De-bal-en-de-box

De bal in de box

Lauren Herschel zag in de winkel een oude dame lopen die haar aan haar 92 jaar oude oma deed denken. Voor haar was dat een moment dat herinneringen aan haar oma en haar overleden moeder opeens van alles los maakten. De moeder van Lauren was een paar jaar terug overleden.

De herinnering die opeens zo opkwam was deze: haar oma leed al een poos aan dementie, maar begreep na het overlijden van haar dochter (dus de moeder van Lauren) opvallend goed wat het overlijden betekende. Bijzonder. En die flard herinnering maakte nu, na al die tijd, weer allerlei emoties los bij Lauren en voelde het gemis opeens weer rauw.

De rouwbal en de pijnknop

Hoe haar dokter het uitlegt, is een eenvoudig beeld dat goed kan helpen hoe rouw nu eigenlijk werkt en waarom de soms opflakkerende emotie zo hard kan binnenkomen. Het is een beeld van de bal in de box.

Rouw ziet er dus zo uit… Stel je een bal voor die in een box zit. En in die box zit een knop die de pijn veroorzaakt.  

Als het verlies vers is, dan is de rouwbal ook zo groot, dat het nagenoeg alle ruimte inneemt. En daardoor ook dicht zit op de pijnknop. Eerlijk gezegd lijkt rouw soms ook gewoon maar te doen wat het zelf wil; controle heb je er niet zomaar zelf over.

Je kunt je voorstellen dat de knop keer op keer wordt aangezet en het doet zeer. Rouwpijn kan onverbiddelijk lijken en je kan je afvragen of het niet kan ophouden.

Maar door de tijd wordt die rouwbal kleiner. Het is er wel, maar niet meer zo allesomvattend als dat het eerst was. En als het je weer raakt, dan is het er, maar hoeft niet altijd de pijnknop te raken.

Rouw is er wel, maar het hoeft je niet direct te blokkeren in je dagelijkse functioneren. Aan de andere kant, het is niet zomaar voorbij. En hoewel het niet meer alle ruimte inneemt kan de pijn op een onverwacht moment zomaar toeslaan.

Gaat het ooit voorbij?

Wanneer is rouw voorbij? Misschien wel nooit. De bal blijft altijd wel aanwezig. Maar het hoeft niet altijd zo zeer te doen. En als het je weer heel erg raakt, dan heb je meer tijd om ervan bij te komen. 

Lauren Herschel vertelt dat haar schoonvader dit beeld ondertussen zelf gebruikt om uit te leggen hoe hij zich voelt. ‘Vandaag was die bal erg groot. Het zit de hele tijd maar op de pijnknop. Ik hoop dat die bal een beetje kleiner zal gaan worden.’ En langzaam maar zeker zal die wat kleiner worden. Bron

Abonneer
Laat het weten als er
guest

3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Mariët Westerduin
3 jaren geleden

Mooie theorie, goed hoe je rouw in verschillende fasen op die manier visueel kan maken.

Wijnie
Wijnie
3 jaren geleden

Mijn man is 10 november 2019 overleden maar heb het soms nog vreselijk moeilijk hoop dat dat een beetje beter mag gaan denk soms je zou gek worden vervelend gevoel in mijn buik en hoofd vreselijk

Len
Len
1 jaar geleden

Naar mate de tijd verstrijkt wordt de bal niet kleiner, de doos waarin hij zit wordt groter.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.

De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.

Rouwtijd aanmelden

Naam(Vereist)