Een familie zit aan tafel in kerstsferen. Opa zit er alleen.

De donkere decemberdagen

Voor sommigen is december de ultieme feestmaand met bijvoorbeeld Sinterklaas, Chanoeka, Kerst en Oudjaar. Niet voor iedereen zijn de decemberdagen vanzelfsprekend feestelijk.

Drukke decemberdagen

De laatste dagen van het jaar zijn vaak best wel druk. Druk om het werk voor de feestdagen nog af te ronden. Druk vanwege allerlei verplichtingen met kerstborrels, kerstbrunches en kerstvieringen, nog niet eens gesproken over de momenten dat je wordt verwacht bij vrienden en familie.

Gemis tijdens de feestdagen

Maar naast de drukte is het voor sommige mensen echt een lastige periode. Feestdagen zijn dagen dat iemand bijzonder wordt gemist. Als mensen een verlies met zich meedragen, is alles anders geworden. Het familiebezoek is niet meer zoals het was. Misschien is het voor iemand de eerste keer na het verlies van een dierbare. Hoe kunnen ze zich daarop voorbereiden?

Hoe is het met je?

Weet je wat het ook ingewikkeld maakt? Er worden van die lastige vragen gesteld als ‘hoe is het met je?’ Hoe kan je daar nu een goed antwoord op geven?! Of er wordt helemaal niets gevraagd omdat mensen niet goed weten wat ze met iemand in rouw aan moeten: moet je er nu aandacht aan geven of juist helemaal niet?

Wat kan je wel zeggen?

Negeer het verdriet van de ander niet. Benoem het en laat de ander weten dat je je bewust bent van het verlies. Dit zou je bijvoorbeeld kunnen zeggen:

  • Ik besef dat dit de eerste feestdagen zijn zonder je moeder. ‘k Denk aan je.
  • We willen je uitnodigen voor het kerstdiner. We realiseren dat dit de eerste kerstdagen zijn die je alleen viert. Je hoeft niet alleen te zijn.
  • Vind je het goed als ik deze dagen bij je langskom?

Probeer te vermijden dat je dingen zegt als ‘je hebt in ieder geval nog…’ Dat zijn meestal geen goede opmerkingen. Ze maken het verlies niet kleiner, maar negeren de ander.

Geef de ruimte die nodig is

Iedereen rouwt anders. Voor sommigen is het bijzonder helpend om net als altijd familie en vrienden op te zoeken, ook al is dat het moment dat het gemis gevoeld wordt. Voor anderen is het misschien een goed besluit om de bijeenkomsten aan zich voorbij te laten gaan en de wereld wat klein te houden. Er is geen formule voor hoe het hoort.

Je hoeft het verdriet niet op te lossen.

Misschien lees je dit omdat je iemand kent die in deze tijd van het jaar juist het gemis voelt. Weet je, je hoeft het verdriet niet op te lossen. Laat de ander weten dat je het ziet en dat je je ervan bewust bent. Dat is troostend voor iemand in rouw. Geef alle ruimte, maar laat ook weten dat je er voor de ander bent. Stuur bijvoorbeeld een berichtje (lees dit artikel voor inspiratie)

Samen kunnen we werken aan een omgeving die zacht en zorgzaam is. Waar ruimte is voor blijdschap en verdriet, voor leven èn verlies.

Verder leestips

Tenslotte

Ken jij iemand in rouw? 
Doe iets, hoe klein dan ook!

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.

De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.

Rouwtijd aanmelden

Naam(Vereist)