Hoe iemand herinneren

Hoe kan je iemand die is overleden blijven herinneren?

Als je iemand verliest dan kan de gedachte je misschien bevliegen dat het gevoel van het verlies alle mooie herinneringen zal blokkeren. Of dat er een moment komt dat je iemand niet meer zo scherp weet te herinneren. Maar weet je: je gaat de ander niet vergeten. Nooit. Echt niet. 

Je kan zelfs nog je herinneringen helpen. Een foto in de kamer of op je telefoon is natuurlijk een voortdurende herinnering. Maar er zijn veel meer dingen die je kunt doen om herinneringen levend te houden:

Vier de verjaardag van degene die is overleden

Een datum komt altijd weer terug. Hou de verjaardag van degene die er niet meer is toch gewoon op de kalender. Eet de lievelingstaart of trek een fles wijn open. Zo blijft je dierbare, speciaal op zijn of haar verjaardag, altijd weer op een bijzondere manier aanwezig.

Praat met hen die er niet meer zijn

Na de grote tsunami in 2011 in Japan zette een van de nabestaanden een telefooncel neer. Met een telefoon erin die niet is verbonden met het telefoonnet. Maar het hielp enorm om even in gesprek te zijn met hen die door de golven werden verzwolgen. Deze windtelefoon werd een plek voor rouwenden om even de stilte op te zoeken om met hun dierbaren in gesprek te zijn. Bekijk deze korte reportage (Engels ondertiteld):

PS: in Nederland zijn er diverse windtelefoons. Check bijvoorbeeld eens telefoonvandewind.nl.

Je kunt natuurlijk ook zonder deze telefooncel het gesprek aangaan met degene die er niet meer is.

Maak een reis

Ga naar een plek waar jullie graag kwamen of naar een plek waar jullie graag nog eens naar toe zouden gaan. Dit kan jou en je vriendengroep of gezin helpen om op een mooie manier iemand te herinneren!

Hou iets dierbaars altijd dichtbij

Dat kan van alles zijn. Het kan een sieraad zijn dat je hebt gekregen. Of een nieuw sieraad dat wordt gemaakt van sieraden die achterbleven.

Maar het kan ook iets zijn dat wordt gemaakt van bijvoorbeeld de kleding van de overledene. Op diverse plekken bestaan ook activiteiten om onder begeleiding iets van stropdassen, overhemden, broeken en rokken te maken. Je kan een geurzakje maken van een favoriete blouse, of een mandje bekleden met de stof van de pyjama. Eigenlijk zijn de mogelijkheden eindeloos.

Doe mee met een herinneravond van bijvoorbeeld de begraafplaats

Op verschillende plekken, vaak rondom begraafplaatsen, zijn avonden speciaal voor nabestaanden. Daar worden de namen genoemd, kaarsen aangestoken, wordt geluisterd naar muziek en naar de stilte. Het kan helend zijn om af en toe mee te doen met zo’n herinneravond of lichtjesavond.

Organiseer iets in zijn of haar naam

Na het succes van de Netflix serie After Life zijn op veel plekken bankjes neergezet. Omdat zo’n bankje op een begraafplaats een mooie plek is om te mijmeren maar ook om het gesprek aan te gaan. Je kan als herinnering aan een overledene een bankje sponsoren zodat jij en anderen hier even kunnen mijmeren of herinneringen op kunnen halen.

Zo zijn er nog veel meer mogelijkheden om iets te doen. Wat te denken aan het sponsoren van een stoel in het plaatselijk theater of bij de voetbalclub.

Wat je ook kan doen is op de verjaardag of sterfdag van de overledene een liedje aanvragen bij je favoriete radiostation om zo de naam nog eens te laten klinken.

Je kunt ook een herinnerboom planten. Misschien in je eigen tuin of in een speciaal bos daarvoor. De bijvoorbeeld aan een boom in een van de herinnerbossen van staatsbosbeheer (meer info).

Schrijf ze een brief

Als je het lastig vindt om herinneringen vast te houden, schrijf eens een brief aan een overledene. Je kan de brieven bewaren, maar ook begraven bij de herinnerboom of als een bootje met het water mee laten voeren op een rivier of de zee. Vind je dit lastig? Het schrijven van deze bijzondere brieven is een van de onderdelen van ons rouwprogramma ‘Schrijvend door rouw’.

Steun een goed doel uit hun naam

Welk doel vond de overledene belangrijk? Iets voor het milieu, cultuur, de samenleving, wijkwerk, wetenschappelijk onderzoek of iets in een kerk? Je kan uit naam van de overledene zo’n doel steunen. Je kan dat zelfs nog groter maken door er een crowdfunding actie van te maken waarbij anderen kunnen bijdragen aan de herinnering!

Bezoek de begraafplaats of de uitstrooiplek

Natuurlijk is de begraafplaats of de uitstrooiplek een belangrijke plek om te herinneren. Het kan van grote betekenis zijn om even daar te zijn. Misschien ga je er een boek lezen, wil je er even mijmeren of het gesprek aangaan met degene die er niet meer is. Schik de bloemen opnieuw of ruim de blaadjes weer op. Het helpt om even bezig te zijn en te herinneren!

Bekijk jullie favoriete film op een vast moment van het jaar

Hadden jullie bepaalde films die jullie graag keken? Je kan ieder jaar jullie favoriete film op een bijzondere dag kijken. Rond kerst jullie favoriete kerstfilm of juist rond de verjaardag jullie favoriete gewone film.

Welke dingen doe jij om je dierbare te herinneren? Heb jij andere tips? We horen ze graag. Laat het als reactie onder dit artikel achter!

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.

De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.

Rouwtijd aanmelden

Naam(Vereist)