebt.

De confrontatie aangaan

Het aangaan van uitgestelde rouw kan een uitdaging zijn. Als je het te groot vindt, doe het dan niet alleen. Durf hulp te vragen en een hulpverlener te zoeken. Voor sommigen kan een programma je van dienst zijn. Ons programma ‘Schrijvend door Rouw’ geeft je een manier om op weg te gaan door dit onbekende land van rouw.

Rouw kost tijd en energie. Geef en gun jezelf de tijd. En wees erop voorbereid dat het een dosis energie vraagt, samen met de moed om het aan te gaan.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.

De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.

Rouwtijd aanmelden

Naam(Vereist)