Zeg-eens-iets-anders-met-de-feestdagen

Zeg eens iets anders dan FIJNE FEESTDAGEN!

Ik weet niet hoe het jou vergaat, maar je komt in deze weken voortdurend al die leuke, fijne, hartverwarmende en positieve eindejaarsboodschappen op LinkedIn tegen, de zoete reclames op TV vliegen je om de oren en je agenda loopt misschien wel vol met kerstborrels en etentjes.

Welkom in de feelgood periode van het jaar.

De wensen raken me

Met de feestdagen die dichterbij komen, hoor ik vaak de wens ‘fijne feestdagen’ en ‘geniet met elkaar’. Deze oprechte wensen raken me, maar ze zetten me ook aan het denken. Hoe vaak nemen we echt de tijd om te begrijpen wat anderen het afgelopen jaar hebben meegemaakt? En past de wens ‘fijne feestdagen’ er dan wel bij?

Voor mij worden de wensen pas echt betekenisvol als we ons verdiepen in elkaars leven. Dus, ik ben benieuwd, hoe ga jij deze feestdagen doorbrengen en wat waren jouw bijzondere momenten dit jaar?

Voor sommige mensen wordt het een klotekerst

Dat is waar ik vaak aan moet denken. De warmte en gezelligheid is er niet omdat iemand heel erg hard wordt gemist. Misschien is dàt wel wat er speelt en waarom ‘fijne feestdagen’ helemaal geen fijne wens is!

Feestdagen zonder je dierbare

Leef je eens in, in minimaal 600.000 mensen die deze feestdagen doorbrengen zonder iemand die er een jaar geleden wel was. Jonge mensen, oude mensen, verwacht en volkomen onverwacht overleden, zijn voor deze 600.000 mensen een groot gemis.

Voor die mensen is een ‘gewoon’ fijne feestdagen zonder echte interesse een loze kreet.

Oprechte vraag

Een eenvoudige, maar oprechte vraag kan zoveel meer betekenis hebben. Probeer in plaats van algemene wensen eens echt interesse te tonen door een vraag te stellen. Vraag hoe ze zich voelen, wat ze nodig hebben, of hoe je er voor hen kunt zijn. Zo kan je laten zien dat je er bent. Dat er ruimte is om iets te delen als daar behoefte aan is. Het schept ruimte. Dat kan echt helpend zijn in het rouwproces.

Hoe doe je dat dan?

Tijdens de feestelijke momenten zoals het kerstdiner, de brunch of het ontbijt, is het een mooi gebaar om een moment bewust stil te staan bij hen die een dierbare verloren hebben.

Neem een moment om je telefoon te pakken en stuur naar iemand in rouw een bericht dat echt vanuit je hart komt. Laat hen weten dat je aan ze denkt. Of nog beter, je kunt samen met je gezelschap een warme, persoonlijke boodschap inspreken of een video opnemen. Zo’n gebaar kan veel betekenen en een gevoel van verbondenheid brengen, juist op deze momenten waarop het gemis extra voelbaar is.

Liefde

Aandacht voor hoe het gaat
Liefde en een beetje warmte
Benoem wat je iemand gunt
Stop met standaard opmerkingen
Het handvat is het woord LIEFDE

Dat is volgens mij een prachtig idee voor de feestdagen. En als je LIEFDE extra betekenis wilt geven, dan heb ik hier een mooi lijstje: 

L – Luisteren:
Luister naar de verhalen en herinneringen van degenen die iemand verloren hebben.
I – Inleving:
Toon empathie en begrip voor hun gevoelens.
E – Erkenning:
Erken het gemis en de pijn die mensen voelen, vooral tijdens de feestdagen.
F – Familie:
Koester de momenten met familie en dierbaren, en steun zij die deze banden missen.
D – Dichtbijheid:
Wees dichtbij voor degenen die steun nodig hebben, zowel fysiek als emotioneel.
E – Eerbied:
Toon respect voor ieders unieke manier van rouwen en herinneren.

Onze wens voor jou

Juist in deze periode wensen wij vanuit Bright Elephant iedereen heel veel warmte, liefde en gezelligheid van alle dierbare om je heen. Heb het goed met elkaar! En koester elkaars aanwezigheid!

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.

De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.

Rouwtijd aanmelden

Naam(Vereist)