Rouw en administratie

Dansen, herinneren en loslaten: over rouw en administratie

Samen dansten ze graag. Eva was een geboren danseres, en Bram vond het heerlijk om zich door haar te laten leiden. Al vijftig jaar dansten ze samen door het leven, waarmee de dans hun wereld kleur en ritme gaf.

Reservetijd

De afgelopen jaren voelden als ‘reservetijd’, na de zware longproblemen die Eva een paar jaar geleden had overwonnen. Maar een half jaar geleden nam haar gezondheid een drastische wending. Een kort ziekenhuisbezoek om op krachten te komen, eindigde in een onverwacht en abrupt afscheid slechts anderhalve week later.

De eerste weken

Bram hield zich sterk. Er werd en wordt goed voor hem gezorgd. Zijn broer en zus schuiven regelmatig aan voor het avondeten, en dochter Sophie zoekt hem dagelijks op.

Twee weken na de uitvaart begint Bram met het opruimen en schoonmaken. Het helpt hem om het afscheid te voelen en het ook praktisch te organiseren. Kasten vol met de jurken en gewaden van Eva moeten een nieuwe plek krijgen. Dit uitzoekwerk duurt uiteindelijk langer dan verwacht; elk kledingstuk vertelt immers een eigen verhaal. Sommige jurken herinneren aan dansavonden, terwijl andere weer laten terugdenken aan hun reis naar India. Uiteindelijk zijn 25 dozen vol kleding naar verschillende goede doelen gegaan.

Kaarten en brieven

De postbode had na het overlijden van Eva veel kaarten en brieven bezorgd. Maar het waren niet alleen kaarten met persoonlijke wensen en medeleven. Ook de Belastingdienst had al snel een melding gestuurd over iets met de erfbelasting.

Hoewel hij begon met het ordenen van alle documenten, bleef het onduidelijk waar hij moest starten. Simpele taken, zoals het opzeggen van enkele abonnementen, werden obstakels. Zelfs zijn handgeschreven brief naar Spotify bleek niet voldoende; ze wilden een e-mail.

En ondertussen blijft de erfbelasting om aandacht vragen, wat steeds meer stress oplevert.

Toch maar zelf proberen

Sommigen mensen weten simpelweg niet waar ze hulp kunnen zoeken in zo’n geval. Anderen vragen niet om hulp uit angst voor hoge kosten.

Het is misschien wel het beste te vergelijken met een loodgieter: soms proberen mensen eerst zelf een probleem op te lossen, om uiteindelijk alsnog een professional in te schakelen. Ja, dat kost geld, maar het bespaart ook veel energie en frustratie. Vooral wanneer je in diepe rouw bent, is die energie en concentratie zo kostbaar.

Zorg uit handen geven

Wij nemen als RegisterExecuteur nu de zorgen van Bram uit handen. Hierdoor heeft hij minder stress en slaapt hij beter. En het mooie is: doordat het voor ons dagelijkse kost is, gaat alles sneller en zorgvuldiger.

Laat Bram nog maar even wegdromen bij de mooie herinneringen aan Eva. Dat is nu precies waar hij behoefte aan heeft.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.

De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.

Rouwtijd aanmelden

Naam(Vereist)